Studio ZZM van start

Dynamisch partnership: ambachten en internationale designers

Vanaf vrijdag 30 juni is de tentoonstelling Studio ZZM te bezoeken in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Zes internationale ontwerpers werkten samen met ambachtsleermeesters in de verschillende werkplaatsen van het buitenmuseum. Samen creëerden zij de tentoonstelling in het binnenmuseum.

 

‘‘De taalbarrière vormde voor hen geen hindernis. Zij beschikken allen de taal van de makers; het vakmanschap dat zich in handelingen uit in plaats van woorden,’’ aldus curator Jan Boelen. Dit professionele vakmanschap is terug te zien in zes verschillende studio’s. Ieder een plek waar collectie en ambacht opnieuw worden geïnterpreteerd, wat bovendien ook zal evolueren gedurende de tentoonstelling. 

 

De tentoonstelling is tot en met 6 mei 2018 te bezoeken. Binnen deze looptijd worden in samenwerking met de ambachtsmensen en ontwerpers verschillende workshops georganiseerd.
 

Studio ZZM is een samenwerkingsproject met Design Academy Eindhoven en curatoren Jan Boelen en Evelien Bracke.

Gistermiddag werd de tentoonstelling officieel geopend. Femke van Drongelen, Hoofd Presentatie en Educatie startte met een speech, waarin ze benoemde dat er iets bijzonders gebeurde tijdens de voorbereiding voorafgaand aan de tentoonstelling. ‘‘Er ontstonden discussies, er werd uitgedaagd, soms met de oren geklapperd, maar bovenal samengewerkt en gecreëerd.’’ Marion Poortvliet van de Crafts Council Nederland verzorgde een gesprek met de curatoren en ontwerper Jing He en mandenmaakster Ineke van der Sommen. Waarna Åbäke in een performance verschillende piratenvlaggen creëerde. De tentoonstelling werd bezocht met een Kuipers Bier in de hand, dit bier werd op deze avond gelanceerd en is een samenwerkingsproject tussen de kuiper van het museum, brouwerij de Werf en masterstudenten Annegret Bönemann en Chris Kooper van Design Academy Eindhoven.

 

Zes studio’s in het binnenmuseum
In zes verschillende studio’s tref je het werk van leermeesters van het Zuiderzeemuseum en zes internationale ontwerpers: Åbäke, Martino Gamper, Alexis Gautier, Jing He, Noam Toran & Marloes ten Bhömer, Studio Brynjar & Veronika. De ontwerpers lieten zich inspireren door de ambachten en collectie van het Zuiderzeemuseum. Deze collectie is typisch Nederlands, met allerlei internationale invloeden en verbindingen. Dat dit voor een ieder voor andere persoonlijke associaties zorgt, zie je terug in de tentoonstelling. Zo focust Åbäke op het historische belang van samenwerking en dialoog tussen ambachtslieden, tonen Noam Toran en Marloes ten Bhömer de sociaal-politieke omstandigheden van de ambachtslieden via een ‘worksong’ en benaderen Brynjar & Veronika vooral de antropologische kant van ambachtelijkheid.

 

Zelf de handen uit de mouwen 
De zevende studio bevindt zich in het buitenmuseum, in een speciaal hiervoor gebouwd paviljoen. Bezoekers gaan hier zelf aan de slag met de interactieve zelfbouwinstallatie Playstation 1 van Thomas Lommée en Christiane Högner. Deze installatie is opgevat als een modulair bouwsysteem; een digitale meccano bestaande uit diverse onderdelen. Voor de OpenStructures PlayStation 1 editie – ontworpen voor het Zuiderzeemuseum – maakten de ambachtslieden van het museum nieuwe onderdelen die de bestaande stukken aanvulden. Zo werd een hedendaags ontwerp- en bouwsysteem verbonden met traditionele ambachten, materialen en expertise.

 

Studio ZZM verbindt
Het Zuiderzeemuseum geeft jaarlijks opdrachten aan kunstenaars en ontwerpers om kennis uit het museum verder te ontwikkelen tot nieuwe inzichten en deze toe te passen. Studio ZZM legt (opnieuw) verbindingen tussen heden en verleden, tussen designers en ambachtsleermeesters, tussen het buiten- en het binnenmuseum, tussen objecten uit de collectie en hedendaagse designobjecten en tussen Nederland en de wereld.

 

Foto 1, 2 en 3: Thijs Jansen

Foto 4: Thomas Lommee &  Christiane Hoegner

Studio Jing He Studio Jing He
Studio Abaka, The Faceboat Studio Abaka, The Faceboat
Studio Brynjar & Veronika Studio Brynjar & Veronika
Openstructures Playstation Openstructures Playstation
Zuiderzeemuseum[1] Zuiderzeemuseum[1]