Op dinsdag 10 oktober 2017 is de dag van de psychische gezondheid. Rond dit thema organiseert de gemeente Hoorn samen met Stichting Tweestrijd, GGZ Noord-Holland-Noord en RCO De Hoofdzaak activiteiten voor inwoners van Hoorn.
Met dit gevarieerde programma onder de noemer ‘Happy Hoorn’ willen we inwoners van 16 tot 45 jaar stimuleren om signalen bij zichzelf en anderen vroegtijdig te herkennen. Het programma in Hoorn biedt informatie en handvatten voor hoe je ergere problemen kunt voorkomen en het gesprek aan kunt gaan met iemand die je goed kent.
Taboe psychische problemen
Veel mensen kennen iemand met psychische problemen. Stress en depressie zijn daarvan het meest bekend. Uit landelijk onderzoek blijkt dat 1 op de 20 Nederlanders een depressie heeft. Ruim 50% van de mensen die meededen met het onderzoek kennen iemand met psychische problemen. 40% Van hen vindt het moeilijk om hiermee om te gaan. De helft van de mensen met psychische problemen schaamt zich hiervoor.
Signalen herkennen door omgeving is belangrijk
Ondanks dat in ons land psychische problemen vaak voorkomen, ligt er een taboe op om hierover te praten. Niet iedereen weet wat de signalen kunnen zijn. Zoals die van stress-gerelateerde psychische problemen. ‘Goede voorlichting en er in een vroeg stadium met iemand over kunnen praten is erg belangrijk om soms erger te voorkomen. Precies dat is de reden waarom wij aandacht vragen voor deze themadag’, aldus wethouder Nel Douw. ‘Als gemeente willen we mensen zo vroeg als mogelijk helpen en hun omgeving bewust maken van de signalen. Daarom subsidieert de gemeente een deel van de activiteiten, zoals de voorstelling Road Trippin’ die op het Horizon College wordt gespeeld. Wij zijn heel blij met de actieve inzet van onze zorgpartners daarbij.’
Programma Happy Hoorn
Het programma bestaat uit activiteiten van diverse zorgpartners van de gemeente Hoorn op 9 en 10 oktober en op 14 november. De activiteiten zijn gratis en voor iedereen toegankelijk.
Workshops en informatiemarkt RCO De Hoofdzaak
Op 9 oktober organiseert De Hoofdzaak diverse workshops, lezingen en 1 op 1 gesprekken met als thema Psychisch Verantwoord in de Samenleving. Deze vinden plaats van 12.00-16.00 uur aan de Dampten 16 (Life Builders) in Hoorn.
Op 10 oktober kunt u aan de Wilhelminalaan 2 in Hoorn meedoen aan de praktische workshops ‘Met Beide Benen op de Grond’ en ‘Leer Jezelf Kennen’ van Gyan van Dort. Daarnaast zijn er groeps- en lotgenotengesprekken van Elly van der Zee. Daarnaast is er een informatiemarkt waar u meer te weten kunt komen over wat RCO De Hoofdzaak voor u kan betekenen, zoals deelname aan twee bijzondere innovatieprojecten, Ervaringsdeskundigheid Dichtbij en De Hoornse Onderneming.
Gratis filmavond in Cinema Oostereiland
GGZ Noord-Holland-Noord organiseert op 14 november om 20.00 uur een speciale filmavond. Filmmaker Ingrid Kamerling heeft een persoonlijke documentaire gemaakt over haar zusje Vivian die in 2010 op jonge leeftijd een einde aan haar leven maakte. De film gaat over de zoektocht naar het waarom en staat stil bij de sociale druk die jonge mensen ervaren.
Kaarten zijn te reserveren via www.cinemaoostereiland.nl (http://www.cinemaoostereiland.nl)
of 0229 – 232296 (dag. 10.00 uur - 12.00 uur)
Informatiebijeenkomsten
GGZ Noord-Holland-Noord organiseert informatiebijeenkomsten over psychische klachten. Kijk op de website voor meer informatie:
www.ggz-nhn.nl/agenda (http://www.ggz-nhn.nl/agenda)
Programma op scholen
Stichting Tweestrijd geeft in oktober gastcolleges op twee middelbare scholen in Hoorn: Werenfridus en Oscar Romero. De stichting is ontstaan uit de drang van een groep jongeren uit West-Friesland om een moeilijke fase in hun leven te verwerken. Tweestrijd wil jongeren aansporen om over hun problemen te praten. De oorzaak van veel verschillende problemen – zoals depressiviteit en drugs- of alcoholverslaving – blijft vaak verscholen, omdat jongeren niet graag over hun problemen of gevoelens willen of durven te praten. Gastcolleges geven is een laagdrempelige manier om jongeren in grote groepen te bereiken. Tweestrijd ontwikkelde hiervoor een unieke werkwijze.
Op 8 november toont GGZ Noord-Holland-Noord voor scholieren van het Horizon College de documentaire over prestatiedruk bij jongeren ‘Stress to Impress’.
Meer informatie
Vorig jaar is het ministerie van VWS gestart met een landelijke publiekscampagne om depressie bespreekbaar te maken en de kennis erover te vergroten.
Op de website
www.omgaanmetdepressie.nl (http://www.omgaanmetdepressie.nl)
vindt u meer informatie