Lezing: De rijkdom van de Westfriese Omringdijk

Archeologisch en historisch onderzoek van zeedijken in Westfriesland

HOORNGIDS | Op dinsdag 10 maart organiseert Vereniging Oud Hoorn de lezing ‘De rijkdom van de Westfriese Omringdijk’ door Michiel Bartels, archeoloog bij de gemeente Hoorn

Het Nederlandse landschap van kronkelende dijken, met wielen, dijkwoningen, kerkjes en sluizen noemen we sinds 1970 monumentaal. Het grootse monument ligt in Westfriesland, de huidige Westfriese Omringdijk, een gemeenschappelijke ringdijk van 126 km tegen de woeste Zuiderzee. Deze dijk bleek kwetsbaar. Tussen 2007 en 2012 bracht men de dijk op veilige hoogte. Parallel aan dit werk verliep het archeologisch onderzoek aan de dijk.

Archeologisch en historisch onderzoek 
Kennis van de dijken door archeologisch en historisch onderzoek is een essentiële factor in deze ontwikkeling in het hele - voormalige - kustgebied van Nederland. Bij de bouw  van de dijk is een scala aan materialen toegepast. De worsteling van de polderbewoners om de dijk in stand te houden is nu archeologisch leesbaar. Historische bronnen over  de dijkbouw komen pas spaarzaam vanaf de Gouden Eeuw voor. De lezing zal ook gaan over de dijkversterking tussen Hoorn en Edam en de keien in de dijken.

Foreestenhuis
De lezingen vinden plaats in het Foreestenhuis aan het Grote Oost 43 in Hoorn. Aanvang van de lezingen is om 20.00 uur. De toegangsprijs is in verband met de stijgende kosten enigszins verhoogd. Leden betalen € 5,00 en niet-leden € 6,50. In verband met de te verwachten belangstelling is reserveren noodzakelijk. Alleen via de email: lezingen@oudhoorn.nl (mailto:lezingen@oudhoorn.nl)

Foto: Omringdijk Hoorn door Gaspar Witte 1730, Archeologische Dienst West-Friesland

Omringdijk Hoorn door Gaspar Witte 1730, Archeologische Dienst West-Friesland Omringdijk Hoorn door Gaspar Witte 1730, Archeologische Dienst West-Friesland