Van uitkering naar kansen

Pilot nieuwe wet inburgering

HOORNGIDS | De regio Westfriesland levert een actieve bijdrage aan de nieuwe inburgeringswet die vanaf 2021 ingaat. De regio diende een goed plan in voor een pilot bij het ministerie om ervaringen op te doen voordat de wet ingaat. 
Binnen de pilot worden de kwaliteiten, interesses en het opleidingsniveau van nieuwe inwoners in een vroeg stadium in beeld gebracht, voordat zij hier komen wonen. Op die manier kunnen zij sneller inburgeren en de stap zetten naar (betaald) werk. De pilot loopt tot de zomer van 2020. De ervaringen worden meegenomen in de uitwerking van de nieuwe wet.

Nieuwe inburgeringswet
Op 1 januari 2021 komt er een nieuwe inburgeringswet. Doel is dat iedereen meedoet, het liefst via betaald werk. De inburgering moet daaraan bijdragen. Volgens de huidige wet is de inburgeraar nu zelf verantwoordelijk om binnen 3 jaar het taalexamen te halen met een lening van DUO. Dit geldt ook voor vluchtelingen die hier mogen blijven. De gemeente staat daardoor verder weg en heeft minder zicht op de (on)mogelijkheden die de inburgeraars tegenkomen. Hierdoor is er ook minder zicht op het vinden van werk en houden zij langer een uitkering. Zo zakt logischerwijs ook de motivatie om te gaan werken. Daar moet het persoonlijke inburgeringsplan verandering in gaan brengen.

Pilots
Volgens de nieuwe wet moet er meer regie komen bij de gemeenten. Om dit te ervaren, financiert het ministerie zes pilots in 57 gemeenten. Een van de redenen waarom dit plan werd goedgekeurd is de duidelijke relatie met de dienstverlening van gemeenten op het gebied van wonen, zorg en onderwijs. Met de opgehaalde informatie van de brede intake die wordt gedaan met de inburgeraars kunnen de regiogemeenten ook beter maatwerk leveren, bijvoorbeeld als iemand zorg nodig heeft of vastloopt in het onderwijs.

Nieuwkomers al in het azc bezoeken
Wethouder Robert Tesselaar (gemeente Opmeer) hoopt via de pilot een effect te zien in de motivatie en het toekomstperspectief van de deelnemers: ”Wij willen via deze pilot onderzoeken of het zinvol is om vergunninghouders te bezoeken en een persoonlijk inburgeringsplan op te stellen als zij nog in het azc wonen. Door hen snel op weg te helpen kunnen zij direct aan de slag met hun doelen, een netwerk opbouwen en zich hier sneller thuis voelen.” 

Kans op voorsprong
Wethouder Kholoud al Mobayed (gemeente Hoorn): ”Onze regio is actief bezig met de voorbereidingen op de nieuwe wet. Naast de pilot onderzoeken wij ook hoe wij als regio de nieuwe wet kunnen gaan uitvoeren en wat daarvoor nodig is. De pilot-ervaring nemen we daarin mee en is een kans om een voorsprong op te bouwen. Een van de doelen is om de mensen sneller uit de uitkering te halen, net zoals we dat bij iedereen als doel hebben.”

Intakegesprek en plan
De regio werkt voor de pilot samen met WerkSaam, die de uitkering verstrekt en de mensen coacht naar werk. Ongeveer 40 vergunninghouders van de groep inburgeraars worden in de pilot gecoacht. Coach Sandra Teunen: ”Het COA biedt nu al 14 weken voorinburgering aan en heeft een activiteitenprogramma. We willen de nieuwkomers die weten dat ze in Westfriesland gaan wonen zo snel mogelijk in het azc bezoeken en motiveren aan dat programma deel te nemen. De ervaring leert dat ze vooruit kunnen kijken als duidelijk is waar ze gaan wonen. Vaak duurt het ook even voordat er een woning beschikbaar komt. Die wachttijd benutten we. Wij komen naar hen toe, motiveren hen via het opstellen van een persoonlijk plan en leren de mensen beter kennen.”

Vergunninghouders vinden werk bij WerkSaam Vergunninghouders vinden werk bij WerkSaam