Amsterdamse Coen (39) kon zich niet voorstellen dat stress zo’n fysieke impact kon hebben.
Het aantal werkgevers met anti-werkstressbeleid stijgt van 69 procent in 2014 naar 77 procent in 2016. Dat blijkt uit cijfers van TNO. Tegelijkertijd zijn ook de kosten en de duur van het verzuim door werkstress gestegen. In totaal hebben werknemers in 2016 ruim 7 miljoen dagen verzuimd wegens werkstress. De daarmee gemoeide verzuimkosten voor werkgevers liggen rond de 2 miljard euro. In Noord-Holland heeft 16,1 procent van de werknemers burn-outklachten, tegenover het landelijk gemiddelde van 14,6 procent.
Het gemiddeld aantal verzuimdagen door werkstress lag in 2007 nog op 24 dagen per uitgevallen werknemer. In 2016 steeg dit naar 30 dagen. Vandaag start de vierde Week van de Werkstress om aandacht te vragen voor werkstress. Één op de zeven werknemers heeft last van burn-outklachten en 44 procent van de werknemers geeft aan dat maatregelen tegen werkstress nodig zijn. Door in een vroeg stadium werkstress bespreekbaar te maken en samen naar oplossingen te kijken, kan uitval worden voorkomen. Van 13 tot en met 16 november organiseren bedrijven door het hele land daarom activiteiten om aandacht te vragen voor werkstress. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid trapt de week af met een congres in Den Haag.
Coen: ‘eigen inrichting van je werktijd is essentieel tegen werkstress’.
Coen had een droombaan. Ooit begonnen als roeicoach bij amateurclubs, werd hij één van de jongste Nederlandse bondscoaches ooit. ’Ik heb van mijn hobby mijn werk gemaakt.’ Alhoewel Coen vaak veel meer dan de officiële veertig uur per week werkte, vond hij dat nooit erg. ’Ik had een baas die me veel vrijheid gaf en ik mocht veel zelf bepalen.’ De werkdruk was hoog maar Coen had succes én plezier. Dat veranderde toen hij een nieuwe baas kreeg die zich inhoudelijk ging bemoeien met zijn werkzaamheden. ’Achteraf gezien speelde de relatie met mijn baas een grote rol. Daarnaast klaagde roeiers bij mij over een andere collega, wiens werk ik er ook bij kreeg. Ik nam te veel hooi op mijn vork.’
Het duurde lang voordat Coen doorhad dat zijn fysieke klachten met stress te maken hadden.’ Ik heb zelfs onderzoek laten doen om te kijken of het een hersentumor was. Ik kon me niet voorstellen dat stress zo’n negatieve impact kon hebben op een lichaam.’ Ondertussen is Coen bijna compleet hersteld en als ZZP’er hoofdcoach bij een grote studentenvereniging geworden. Zijn tip, ‘luister goed naar je werknemers, dat zorgt voor een sneller herstel’.
CultuurWerkt! uit Amsterdam doet mee aan de Week van de Werkstress
In 2014 startte het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een campagne over Werkstress met als doel het onderwerp op de agenda te zetten bij werkgevers en werknemers. Meer dan 200 organisaties, waaronder het Amsterdamse CultuurWerkt!, Nationale Nederlanden, Nissan en de Tweede Kamer organiseren dit jaar in de campagneweek activiteiten om werkstress aan te pakken en het werkplezier te vergroten.
Ook gaan werknemers en werkgevers dagelijks in gesprek met verschillende wetenschappers tijdens de dagelijkse Facebook Live en is er de mogelijkheid om je aan te melden voor de Werkstress Whatsapp-service. Van 13 tot en met 16 november, worden dagelijks updates met bijzondere initiatieven, tips van experts, nieuws, en oplossingen tegen werkstress verstuurd via Whatsapp.
CultuurWerkt! organiseert een kennissessie voor HR professionals op 14 november. Op deze dag belichten KeyNote sprekers, onder wie organisatiepsycholoog Aukje Nauta, het belang van Kunst en Cultuur voor actuele HR vraagstukken zoals duurzame inzetbaarheid binnen een organisatie.