HOORNGIDS | De Fractie Tonnaer heeft bij monde van de heer Egtberts vragen gesteld aan het college van B&W aangaande perikelen bij HVC waarbij sprake zou zijn van nalatigheid bij het ledigen van de afvalbakken. Het zou daarbij gaan om het niet volledig ledigen van de bakken, waarbij het teveel aangebodene op straat zou belanden. Volgens HVC betreft dit incidenten die niet worden getolereerd in het bedrijf. Zie hieronder de vragen en de beantwoording.
Beste meneer Egtberts,
Op 13 februari heeft u overige vragen gesteld over afvalinzamelaar HVC. Voorliggende brief beantwoordt uw vragen puntsgewijs:
Vraag 1: Bent u bekend met de regels van HVC, dat overvolle bakken niet zijn toegestaan en het regulier aangeboden afval op straat gezet wordt? Zo ja kunt ons uitleggen wat hierover in de DVO gemeld staat? En wat de bewoners dan moeten doen om hun huishoudelijke afval op te laten halen?
HVC heeft hier geen regels voor. De gemeente en HVC hebben in de DVO afgesproken dat HVC alleen huisvuil meeneemt, wat op de juiste manier is aangeboden. Bij bakken (rolcontainers) geldt dat ze binnen een vastgesteld tijdstip ter lediging aan de openbare weg mogen worden aangeboden. Er staat niet in de DVO dat overvolle bakken niet zijn toegestaan en indien HVC dit wel constateert, dat HVC vervolgens vuilnis uit de overvolle bakken haalt en op straat zet. De gevallen die u in uw brief noemt zijn incidenten. De betreffende medewerkers van HVC zijn hierop aangesproken.
Vraag 2: Bent u bereid:
1. Om met HVC het gesprek aan te gaan om deze praktijken te stoppen?
2. Als blijkt dat hier sprake is van een standaard werkwijze door HVC, om dan met HVC de beleidslijn te introduceren dat regulier aangeboden afval, waarvan de bak waar het inzit om technische reden niet in 1 keer kan worden geleegd, altijd wordt meegenomen.
3. Om de gemaakte kosten van het ophalen van huishoudelijk afval zoals in deze twee gevallen, op HVC te verhalen?
We zijn hierover met HVC in gesprek gegaan. Het gaat hier niet om een standaard werkwijze van HVC, maar om twee incidenten. De betreffende HVC medewerkers zijn hierop aangesproken en gesommeerd om dit niet nogmaals te doen. Dit is voor ons voldoende.
Vraag 3. Hoe rijmt u dit beleid van HVC met het feit dat er breed wordt ingezet op een schone wijk?
Dit valt niet te rijmen met het breed inzetten op een schone wijk. Echter, zoals bij de beantwoording van vraag 2 reeds is aangegeven, gaat het hier beslist niet om beleid of standaard werkwijze van HVC.
Vraag 4: Ten slotte vragen we ons af of dit beleid van HVC niet in strijd is met de APV met betrekking tot het zonder toestemming plaatsen van voorwerpen in de openbare ruimte.
Volgens de APV is het niet toegestaan om zonder toestemming voorwerpen in de openbare ruimte te plaatsen. Het is echter geen beleid van HVC om zonder toestemming voorwerpen in de openbare ruimte toe te passen. Zie ook de beantwoording van vraag 2 en 3.
Met vriendelijke groet,
Burgemeester en wethouders van Hoorn