Aan de Siriusstraat wordt gebouwd en geboord

Tjaden gaat 140 meter diep

HOORNGIDS | Terwijl er nog steeds druk wordt gewerkt aan de bouw van de flats aan de Siriusstraat is deze week ook het in grondwatertechnieken gespecialiseerde bedrijf Tjaden aan de gang gegaan. Tjaden, met vestigingen in Heerjansdam, Terneuzen en Parijs draagt zorg voor de bodemenergiesystemen. 

De ruwbouw van de flats begint in het stadium te geraken dat we al kunnen zien wat het uiterlijk van de Siriusstraat zal gaan worden. In de flats met aan de uiteinden torens van verschillende hoogte met daartussen laagbouw met maximaal drie woonlagen zijn al vele voorzieningen getroffen, zoals beglazing en decoratieve stenen. Bij de eerste op te leveren flat wordt gewerkt aan afrondende activiteiten. Zowel voor wat betreft het exterieur als het interieur, waar loodgieters, elektriciens, installateurs en andere specialisten bezig zijn om de gasloze flats binnen afzienbare tijd te kunnen afronden. 

Decoratieve stenen
Het uiterlijk van de flats zal in grote mate bepaald worden door de toepassing van bakstenen, die de flats het uiterlijk moeten geven van een stenen gebouw. De toegepaste bakstenen dienen voornamelijk ter decoratie. Ze worden niet gemetseld maar ‘droog’ gestapeld op gerecyclede kunststof rekjes en worden gestapeld voor de door Stado Betonbouw gerealiseerde ruwbouw van de flats. Stado begint weldra aan de laatste toren van de derde flat en zal na de bouwvak verder kunnen gaan met de voorlopig laatste flat aan de Siriusstraat. 

Tjaden bodemenergie
Zoals gezegd is Tjaden grondwatertechnieken doende om ter vervanging van gas te zorgen voor een duurzame oplossing, zodat er verwarmd en gekoeld kan worden in de flats. Er wordt op dit moment gewerkt tot een diepte van 140 meter voor het boren van bronnen voor warmte- en koudeopslag (WKO). Door het aanboren van een of meerdere bronparen kan energie in de vorm van warmte en/of koude in de bodem worden opgeslagen om later te gebruiken voor het verwarmen en koelen van de flats. In een WKO-installatie wordt grondwater in de dieper liggende bodem benut als energiebuffer. De warmtewisselaar zorgt dat in de winter koud water in de koude bron geïnjecteerd wordt en ’s zomers het opgewarmde water in een warme bron. In de zomer kunnen de flats aan de Siriusstraat gekoeld worden door het koude water op te pompen. In de winter worden de flats verwarmd door het warme water op te pompen. 

De bouwactiviteiten verlopen nog steeds volgens planning, zodat na de bouwvak de eerste bewoners hun intrek kunnen nemen in de flats aan de Siriusstraat.

Siriusstraat 17 april 2020 vanaf eerste flat Siriusstraat 17 april 2020 vanaf eerste flat
Siriusstraat 17 april 2020 eind eerste flat Siriusstraat 17 april 2020 eind eerste flat
Siriusstraat 17 april 2020 derde flat Siriusstraat 17 april 2020 derde flat
Siriusstraat 17 april 2020 Tjaden boort 1 Siriusstraat 17 april 2020 Tjaden boort 1