Verslag Bewonersoverleg Risdam-Noord 19 september

03-10-2019

HOORNGIDS | Op donderdag 19 september vond het bewonersoverleg Risdam-Noord plaats in Wijkcentrum De Cogge. Hieronder volgt het verslag van de secretaris.

 

De voorzitter opent de bijeenkomst met een hartelijk welkom. Hij wijst op de vernieuwde website: www.bewonersoverlegrisdamnoord.nl. Hij legt uit wat men deze avond kan verwachten.

Vitamine G. Ted vd Bruggen geeft aan dat de Buurtgroep ”Risdam-Noord Groen” in oktober en november vieractiviteiten organiseert waarbij de biodiversiteit in en rond onze wijk centraal staan.

Donderdag 10 oktober 19.30-21.00 uur in Sportcafé de Opgang. Presentatie door Marc Siepman ”Alle beetjes helpen”. Gratis toegang vanaf 19.15 uur. Iedere aanwezige krijgt een groene verrassing mee naar huis.

 

Zaterdag 12 oktober: Natuurfietstocht o.l.v. Oude docenten Clusius College: Hans Kooistra en Hans Timmerman. Kom op de fiets, een drankje onderweg krijgt u van ons laat Ted weten. Vooraf aanmelden is noodzakelijk via info@risdamgroen.nl (geef uw naam aantal personen, telefoonnummer en e-mailadres door). Maximaal 32 personen, vol is vol, gratis deelname. U krijgt een bevestiging waarin het vertrekpunt staat. 

 

Donderdag 14 oktober: Meer vitamine G in achtertuin en openbaar groen. Waar: Wijkcentrum de Cogge 20.00-21.30 uur. Gratis toegang vanaf 19.45 uur. Met bijdrage van o.a. Janny van Diepen. Meer fleur in de wijk - Hans Timmerman. Bomen in Risdam-Noord - Coraline van Velzen. Het groen en meer in het sport-en recreatiepark Jan Marbus, meer biodiversiteit ...meer vogels!

 

Vrijdag 22 november 16-17.00 uur Pluktuin van de toekomst. Feestelijke aanplant van zes fruitbomen door wethouder Simon Broersma. De pluktuin komt in de omzoming van het grasveld met de korfbalpaal langs de Opgang. Na afloop een biodivers drankje in Wijkcentrum de Cogge. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door het ’Betrekken bij Groen Fonds’ van de provincie N-H.

 

Sportpark Risdam-Noord, Coraline van Velzen. In het begin van het jaar is er een themabijeenkomst geweest over de toekomst en functie van het sportpark. De uitkomsten van de gesprekken met de bewoners zijn door Coraline en een enthousiast groepje van 4 personen (Coraline, Fritz, Sipco en Leen) verder uitgewerkt en zij willen zich inzetten om het Sportpark een andere uitstraling en meer bestemmingen te geven. Omdat het burgers vrij staat ongevraagd bewonersinitiatieven bij de gemeente Hoorn in te dienen hebben zij gisteren het plan aan de wethouder gepresenteerd en hem gevraagd het voortouw te nemen om hun plan te promoten bij het College en ambtenaren. Van statisch naar dynamisch! Meer bruikbaar voor iedereen. Veel ruimte was niet altijd toegankelijk. Met dit plan wil men bereiken dat er plaats is voor bewegen en spelen in het groen, georganiseerde sport, recreatie, voor honden/hondenbezitters een eigen losloopplek, of gewoon even lekker zitten. Het allerbelangrijkste een ommetje kunnen maken, een doorgaande fietsroute, duidelijk logisch hondenbeleid. Bij de indeling is er niet alleen gekeken naar groen en verkeer maar ook naar inrichting, begroeiing, honden, beweging en parkeren. Er zijn voorstellen bij die direct kunnen worden uigevoerd maar andere weer op lange termijn. Door meer groen toe te voegen wil men de ruimte groter maken. Het hier en daar plaatsen van hekken kan, daar waar nodig, honden buiten houden. Er moeten (meer) prullenbakken komen, ook zakjes voor de hondenpoep, baasjes moeten dit zelf opruimen. De Elzenhaag moet in elk geval blijven staan. Het plan is gepresenteerd, wij hopen dat de gemeente er positief op gaat reageren. Groot applaus voor deze wijkbewoners die proberen Risdam-Noord groener, toegankelijker en leefbaarder te maken.

 

Wesfries Archief door Sanne Maasbach

Het Westfries Archief in Hoorn is een schatkamer vol informatie. Het is het historische geheugen van de regio. Het is dé plek om informatie te zoeken over de geschiedenis van Westfriesland. U vindt hier gegevens over Westfriese voorouders, een bouwtekening van uw huis, oude foto’s van uw woonplaats, boeken over de historie van steden en dorpen. In het gebouw bewaren ze 6 kilometer archiefstukken, kranten, kaarten, prenten, foto’s, boeken en tijdschriften en nog veel meer. Al dit materiaal kunt u inzien, en steeds vaker ook via hun website. Iedereen is van harte welkom .

Het archief beheert, bewaart, stelt documenten en informatie beschikbaar. Het is het geheugen van de overheid, bedrijven, personen, kerkgenootschappen, verenigingen enz. Het gaat daarbij om papieren en sinds 1990 steeds vaker om digitale archiefstukken. Gemeenschappelijke regeling van de gemeenten. Gemeenten zijn verplicht notulen 20 jaar te bewaren. Na 20 jaar wordt het naar een archiefbewaarplaats overgebracht. Uiteraard zijn er ook stukken die voor de eeuwigheid bewaard moeten blijven in een veilige kluis, maar opslaan alleen is niet voldoende. De stukken moeten ook toegankelijk en doorzoekbaar zijn voor nu en over 100 jaar.

Onder meer word bewaard: de historische gegevens van steden en dorpen (na 1911 gemeenten) en andere overheidsorganen in Oostelijk Westfriesland. Hierin vindt u registers van de burgerlijke stand, kadastrale gegevens en bouwvergunningen, bevolkingsregisters en nog veel meer. Belangrijk zijn ook de acten van de Notarissen en de uitspraken van de plaatselijke rechtbanken (voor 1812). Ook is het de bewaarplaats van archieven van tientallen inmiddels gefuseerde polders en waterschappen. Ook particuliere archieven behoren tot het cultuurhistorisch erfgoed van de samenleving. Zij vullen het beeld van de geschiedenis aan dat uit de overheidsarchieven ontstaat. Het archief beheert een groot aantal archieven van verenigingen, stichtingen, bedrijven, kerkgenootschappen, scholen en families. Elk stuk wordt beschreven en krijgt een inventarisnummer. Zodoende weet men het te vinden. Stukken van de gemeente zoals raadsvergaderingen worden/werden in depot opgeslagen of nu vaker digitaal. Bibliotheek: Met zo´n 30.000 titels bezit het Westfries Archief de meest complete bibliotheek van onze regio op het gebied van regionale en lokale geschiedenis. Beeld en geluid: bevat tienduizenden foto’s, tekeningen, prenten, en topografische kaarten. Meestal uniek materiaal uit de 16e t/m de 21ste eeuw. Ook herbergt men geluidsopnamen, films, video’s, dvd’s. Verder laat zij ons een paar prachtige kaarten zien: de z.g. Westfriesekaart. De mooiste verhalen uit het verleden samen op de Westfriese kaart. De Westfriese kaart is een bijzonder samenwerkingsproject van erfgoedpachters in Westfriesland. Op vijf historische kaarten kan men online de geschiedenis van Westfriesland bekijken. Ze laat ons zien hoe de steden en dorpen groeien en veranderen. Bijzondere foto’s en verhalen op prachtige historisch kaarten. Dit alles kunt u bekijken op www.westfriesekaart.nl. Er komen verschillende historische thema’s op. Het thema ’Tweede wereldoorlog’ kunt u nu bekijken.
De voorzitter dankt Sanne voor de prachtige presentatie die zij vol enthousiasme heeft gepresenteerd. Volgt groot applaus!

 

Genealogie door de heer Dick Waalboer

Dick Waalboer vertelt hoe men met het zoeken naar ”waar kom ik vandaan” met Genealogie (geschiedkunde o.a. voorouderonderzoek of stamboomonderzoek) een heel eind komt. Tijdens zijn onderzoek naar zijn stamboom kwam hij allerlei interessante verhalen tegen hetgeen het veel leuker maakt dan alleen de stamboom compleet maken. Zoals rekeningen met een zegel, oude foto’s, verloving- en- trouwringen die ook wat zeggen. Het voornemen om een stamboom op te zetten is in de loop der jaren ontstaan toen hij de familiegeschiedenis wilde vastleggen. Geen gemakkelijke klus maar hij heeft het zelf als zeer leerzaam en plezierig ervaren. Hij zegt dat je niet zomaar moet afhaken door een iets anders geschreven naam maar bij het zoeken soms beter even een zijsprong moet maken om zodoende toch weer op het juiste spoor te komen. Een mooi persoonlijk verhaal met een prachtig Stamboomboek als resultaat! Er worden ook cursussen georganiseerd zoals: Stamboomonderzoek voor beginners, methodiekonderzoek. De cursus bestaat uit 4 dagdelen en kost slechts 30 euro. Je krijgt behalve uitgebreid uitleg hoe je moet starten ook een hele mooie cursus naslagmap. Op 22 november gaat een cursus van start ”Stamboom onderzoek voor beginners” 22 - 29 november 6 - 13 januari.

 

Sluiting

De voorzitter bedankt Dick Waalboer en Sanne Maasbach voor hun boeiende presentaties. En bedankt de bewoners voor hun komst en inbreng. Graag tot ziens bij het volgende Bewonersoverleg.

Een bewoner laat weten dat er een petitie is betreffende het verkeerslawaai op de snelweg 307 gaat over het verhogen van de geluidswal en het verlagen van de verkeerssnelheid naar 100 kilometer per uur.

Het volgende Bewonersoverleg is op 12 december om 20.00 uur in de Cogge.

De voorzitter sluit de vergadering en nodigt de bewoners uit om onder het genot van een niet alcoholisch drankje nog even na te praten.

Overleg Leefbaarheid Risdam-Noord Overleg Leefbaarheid Risdam-Noord