25-jarige veteraan uit Bussum speelt hoofdrol in tv-commercial Nederlandse Veteranendag

16-06-2017

Zaterdag 24 juni is de Nederlandse Veteranendag in Den Haag in aanwezigheid van Z.M. de Koning Willem-Alexander, minister-president Rutte en minister Hennis Plasschaert. De 25-jarige Axel uit Bussum speelt een hoofdrol in de tv-commercial van Veteranendag.

 

Somalië-veteraan Axel Kuijer: ’Het is een van de mooiste banen van de wereld. Je krijgt er veel voor terug en het helpen van anderen maakt je een beter mens’

 

Axel Kuijer beschrijft zichzelf als een Gooische jongen en totaal geen militair. ’In de buurt waar ik opgroeide was in de verste verte geen enkele veteraan te bekennen.’ Toch kwam hij terecht op de open dag van het Korps Mariniers. Hij was meteen verkocht. Axel was slechts twintig jaar oud toen hij teruggekeerde van zijn missie in Somalië in 2012. Dit jaar speelt hij een hoofdrol in de tv-commercial voor de Nederlandse Veteranendag. Deze dag is elk jaar een bijzonder moment voor hem. ’Ik ben ontzettend trots om tijdens zo’n dag zoveel waardering te krijgen. Het is een van de mooiste banen van de wereld. Je krijgt er veel voor terug en het helpen van anderen maakt je een beter mens’.

 

Programma

Nederlandse Veteranendag wordt op 24 juni geopend met een ceremonie voor genodigden in de Ridderzaal in bijzijn van Z.M. de Koning Willem-Alexander, minister-president Rutte en minister Hennis Plasschaert. Daarin staan verhalen van veteranen centraal, waaronder dat van de eerste vrouwelijke F-16 piloot Manja en de Afghaans-Nederlandse Afghanistan-veteraan Ahmad. Op het Binnenhof vindt aansluitend een medaille-uitreiking plaats: 4 bijzondere onderscheidingen, 1 ereteken thuisfront en 60 herinneringsmedailles aan veteranen net terug van missie.

Aan het defilé voor de Koning door de Haagse binnenstad doen bijna 4000 veteranen mee, 16 orkesten, pakpaarden, speurhonden en 32 militaire voertuigen, waaronder een imposante Pantserhouwitzer. Gedurende de hele dag is er een afwisselend programma op het Malieveld voor jong en oud met militaire voertuigen, F16-simulator, klimtoren, hindernisbaan, informatiemarkt en een cultureel programma in het Plazatheater. Daarin muziek van de zingende veteraan Dennis Kroon en een lezing van Militaire Willemsorde drager majoor Marco Kroon. Op het grote podium treedt het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht op met Berget Lewis.

 

Nationaal Comité Veteranendag

Nederland telt ruim 115.000 veteranen. Het Nationaal Comité Veteranendag streeft naar meer maatschappelijke erkenning en waardering voor veteranen en geeft een gezicht aan alle mannen en vrouwen, jong en oud die veteraan zijn. Van Tweede Wereldoorlog-veteranen tot en met militairen ingezet bij de vredesmissies van nu in Afghanistan en Mali. Voor hen organiseert het Nationaal Comité Veteranendag jaarlijks de Nederlandse Veteranendag in Den Haag.

 

Dit jaar is er tijdens Veteranendag speciale aandacht voor de oudste generatie veteranen, de humanitaire missie Provide Comfort, de winnaars van de Vlogwedstrijd en de adoptie van de Witte Anjer als symbool voor erkenning en waardering van Nederlandse veteranen.

unnamed (1) unnamed (1)
Veteranendag Veteranendag
NCVD-logo NCVD-logo