Beantwoording vragen over de havenwinkel

11-07-2017

Geachte mevrouw Kucuksantürk,

In uw brief van 29 mei jl. stelt u een aantal vragen ex art. 36 RvO over de havenwinkel. Hieronder vindt u de antwoorden op de in uw brief gestelde vragen:

1. Klopt het dat havenwinkel een economische activiteit is in het algemeen belang zoals door de raad is besloten op 26-08-2014?

Dit klopt, het raadsbesluit is overigens van 21 oktober 2014. Niet de exploitatie van de havenwinkel maar slechts de verhuur van het vastgoed is aangemerkt als economische activiteit in het algemeen belang. Overigens is de overeenkomst uit 2002 afgesloten met een niet marktconforme huurprijs van 1,-- euro per jaar.

 

2. Waf doet de wethouder om het niveau van de volgende voorzieningen; haven winkel, sanitair en wasserette, in de Hoornse haven op peil te houden?

De exploitatie van een havenwinkel zien wij niet als gemeentelijke kerntaak. Wij vinden dat deze taak aan de markt moet worden overgelaten. Wij hebben dan ook geen mening over het huidige niveau van de havenwinkel. Naast de havenwinkel in de Mallegomsteeg zijn er voldoende andere winkels waar bezoekers van de haven terecht kunnen, zoals in de Grashaven, bij de Atalanta en in de binnenstad. Met de verbouwing van de sanitaire voorziening is het niveau van deze voorziening weer op orde. Hieraan is, (gezien de beperkte ruimte) prioriteit gegeven boven de wasserette.

 

3. Klopt het dat de bedrijfsvoerder gecompenseerd gaat worden voor de verplichte verkoop van zijn wasserette? Zo nee, waarom niet?

Er zijn veel gesprekken met de bedrijfsvoerder geweest. In eerste instantie over het aanpassen van het contract als gevolg van de nieuwe situatie die was ontstaan na de splitsing van winkel en sanitaire voorziening. Daarna is ook gesproken over het beëindigen van de inmiddels verstoorde relatie met de gemeente en een daarbij passende vergoeding. Het laatste bod van de gemeente betrof een uitkoopsom van € 75.000. Ook dat heeft niet tot overeenstemming geleid. Alle voorstellen van de gemeente zijn door de exploitant van de havenwinkel afgewezen. De bouwkundige aanpassingen in verband met het scheiden van de winkel van de sanitaire ruimte zijn overigens betaald door de gemeente.

 

4. A. Waarom heeft de gemeente Hoorn het aantal openingsuren van de losgekoppelde sanitaire voorzieningen van 24 uur per dag gedurende het hele jaar naar beneden bijgesteld, te weten van april tot en met oktober van 06:00 uur tot 23:00 uur?

Boven de sanitaire ruimte wordt gewoond en in de nabijheid van de ruimte staan meerdere woonhuizen. Vanwege klachten over geluidsoverlast (slaande deuren, douchen, geschreeuw e.d.) is besloten de voorziening tijdens de nachtelijke uren te sluiten. 

4. B. Bent u het met ons eens dat het voorzieningenniveau in de haven hierdoor is verslechterd nu de openingsduur is teruggebracht en er geen wasserette meer is?

De openingstijden sluiten aan op de behoefte van de gebruikers. Er is geen vraag naar een wasserette.

 

Met vriendelijke groet,

burgemeester en wethouders van Hoorn 

PvdA Hoorn PvdA Hoorn
Gemeente_Hoorn[1] Gemeente_Hoorn[1]

Reacties
Reactie: (A Zyweg)
12-7-2017, 10:30
Ik woon naast een supermarkt die 7 dagen open is van 8.00 tot 21.00 uur dus grote concurrent die voordeliger is, en dan nog dit aanpassen en gewoon doorgaan, dan krijg je dit. Er is veel geld verspild aan verbouwen en terug draaien word ook duur. Gewoon beter luisteren naar de mensen die er al jaren zitten en de ervaringsdeskundige zijn. Elders zijn er havens waar je na 23.00 uur als man andere diensten kunt verwachten.... dus of we dat nu ook in Hoorn moeten toelaten? Dan zakt mijn broek echt van af!

Reactie: (Gerry Blokdijk)
12-7-2017, 08:21
Dit probleem lost zich (helaas) van zelf op. Er komen toch geen boten meer in de binnen haven. Schippers durven het risico niet meer te nemen door de overvloed aan waterplanten.