HOORNGIDS | Het dagcentrum oncologie van het Dijklander Ziekenhuis is samen met SyncVR gestart met een proef waarbij patiënten tijdens hun behandeling een virtual reality-bril (VR) kunnen dragen. Het doel hiervan is om het welzijn van de patiënt te verbeteren en om de patiënt tijdens de behandeling even te laten ontsnappen van de spanning en stress.
Patiënten kunnen ervoor kiezen om de VR-bril te dragen. Zo kunnen zij bijvoorbeeld een virtuele fietstocht maken door Amsterdam of door de bergen. Ook patiënten die bijvoorbeeld een beenmergpunctie krijgen kunnen gebruikmaken van de VR-bril. De VR-brillen zijn recent geoptimaliseerd voor mensen die tijdens de behandeling op hun zij liggen.
Wetenschappelijk onderzoek
De positieve effecten virtual reality worden onderschreven door wetenschappelijk onderzoek en ervaringen van patiënten. Onderzoeken hebben aangetoond dat patiënten minder angst en pijn ervaren. Patiënten die kiezen voor de VR-ervaring, krijgen na afloop van hun behandeling een vragenlijst. De uitkomsten van deze enquête worden gebruikt om het gebruik van de VR-brillen verder te verbeteren.
Onco Care Challenge
Het gebruik van de VR-brillen kost geld. Dankzij sponsoring van de Roparun kan het eerste jaar van de pilot bekostigd worden. Ook is de pilot ingediend bij de Onco Care Challenge. Dit is een wedstrijd waarbij oncologie- en hematologieteams worden uitgedaagd om innovatieve ideeën uit te werken. Gisteren werd bekend dat het Dijklander Ziekenhuis met de pilot de derde prijs in de wacht heeft gesleept en daarmee 2000 euro heeft gewonnen.
In totaal beschikt het Dijklander Ziekenhuis over vijf VR-brillen: twee op het dagcentrum oncologie in Hoorn, twee op het dagcentrum oncologie in Purmerend en één op de kinderafdeling.