Verworpen motie en onjuiste informatie over eigendom plantsoen

Motie over naamgeving plantsoen tussen Dal en Turfhaven

Zes fracties hebben tijdens de raadsvergadering van 25 juni jl. een motie ingediend met het verzoek het naamloze plantsoen tussen Dal en Turfhaven te vernoemen. Alvorens over de motie te stemmen verklaarde de burgemeester dat het plantsoen geen eigendom is van de gemeente, terwijl het plantsoen voor de helft wel degelijk eigendom is van de gemeente. Waarschijnlijk is de onjuiste informatie van de burgemeester voor een aantal fracties aanleiding geweest te stemmen tegen de motie. Voor de zes gemeenteraadsleden is de onjuiste informatie in relatie tot het verwerpen van de motie voldoende aanleiding om tijdens de raadsvergadering van 9 juli a.s., de eerder verworpen motie opnieuw in te dienen. De zes raadsleden vertrouwen er op dat tijdens de raadsvergadering van 9 juli a.s. de eerder verworpen motie door meer fracties wordt gesteund.  Verder verwijzen wij naar de inhoud van onderstaande brief + kaart (geel eigendom gemeente Hoorn)

 

Aan: gemeenteraad en college van B&W

Betreft: motie over naamgeving plantsoen tussen Dal en Turfhaven

Hoorn, 27 juni 2019.

 

Geachte Dames en Heren,

Tijdens de raadsvergadering van dinsdag 25 juni jl. is de ingediende motie voor de  vernoeming van het naamloze plantsoen gelegen tussen Dal en Turfhaven verworpen. De vernoeming van het Plantsoen tegenover Sint-Pietershof werd in eerste instantie voorgesteld door  de voorzitter van het college van regenten van Sint-Pietershof.

Voordat tot stemming werd overgegaan  vertelde de burgemeester dat het plantsoen tegenover Sint-Pietershof geen eigendom is van de gemeente en dat het college van regenten zelf het plantsoen een naam kan geven.

De verstrekte informatie over het eigendom van het plantsoen door de burgemeester is onjuist. Het Plantsoen tussen Dal en Turfhaven  is tenminste voor de helft eigendom van de gemeente en de andere helft, vijf over-tuinen, behoren bij de woningen aan het Dal. Het plantsoen is met instemming van alle eigenaren als geheel ingericht en omheind met dezelfde materialen van palen en hekwerk.

Wij hebben de indruk dat een aantal fracties tegen de motie gestemd heeft vanwege de onjuiste informatie die tijdens de raadsvergadering is verstrekt over het eigendom van het plantsoen. Het voorstel van de burgemeester om de naamgeving over te laten aan het college van regenten bevreemd ons. Alleen het college van B&W mag officieel een straat of plantsoen vernoemen. De nieuwe naam wordt vervolgens in het straatnamenregister opgenomen.

Wij hebben ons voorgenomen de eerder verworpen motie over de naamgeving van het plantsoen  tegenover Sint-Pietershof opnieuw in te dienen tijdens de raadsvergadering van 9 juli a.s. Wij vertrouwen op meer steun voor de motie zodat de Adviescommissie Naamgeving Openbare Ruimte toch over de vernoeming kan adviseren en het plantsoen een naam krijgt.

Vriendelijke groet,

namens fracties,

Arnold Wegner (PvdA), Roger Tonnaer (Fractie Tonnaer), Aart Ruppert (VOCHoorn), Menno Jas (DRP), Danny Verdonk (Fractie Verdonk) en Kees Maas (ChristenUnie) , gemeenteraadsleden.

 

De Motie:

De gemeenteraad in vergadering bijeen op dinsdag 9 juli 2019

Overwegende dat:

-Het Sint-Pietershof een van de grootste , oudste en meest bijzondere monumenten van Hoorn is en al 400 jaar door een college van regenten wordt bestuurd;

-deze bijzondere en lange bestuurlijke geschiedenis door Hans Regter  recentelijk is beschreven in het boek  ‘400 jaar regenten in het Sint-Pietershof , 1618-2018’ ;

-tijdens de boekpresentatie auteur en tevens voorzitter van het college van regenten heeft voorgesteld het nog naamloze plantsoen tussen Dal en Turfhaven te vernoemen naar Jhr. Mr. Pieter van Akerlaken;

-van Akerlaken de naam is van een regentengeslacht uit Hoorn, dat maar liefst zeven burgemeesters heeft voorgebracht;

-de bewoners en het college van regenten het bijzonder op prijs stellen als het plantsoen vernoemd wordt;

-het plantsoen bij voorkeur naar van Akerlaken of  bijvoorbeeld  naar regenten of  Sint-Pietershof vernoemd kan worden;

-de Adviescommissie Naamgeving Openbare Ruimte het college van B&W adviseert over het toekennen van namen aan o.a. straten, pleinen en plantsoenen

Verzoekt het college van B&W

-het plantsoen, gelegen tussen Dal en Turfhaven, te vernoemen en daarbij rekening te houden met de naamsuggesties welke in deze motie worden gedaan.

En gaat over tot de orde van de dag

PvdA, Arnold Wegner

Fractie Tonnaer, Roger Tonnaer

VOCHoorn, Aart Ruppert

DRP, Menno Jas

Fractie Danny Verdonk, Danny Verdonk

Christen Unie, Kees Maas

Eigendom St. Pietershof Eigendom St. Pietershof