Kap populieren Westerdijk kan doorgaan

'Burgers juridisch buitenspel gezet'

HOORNGIDS | Alle bezwaarschriften tegen de kap van de populieren op de Westerdijk zijn niet-ontvankelijk verklaard door een commissie van de gemeente. Maar de commissie vindt wel dat de gemeente ”op een aantal punten onzorgvuldig te werk is gegaan”.

Meer dan zestig mensen dienden vorig jaar een bezwaarschift in tegen de vergunning van de gemeente voor de kap van de rij populieren op de Westerdijk. Afgelopen maand werden deze bezwaarschriften in behandeling genomen door de Klachtencommissie van de gemeente. Die oordeelde dat de bezwaarschriften niet-ontvankelijk moesten worden verklaard omdat de bezwaarschriften waren gericht tegen een vergunning die niet langer bestond. De gemeente had namelijk de vergunning ingetrokken. Dit omdat ”bij de controle van de bezwaarschriften is gebleken dat er volgens de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV) geen kapvergunning nodig is voor de kap van populieren als wegbeplanting”, zo liet de gemeente weten via haar website.
”De burgers zijn op deze manier juridisch buitenspel gezet”, beklaagt een woordvoerder van het burgerinitiatief Voor een Groene Westerdijk zich. ”Doordat de gemeente de vergunning heeft ingetrokken kon de Bezwaarcommissie niet inhoudelijk ingaan op onze bezwaren tegen kap en is ons ook een gang naar de rechter onmogelijk gemaakt.”

Geen kwade opzet
Wethouder Broersma liet eerder weten dat van kwade opzet geen sprake is. ”De bepaling in de APV is eerder over het hoofd gezien”, meldde hij via de gemeentelijke website. ”Het voelt ook onlogisch dat je dit soort bomen op zo’n belangrijke plek in de stad zomaar zonder vergunning zou mogen kappen.”

De mensen van het burgerinitiatief vinden het onterecht dat de gemeente de populieren als wegbeplanting beschouwt. ”De groenstrook langs de Westerdijk had en heeft een parkfunctie,” zegt hun woordvoerder. ”De schouwburg daar heet niet voor niets Het Park. En de populieren stonden er al, twee rijken dik, voordat er een rijweg werd aangelegd.” Maar de Klachtencommissie oordeelde anders. ”Het begrip wegbeplanting wordt in de jurisprudentie ruim uitgelegd”, stelt de commissie. ”Het gaat in dit geval om Canadese populieren die langs de openbare weg/parkeerplaats in een rij staan. Ook staat een deel van de populieren langs een voetpad.”

Geen schoonheidsprijs
Dezelfde commissie die de bezwaarschriften niet-ontvankelijk verklaarde heeft zich inmiddels ook uitgesproken over de klachten die diverse bezwaarmakers hadden ingediend over het optreden van de gemeente, waaronder over de toezegging van het Hoogheemraadschap voor herplant, waarmee de gemeente betrokkenen had verblijd, maar die er later niet bleek te zijn. ”De gemeente is in het proces rond de kapvergunning op een aantal punten onzorgvuldig te werk gegaan”, oordeelt de commissie. ”De gemeente heeft zelf ook aangegeven dat het niet de schoonheidsprijs verdient en heeft daarvoor haar excuses aangeboden.” De commissie adviseert de gemeente ”scherp op te letten op tijdig contact met de betrokkenen en aldoor te checken of voldoende en begrijpelijke informatie wordt verstrekt.”

Nationale Ombudsman 
De klagers nemen geen genoegen met dit advies en stappen daarom naar de Nationale Ombudsman. ”Wat hebben wij aan ’voldoende tijdige en begrijpelijke informatie’ van de gemeente als de gemeente niet adequaat reageert op onze vragen informatie die wij verstrekken?” zegt de woordvoerder van het burgerinitiatief. ”Wij hebben een contra-expertise laten uitvoeren door een boomtechnisch adviseur. Die ontraadt in zijn rapport kandelaberen en adviseert ’fors snoeien’. Op die manier zou volgens hem het risico van takbreuk kunnen worden ’geminimaliseerd’ en zou er een ’aanvaardbaar risico’ ontstaan. De enige reactie die we daarop hebben gehad van de gemeente is: ’We willen nul risico, want we willen geen schadeclaims.’ Waarom? Er zijn in de afgelopen jaren maar twee keer schadeclaims ingediend, in beide gevallen vanwege een tak op een geparkeerde auto. De gemeente hoefde niks uit te keren omdat het stormschade betrof en ook omdat de gemeente kon aantonen dat ze de bomen had gesnoeid.”

Foto: Westerdijk anno 1965

Westerdijk jaren '60 Westerdijk jaren '60

Reacties
Reactie: (Jacques Wester)
29-1-2020, 17:29
Het burgerinitiatief beweert het volgende over de naamgeving van het Park: ”De groenstrook langs de Westerdijk had en heeft een parkfunctie,” zegt hun woordvoerder. ”De schouwburg daar heet niet voor niets Het Park''. Nou beste mensen van dat 'burgerinitiatief', ken de geschiedenis van 'onze stad'. De naamgeving 'het Park' is namelijk als volgt ontstaan: Op 24 mei 1839 is Lodewijk Dankelman begonnen met een koffiehuis in zijn woning aan het Achterom. In 1852 heeft Dankelman de zeer uitgebreide tuin, die achter zijn huis liep tót aan de Westerdijk, park-achtig ingericht . In die tuin bouwde hij dertien jaar later een kolfbaan die hij geschikt maakte voor het geven van toneeluitvoeringen. Na realisatie noemde hij het gehele complex: HET PARK! En over de bomen waarvan jullie weten; 'dat deze twee rijen dik hebben gestaan op de Westerdijk', is ook niet waar! In de afgelopen eeuwen hebben daar honderden bomen, gestaan. Lukraak geplant! Niks geen keurig geplante rijen. Beste initiatienemers/voorstanders van bomen met de kruin tot in de hemel, doe volgende keer eens effe goed verdiepen in het onderwerp waar jullie zo graag 'tegen' zijn!

Reactie: (jan)
26-1-2020, 11:47
Typisch weer een staaltje 'wij van wc eend" ..... moet je als burger eens iets over het hoofd zien, dan wordt je zonder pardon fors beboet.

Reactie: (harry hobo)
24-1-2020, 07:37
Tegen de uitspraak van de Hoorcommissie is toch bezwaar worden gemaakt? Men kan op die manier toch de gang naar de rechter maken. Bovendien, is de landelijke richtlijn 'takbreuk bij populieren'wel gebruikt? De gemeente beroept zich waarschijnlijk op Art 4 van Wet natuurbescherming. Ik ken de zaak verder niet, men mag altijd bellen voor advies naar stichting Haarlems bomenridders. Telnr. op website.