Westfries Museum neemt afscheid van Koele Wateren

Expositie trok record aantal bezoekers                                                                       

HOORNGIDS | Het Westfries Museum in Hoorn heeft afscheid genomen van een van haar meest succesvolle tentoonstellingen ooit. Koele Wateren, de selectie schilderijen met topstukken uit het Rijksmuseum, trok in drie maanden tijd 21.000 bezoekers. 
De kwaliteit van de expositie sprak ook uit de waardering van de bezoekers, zij gaven Koele Wateren gemiddeld een 8,2. De werken zijn inmiddels aangekomen bij het Stedelijk Museum in Zutphen waar de tentoonstelling van 29 februari t/m 21 juni 2020 te zien zal zijn.

De kracht van samenwerking
“Het succes van de tentoonstelling is mede het gevolg van een unieke samenwerking tussen het Rijksmuseum en vijf stadsmusea”, zegt directeur Ad Geerdink. “Het samenwerkingsverband M5 - bestaande uit het Westfries Museum, het Stedelijk Museum Zutphen, Gemeentemuseum Het Hannemahuis uit Harlingen, Het Markiezenhof uit Bergen op Zoom en Museum Gouda - bundelt haar krachten. Dat maakt het mogelijk om een tentoonstelling als deze te kunnen realiseren. Het feit dat we topstukken in huis hadden van schilders als Toorop, Israels en Ruysdael heeft bijgedragen aan het hoge bezoekersaantal, maar zeker ook het thema ‘water’, dat actueel is en in de regio Westfriesland sterk leeft. We kijken nu al uit naar de expositie Hoge Luchten.”
 
Reizende tentoonstellingen
De tentoonstelling Koele Wateren is namelijk de tweede in een serie van vier reizende tentoonstellingen. Daarin wordt de identiteit van Nederland onder de loep genomen vanuit de invalshoek van de vier elementen. In elke tentoonstelling staat dezelfde vraag centraal: Wat maakt Nederland nu tot Nederland en in hoeverre heeft het Nederlandse landschap mensen persoonlijk gevormd? De expositie Hoge Luchten is de volgende rondreizende expositie in het samenwerkingsverband tussen M5 en het Rijksmuseum, deze zal in 2023 naar het Westfries Museum komen.

Hoge waardering
Bezoekers waardeerden Koele Wateren met een mooie ruime 8. Van de bezoekers is 78 procent speciaal voor de expositie naar het WFM gekomen en 25 procent was nog niet eerder in het museum geweest, zij waren dus nieuwe bezoekers die speciaal voor Koele Wateren het museum betraden. Conservator en collectiebeheerder Henriëtte Tilgenkamp stelt dan ook dat het Westfries Museum ‘met lichte smart in het hart’ afscheid heeft genomen van de waterrijke schilderijen. “Het waren prachtige werken. Zoals Jacob Maris, Schelpenvissen. Niet voor niets de blikvanger van de tentoonstelling. Een groot vierkant schilderij dat een enorme ruimte oproept in vele kleuren grijs. Dat werk maakt geluid...... De meeuwen krijsen in de lucht, de voeten van de schelpenvissers plassen door het lage water, de branding ruist constant.”
Ook de combinatie van schilderijen met de glazen en hensbekers uit de collectie van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier vond de conservator verrijkend. “Zij belichten de positie van de waterschappen in onze geschiedenis. Alle vijf musea, elk in een ander deel van Nederland, zal de bezoeker anders aanspreken, en zo ontstaan er vijf regionale variaties op één thema.” 

Magische tentoonstelling over knipkunst
Op Hoge Luchten is het dus nog even wachten, de eerstvolgende expositie in het Westfries Museum is echter in aantocht. ‘Janssens & Koerten | Geknipt voor de kunst’ is een magische tentoonstelling rond papierknipkunst die vanaf zondag 8 maart t/m zondag 27 september te bewonderen is. Eline Janssens, beeldend kunstenaar en tentoonstellingsmaker van nu, laat zich hierin inspireren door leven en werk van de 17e-eeuwse knipkunstenaar en multi-talent Joanna Koerten. Tijdens deze bijzondere expositie worden de bezoekers uitgedaagd om zelf actief kunst te knippen middels evenementen en workshops, waaronder ‘Knippen voor de Vrijheid’ op 15 en 27 maart in het kader van 75 jaar vrijheid in Hoorn. Het complete programma hiervan is te vinden op www.wfm.nl/janssens-koerten (http://www.wfm.nl/janssens-koerten)

Koele Wateren 1 Koele Wateren 1
Jacob Maris Schelpenvissen Jacob Maris Schelpenvissen