Ik draag het boek op aan alle slachtoffers van seksueel geweld. Ik hoop dat ze er kracht uit putten en nooit opgeven, nooit toegeven aan de somberheid en altijd – op wat voor manier dan ook – terugvechten. Want alleen door te vechten overleef je..’ - Sylvia Veld
In dit boek vertelt voor het eerst onder haar eigen naam Sylvia Veld zelf haar complete, ongelooflijke verhaal. Nadat ze- anderhalf jaar geleden - is aangevallen en misbruikt, mag ze pas na twee weken aangifte doen. De politie lijkt haar niet serieus te nemen. Uit angst dat de loslopende dader haar zou kunnen vermoorden, besluit ze om samen met haar moeder, journalist Robert Vinkenborg en vrienden zelf de dader te zoeken. Dader Mohammed M. benadert namelijk intussen onder Sylvia’s naam andere vrouwen, waar hij sex mee wil. Na een spectaculaire jacht lokt Sylvia hem in de val. Ze staat op het punt om de Somaliër zelf te arresteren, als uiteindelijk de man door de politie wordt opgepakt en in de cel belandt. Nog lang blijft het de vraag of hij ook wordt veroordeeld. Een boek met een spectaculair, verdrietig en maatschappelijk zeer relevant verhaal.
Op 7 juni 2017 opent De Telegraaf de krant met: ‘Aanrander in val gelokt. Slachtoffer doet werk politie’. Het is het verhaal over hoe de 28-jarige ‘Esmée’ uit Hoorn de man die haar de bosjes insleurde en gruwelijk misbruikte zelf moest opsporen. Drie krantenpagina’s over de geniale list waarmee zij haar verkrachter uiteindelijk in de cel kreeg.
Na de krantenpublicatie volgt een golf aan publiciteit en verontwaardiging over de afschuwelijke aanval op de jonge vrouw (nog onder haar schuilnaam Esmée) en haar geniale speurwerk. Moet het slachtoffer van een verkrachting zelf haar dader opsporen? Waarom deed de politie niets met haar aangifte? Krijgt deze verkrachtende asielzoeker hier een verblijfsvergunning?
Dit boek is op de eerste plaats het persoonlijk verhaal van Sylvia. Ze vertelt hoe de verkrachting haar leven verwoestte, hoe ze de dader zelf op het spoor kwam en geeft details over de list waarmee het haar lukte om een afspraakje te maken met de man die in de media ‘Monster Mohammed uit Mogadishu’ werd genoemd. Het is ook het verhaal van een falende politie, de rechtszaak en de juridische en politieke nasleep die volgt. Er volgen kritische Kamervragen en de verantwoordelijke minister gelast een onderzoek waarom de politie in Hoorn het zo verbijsterend liet afweten.
In haar boek onthult Sylvia nieuwe feiten, onder meer over haar bewuste keuze om de media in te schakelen en haar ontmoetingen met politici.
Afgelopen december verscheen het zeer kritische onafhankelijke onderzoeksrapport van de Inspectie Veiligheid en Justitie over het falende politieoptreden. Sylvia Veld zal in het boek het rapport van een nadere toelichting en commentaar voorzien. En geeft haar mening over het feit dat de verkrachter na zijn gevangenisstraf binnenkort het land wordt uitgezet. Inmiddels heeft de Tweede Kamer de minister opgedragen om naar aanleiding van Sylvia’s zaak per regio te onderzoeken hoe vrouwen, die aangifte komen doen, door de politie worden bejegend.
Sylvia Veld schreef het boek samen met journalist Robert Vinkenborg. Vinkenborg is bevriend met haar familie en kon op een gegeven moment niet anders dan haar helpen bij het opsporen van de man die zij haar verkrachter noemt. Tevens trad hij het afgelopen jaar op als haar woordvoerder, want Sylvia heeft tot dit boek nergens zelf op willen reageren. Sylvia heeft inmiddels haar leven weer redelijk op orde, ze werkt nog steeds en woont net als Vinkenborg in het Noord-Hollandse Hoorn.
Technische gegevens De jacht op mijn verkrachter
Formaat : 13,5 x 21 cm
Omvang: 256 pagina’s, paperback
ISBN: 97890 8975 662 6
Prijs: € 17,99