Vragen PvdA Hoorn betreffende: Openingstijden havenwinkel

08-06-2017

 Geacht college,

 

Recent is de PvdA-Hoorn op werkbezoek geweest bij de havenwinkel aan de Mallegomsteeg. Wij  maken ons zorgen over de impasse die is ontstaan tussen de gemeente Hoorn en de bedrijfsvoerders van de havenwinkel.

 

Geschiedenis

De havenwinkel is ongeveer 20 jaar geleden geopend. De havenwinkel is in eerste instantie verhuurd als winkelruimte met sanitaire voorzieningen voor de gasten van de Hoornse haven. Tevens is er een wasserette door de bedrijfsvoerder ingericht. Deze voorziening kwam tot stand door een investering van de bedrijfsvoerder op verzoek van de gemeente Hoorn.

 

Door de combinatie van de winkelvoering, het verzorgen van het beheer en de schoonmaak van de sanitaire voorzieningen en het drijven van de wasserette kon de bedrijfsvoerder van de opbrengst een bestaan opbouwen. De combinatie van de bovengenoemde activiteiten is essentieel voor een rendabele bedrijfsvoering van de havenwinkel.

 

De Havenwinkel is op 26-08-2014 door de raad aangemerkt als een economische activiteit in het algemeen belang op grond van art. 25b Mededingingswet. Economische activiteiten zijn activiteiten die een overheid uitvoert als zij producten of diensten aanbiedt op een bepaalde markt.

 

Verandering

In 2014 is de situatie voor de bedrijfsvoerder veranderd: de gemeente Hoorn besloot het deel met het sanitair van de havenwinkel los te koppelen en een aparte ingang voor het sanitair te realiseren. Door de loskoppeling van het sanitair valt het wasserette deel ook onder dit nieuwe regime.

 

Doordat “de loop” veranderde wordt de havenwinkel veel minder bezocht. Bezoekers van het sanitair en wasserette liepen voorheen door de gang naast de winkel. De gevolgen voor de havenwinkel zijn ernstig. Doordat veel minder bezoekers de winkel bezoeken dalen de inkomsten.  Ook de omzet  van de wasserette is teruggelopen naar  nul. Het loskoppelen van het sanitair veroorzaakt  een omzetverlies bij de havenwinkel van €30.000 op jaarbasis.

 

De wasserette die door de gemeente is gerealiseerd in de huidige sanitaire ruimte bestaat niet meer: de wasser en de droger zijn een tijd geleden gestolen. Als gevolg hiervan kan de varende vakantieganger  in de Hoornse haven geen was draaien.

 

Openingstijden

De reden van de gemeente Hoorn om het sanitair los te koppelen van de havenwinkel heeft een directe link met de openingstijden. De gemeente wilde het sanitair het gehele jaar 24 uur per dag geopend houden. Dit is de bedrijfsvoerder van de havenwinkel destijds meegedeeld. Dit voornemen is niet waargemaakt en zijn de sanitaire voorzieningen geopend van april tot en met oktober van 06:00 uur tot 23:00 uur. De havenwinkel mét de sanitaire voorzieningen was voorheen 363 dagen per jaar open van 08:00 uur tot 21:00 uur.

 

Een haven is aantrekkelijk voor bezoekers wanneer de voorzieningen goed zijn. Bovengenoemde is een verslechtering van het voorzieningenniveau in onze haven en daar maken wij ons ernstige zorgen over. PvdA-Hoorn heeft daarom de volgende vragen:

 

1.      Klopt het dat havenwinkel een economische activiteit is in het algemeen belang zoals door de raad is besloten op 26-08-2014?

2.      Wat doet de wethouder om het niveau van de volgende voorzieningen; havenwinkel, sanitair en wasserette, in de Hoornse haven op peil te houden?

3.      Klopt het dat de bedrijfsvoerder gecompenseerd gaat worden voor de verplichte verkoop van zijn wasserette? Zo nee, waarom niet?

4.      A. Waarom heeft de gemeente Hoorn het aantal openingsuren van de losgekoppelde sanitaire voorzieningen van 24 uur per dag gedurende het hele jaar naar beneden bijgesteld, te weten van april tot en met oktober van 06:00 uur tot 23:00 uur?

B. Bent u het met ons eens dat het voorzieningenniveau in de haven hierdoor is verslechterd nu de openingsduur is teruggebracht en er geen wasserette meer is?

 

Wij kijken uit naar uw beantwoording van onze vragen.

Hartelijke groet,

Dilek Kucuksanturk (raadslid) PvdA

PvdA Hoorn PvdA Hoorn