Hieperdepiep, herfst!

12-09-2019

HOORNGIDS | Het najaar is het seizoen van verandering. 

En dat mag best een beetje bejubeld worden. Verandering van spijs doet immers eten! Lees gauw verder voor alles over magische fantasie in het donker, het kraken van de voedsel-schatkist en het nut en onnut van natuurbranden.

 

Elf tropische dagen, twee hittegolven, enzovoort. 

Hopelijk hebt u er van genoten, maar voor mij hoeft het niet zo, die hitte. Tot 30 graden vind ik het leuk, maar daar boven treedt mijn hitteplan in werking. Het kan niet anders, of die warme zomers moeten te maken hebben met veranderingen in het klimaat.
 

Steeds meer warmterecords worden gebroken. Er is steeds meer droogte en opwarming. In Chili is het sinds 60 jaar niet zo droog geweest. Ja, en dan al die bosbranden, zoals in Siberië en het Amazonegebied. In Siberië ontstaan de branden door bliksem en ontdooit door de branden de permafrost, de permanent bevroren bodem. Ook de Noordelijke IJszee wordt langzaam ijsvrij waardoor je boven Rusland en Siberië langs naar China kan varen. Er is zelfs onweer boven de Noordpool waargenomen, zeer bijzonder. Toch wel duidelijke aanwijzingen dat het klimaat verandert.

 

Alleen de bosbranden in het Amazonewoud hebben niets te maken met het klimaat, het is daar nu immers winter. Elk jaar zijn er veel branden in het Amazonegebied, niet alleen in Brazilië maar ook in Colombia. Op zichzelf zijn bosbranden niet erg. Bosbranden zorgen voor verjonging. In Australië wordt daarom door de overheid brand gesticht. Ook in Nederland is dat het geval, denk aan het platbranden van heidevelden om deze in stand te houden. Als het dichtgroeit, verdwijnt de vegetatie en daarmee het heideleven. Het is dus soms essentieel om ruimte te maken om een ecosysteem in stand te houden.

 

Tot ziens bij MAK Blokweer!

Kloosterhout 1 - 2, 1695 JC Blokker  0229 266 344
Openingstijden: wo, vr, za, zo 10:00 - 17:00 (tijdens wintertijd tot 16:00)
www.MAK-Blokweer.nl (http://www.MAK-Blokweer.nl) 

Zomerse bosbrand Zomerse bosbrand