Wereldtop Schoonrijden present in Hoorn

09-12-2017

Op donderdag 14 december a.s. worden op IJsbaan De Westfries in Hoorn de regio kampioenschappen Schoonrijden gehouden. De wedstrijden zijn van 11.30 u. tot 14.30 uur.

 

De deelnemers komen uit het hele land. De organisatie is in handen van de Landelijke Vereniging Schoonrijden (LVS) met ondersteuning van de Schoonrijgroep Hoorn. De wedstrijden worden verreden op de 400 m. baan.

 

Bijzondere tak schaatsport

Schoonrijden is een bijzondere tak van de schaatssport. Guus Terpstra is baancommissaris Schoonrijden en weet alles over deze sport. ‘Vroeger heette schoonrijden zwaaien en zwieren. De benaming schoonrijden is eigenlijk beter. Het is een namelijk een speciale manier van schaatsen, waarbij het gaat om sierlijk te schaatsen in vooral fraaie bochten. De vloeiende beweging staat centraal ‘, aldus Terpstra. Om te kunnen schoonrijden zijn speciale schaatsen nodig.

    

Regio Kampioenschappen

Tijdens het regionale kampioenschap schoonrijden wordt in twee klassen gestreden: de Hoofdklasse en de A-klasse. Iedere klasse heeft weer drie disciplines: solo-, paar- en formatie rijden. Terpstra: ‘Dat laatste is knap lastig. Het schaatsen van de verschillende teams moet namelijk synchroon verlopen. Dat is prachtig om te zien.’

 

Wereldtop

Alle toppers uit de wereld van het schoonrijden zijn in Hoorn present. Terpstra lachend: ‘En omdat deze sport alleen in Nederland beoefend wordt, kun je zeggen dat de hele wereldtop Schoonrijden donderdag 14 december in Hoorn acte de préséance geeft.’

 

Wie een keer wil schoonrijden, maar geen schaatsen heeft, kan, onder vermelding van de schoenmaat, een mailtje sturen naar:

hoorn@schoonrijden.nu (mailto:hoorn@schoonrijden.nu)

Meer info: 0229-501720.

Schaatsbaan de westfries Schaatsbaan de westfries
schaatshal Westfries schaatshal Westfries