Rien Bonte: Eigen- en KunstZinnig

04-07-2017

De MAVO groepen, die waren zijn favoriet. In tegenstelling tot bij de havisten en VWO’ers moest hij er namelijk meer tijd en moeite in steken om de mavisten aan het werk en lezen te krijgen. In de lotushouding op zijn bureau of op de kast die in zijn lokaal stond gaf Rien Bonte zijn lessen. Hij deed dit om op een wat lossere manier les te geven zodat hij de leerlingen meer zou aanspreken.

 

Door zijn charisma en wilskracht kon hij er zelfs voor zorgen de minst gemotiveerde leerlingen goed hun best deden tijdens de lessen Nederlands. Daarnaast heeft hij menig leerling aan een overgang geholpen wanneer zij bij een docentenoverleg een zogenaamd twijfelgeval waren. Eigenzinnig en kunstzinnig, dat was Rien Bonte zeker.

 

Eigenzinnig

Van zijn 12e tot zijn 16e levensjaar had hij met zijn gezin in Paramaribo, Suriname gewoond voor het werk van zijn vader.

Het vrije leven beviel Rien. Niet elke dag naar school van acht tot drie, maar van negen tot twaalf. ‘s Middags buiten spelen in de zon met zijn vrienden en niet aan alle verplichtingen denken die hij in Nederland wel had.

Misschien kwam zijn eigenzinnigheid daar ook wel deels vandaan. Na de terugkeer van het gezin Bonte in Nederland begon het ‘gewone’ schoolleven weer voor Rien en zijn zusjes. Het viel Rien echter zwaar. Het vrije leven wat hij in Suriname had was er in Nederland niet meer. De schooldagen waren langer en ook de controle was groter. Omdat Rien niet zo goed kon wennen aan het hele vaste dagelijkse leven bleef hij op de middelbare school twee keer zitten.

Na zijn middelbare school begon Rien aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Ondanks het feit dat hij het erg naar zijn zin had op de academie stopte hij 3 maanden voor de ontvangst van zijn diploma met de opleiding. Er zou volgens hem toch geen baan te vinden zijn met zo een diploma op zak.

Daar kwam bij dat Rien een baan aangeboden kreeg op de OSG West-Friesland in Hoorn, de school waar zijn vader waarnemend rector was. Rien behaalde in een korte tijd zijn diploma en werd in plaats van kunstenaar, 2e graads docent Nederlands.  

Rien had het naar zijn zin op de OSG. Met zijn eigenzinnigheid inspireerde hij vele leerlingen. Zo was Letty van der Wal eerst zijn leerling en werd zij later zijn collega. Rien had haar, met zijn eigenzinnigheid en aparte manier van lesgeven, geïnspireerd om ook docent Nederlands te worden.

De laatste jaren ging het slechter met Rien. Hij had al twee zware hartaanvallen gehad en moest geregeld terugkomen bij de cardioloog in het Westfries Gasthuis in Hoorn. Dit weerhield Rien er echter niet van optimaal van het leven te genieten.

 

Wil je meer lezen over de eigen- en kunstzinnige Rien Bonte, schrijver van het Hoorns stadslied en docent Nederlands op de OSG?

Ga dan naar: www.facebook.com/liza.koppes.1/posts/824123661070987 (http://www.facebook.com/liza.koppes.1/posts/824123661070987)

 

Het artikel is geschreven door; Liza Koppens, leerling 5 VWO in het kader van een onderzoek naar verschillende interessante personen uit West-Friesland die helaas al overleden zijn.

Rien Bonte Rien Bonte
Rien Bonte motiveert Rien Bonte motiveert