HOORNGIDS | In de ochtend van Dierendag 4 oktober zullen veertig vegan activisten demonstreren op de stoep van het hoofdkantoor van FrieslandCampina in Amersfoort. De demonstranten willen dat FrieslandCampina koeien vervangt met plantaardige producten om de dieren en het klimaat te sparen.
De demonstranten brengen protestborden mee met teksten als Make it Cruelty Free, Make it Vegan en ze zullen flyers uitdelen aan Campina-medewerkers en voorbijgangers. Ook worden er beelden vertoond van een koeienslachthuis. De actie is een initiatief van stichting Even Geen Vlees en wordt gesteund door Bite Back, Animal Rights en Animal & Climate Save Nederland.
Melkproductie
De actie vraagt aandacht voor het feit dat een koe elk jaar opnieuw een kalfje moet baren om de melkproductie op gang te brengen. Zowel de melkkoe als het kalfje worden op relatief jonge leeftijd geslacht en verwerkt tot vleesproducten. “Dit soort wreedheden kan verholpen worden als bedrijven investeren in innovaties die het dier overbodig maken, zoals plantaardige melk en kweekzuivel. Het streven zou niet slechts een halvering van de veestapel moeten zijn, maar een complete vervanging daarvan met nieuwe productiewijzen”, stelt Armanda Govers, directeur van Even Geen Vlees.
FrieslandCampina is wereldwijd het vijfde grootste zuivelconcern. In tegenstelling tot haar concurrenten investeert het bedrijf niet in plantaardige innovaties. Van de top vijf grootste zuivelconcerns ter wereld investeren Nestlé, Danone en Fonterra al in plantaardige producten.
Klimaat
Naast het dierenleed is het klimaat een belangrijke drijfveer voor de activisten. Govers geeft aan dat uit het jaarverslag van FrieslandCampina blijkt dat haar melkveestapel 11,6 megaton CO2-equivalenten per jaar uitstoot. Dat is 46 procent meer dan Nederlands grootste kolencentrale. “Voor dierlijke producten geldt net zo goed als voor fossiele energie dat de nadelen ervan onevenredig groot zijn. Tachtig procent van de mondiale landbouwgrond wordt gebruikt voor veevoer, terwijl dierlijke producten nog geen twintig procent van de geconsumeerde calorieën leveren. Je stopt dus meer voedsel in de dieren dan je eruit haalt. Dat is niet vol te houden, zeker niet met een groeiende wereldbevolking.” licht Govers toe.
Actiegroep
De actiegroep demonstreerde eerder al tegen de jaarlijks terugkerende parlementaire barbecue, waarvan zij stelt dat dit ook prima plantaardig kan. Het tweede protest vond plaats bij het hoofdkantoor van Albert Heijn. De demonstranten benadrukten dat het VN-klimaatrapport over landgebruik ‘echt een AH-momentje’ was en ze riepen op om de ‘vleesbonussen’ te stoppen.
Stichting Even Geen Vlees wil met de acties de transitie van dierlijk naar plantaardig voedsel versnellen door invloedrijke partijen in beweging te brengen. De stichting benadrukt dat uit het VN-klimaatrapport over landgebruik blijkt dat deze voedseltransitie voor het klimaat net zo cruciaal is als de energietransitie.