HOORNGIDS | In de periode november tot en met februari wordt er vaker ingebroken, met een piek tijdens de feestdagen. In het donker voelen we ons thuis ook minder veilig, zo blijkt uit recent onderzoek van de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken (NIPW). Coen Staal, de voorzitter van de stichting zegt hierover: “Ruim een kwart van de mensen doet ’s avonds de deur niet meer open als er wordt aangebeld, omdat men zich onveilig voelt, of omdat men geen bekende verwacht. Met de inzet van enkele hulpmiddelen kan hiervoor gemakkelijk een oplossing gevonden worden.”
De meeste voordeuren zijn voorzien van glas waardoor je kunt zien wie er voor de deur staat als er wordt aangebeld. Toch tast een op de vijf in het duister en kan niet zien door wie er wordt aangebeld. De oplossing van een nieuwe voordeur met glas erin gaat wellicht wat ver, maar een eenvoudige deurspion (kijkgaatje) kan al handig zijn. Een achtste van de voordeuren is daarmee uitgerust. Een tiende van de respondenten heeft inmiddels gekozen voor een elektronische oplossing om te zien wie er voor de deur staat. Met een digitale deurspion, deurbelcamera of beveiligingscamera kun je op je mobieltje zien wie er voor de deur staat en dan besluiten of je open doet of niet. Staal: “Ruim de helft van alle ondervraagden staat positief tegenover deze moderne oplossingen. Je wordt niet meer verrast door bijvoorbeeld een ongenode gast met een babbeltruc én men verwacht ervan dat het inbrekers afschrikt.”
Camera in beeld
Om te weten waar camera’s geïnstalleerd zijn, maakt de politie gebruik van ‘Camera in Beeld’ (zie www.politie.nl), een website waarop iedereen zijn camera kan registreren. Met deze databank, waarin inmiddels al 260.000 camera’s van particulieren staan geregistreerd, kan de politie zien waar in de buurt van een woninginbraak zich camera’s bevinden die mogelijk beelden van de dader hebben vastgelegd. Hierdoor kunnen daders sneller worden gepakt.
Veiliger de voordeur openen
Als je wel kunt zien wie er voor de deur staat, maar je kent de persoon niet, wil je misschien niet meteen de deur helemaal openen. Een kierstandhouder biedt dan de oplossing. Daarmee kun je je deur eenvoudig en veilig op een kier laten staan om zo de persoon aan te kunnen spreken, zonder dat deze met geweld de deur kan openduwen.
Nationale Inbraakpreventie Weken
De stichting Nationale Inbraakpreventie Weken is een publiek-private samenwerking met als doel bewoners meer bewust te maken van goede inbraakpreventie en hen aan te moedigen om zelf maatregelen te nemen. En zo bij te dragen aan de doelstelling van het ministerie van Justitie en Veiligheid om het aantal inbraken en inbraakpogingen substantieel te blijven verlagen. De stichting voert tweemaal per jaar campagne, in mei/juni en in november/december, dit jaar al weer voor de elfde keer. Partners in de stichting zijn de bedrijven Assa Abloy, Ring, SecuritasHome en Yale Smart Living in samenwerking met het Ministerie van Justitie en Veiligheid en het Verbond van Verzekeraars. Kijk voor meer informatie op www.inbraakmislukt.nl (http://www.inbraakmislukt.nl)