Dubbele nationaliteit? Raak je Nederlandse niet kwijt!

09-06-2017

Programma’s als Ik Vertrek en Droomhuis Gezocht” zijn zeer populair. Dat is niet zomaar. 34% Van de Noord-Hollanders overweegt wel eens te emigreren en 67% heeft vrienden of familie die de daad bij het woord hebben gevoegd*. Maar lang niet iedereen is zich bewust van het risico automatisch het Nederlanderschap te verliezen. Dat kan namelijk gebeuren als je een andere nationaliteit aanneemt. Daarom start het ministerie van Veiligheid en Justitie de campagne ‘Dubbele nationaliteit? Raak je Nederlandse niet kwijt!’. Want niemand wil onbedoeld iets belangrijks verspelen, namelijk je Nederlander-zijn met alle rechten die daarbij horen.

 

Naar schatting wonen 1 miljoen Nederlanders in het buitenland. Zoals Olke, de bekende Texaanse boer met Friese tongval. Hij verhuisde lang geleden naar Texas om daar een melkveebedrijf op te zetten. Om praktische redenen nam hij de Amerikaanse nationaliteit aan. “Het Friese bloed gaat er niet uit, dus ik blijf een Nederlander. Maar toen ik mijn Amerikaanse nationaliteit kreeg, verloor ik automatisch mijn Nederlandse nationaliteit. Voor mij was dat een bewuste keuze. Je kunt je Nederlanderschap dus verliezen als je een andere nationaliteit aanneemt of lange tijd in het buitenland woont. Dat is iets om goed over na te denken,” vertelt Olke.

 

Onbedoeld verlies
Staatssecretaris Dijkhoff: “Het aannemen van een andere nationaliteit is niet zomaar iets. Ik vind het belangrijk dat Nederlanders daarvan de gevolgen overzien. Daarom starten we deze campagne.”

 

Niet alle Nederlanders informeren zich voldoende over de gevolgen en ontdekken te laat dat zij onbedoeld geen Nederlander meer zijn. Bijvoorbeeld wanneer zij in het buitenland hun paspoort willen vernieuwen of weer in Nederland willen gaan wonen. Er zijn verschillende redenen waardoor je je Nederlanderschap kunt verliezen, maar het meest voorkomend is dat je vrijwillig een andere nationaliteit aanneemt. Daarvoor hoef je trouwens niet per se, zoals boer Olke, zelf in het buitenland te wonen. Het kan ook als je gewoon in Nederland woont en een andere nationaliteit aanneemt. Ook mensen met een dubbele nationaliteit, die langer dan tien jaar buiten de EU wonen en hun Nederlandse paspoort niet tijdig verlengen, lopen het risico hun Nederlanderschap te verliezen. Ook op deze groep richt zich de campagne.

 

Vertel het vrienden en familie
Zowel emotioneel als praktisch heeft het verlies van het Nederlanderschap grote gevolgen. Zo heb je geen recht meer op hulp van de Nederlandse ambassade. Ook kun je niet zomaar weer in Nederland gaan wonen.

 

Uit onderzoek blijkt dat zes op de tien Nederlanders iemand kennen die is geëmigreerd. De campagne nodigt deze Nederlanders uit om hun familie, vrienden en kennissen in het buitenland te wijzen op de eventuele risico’s. Vanzelfsprekend worden met de campagne óók Nederlanders geïnformeerd die zelf plannen hebben om een andere nationaliteit aan te nemen.

Meer weten? Kijk op www.rijksoverheid.nl/nationaliteit-verliezen (http://www.rijksoverheid.nl/nationaliteit-verliezen)

 

Wat Noord-Hollanders in den vreemde missen: bitterballen en nuchterheid!*

Uit onderzoek blijkt dat 34% van de Noord-Hollanders soms tot vaak nadenkt over emigreren. Veel gehoorde redenen zijn: een nieuwe uitdaging, een betere leefomgeving en na je pensioen lekker genieten van de zon. Maar hebben die mensen dan ook nagedacht wat ze zouden missen? Jazeker…

 

Tweederde van de Nederlanders zou de Nederlandse feestdagen missen. Wat Noord-Hollanders vooral noemen is Sinterklaas en Koningsdag (beide 26%). Ook een aantal typische kenmerken van de Nederlandse volksaard komt duidelijk naar voren uit het onderzoek. Wat Noord-Hollanders aan Nederland waarderen is nuchterheid (40%), vrijheid (40%) en gezelligheid (37%). En ja, natuurlijk is het aangenaam om onder de Zuid-Europese zon te wonen, maar tegelijk missen Noord-Hollanders dan vooral bitterballen (25%), drop en hagelslag (beide 24%). Allemaal zaken die genoemd worden als meer of minder onmisbaar.

Header Header
image004 image004
ministerie-van-veiligheid-en-justitie logo ministerie-van-veiligheid-en-justitie logo