Omring en De Zorgcirkel starten samenwerking nieuwe revalidatiezorg

Sneller en beter herstel voor ouderen

Vandaag hebben zorgorganisaties Omring en De Zorgcirkel een overeenkomst getekend voor een intensieve samenwerking op het gebied van geriatrische revalidatiezorg (GRZ).

 

Het doel is een nog sneller, beter en prettiger herstel van ouderen na bijvoorbeeld een ongeluk, beroerte of een heup- of knieoperatie. Door de samenwerking komt kennis, ervaring en onderzoek op het gebied van ouderenzorg en revalidatie bij elkaar. Op basis van die gebundelde specialistische kennis worden onder andere alle herstelstappen die een patiënt of cliënt doorloopt (het revalidatietraject) beter ingericht. Het gaat om het totale traject van herstel in een topklinische revalidatie locatie tot het herstel thuis.

Meer mogelijkheden ontwikkelen voor revalidatiezorg thuis is een belangrijk aandachtspunt binnen de samenwerking. Dit is landelijk nog nauwelijks ontwikkeld.

 

Bundeling kennis, ervaring en onderzoekscapaciteit
De nieuwe samenwerking tussen Omring en De Zorgcirkel op het gebied van revalidatiezorg voor ouderen start vanaf vandaag met het delen van kennis, ervaring en het opzetten en uitvoeren van gezamenlijk onderzoek. Aandachtspunten zijn; het verbeteren van zorg- en behandelprocessen, het ontwikkelen van revalidatiezorg thuis, een landelijke vraagbaak zijn voor professionals op het gebied van revalidatie voor ouderen en op basis van onderzoek wetenschappelijk bewezen en innovatieve
revalidatiemogelijkheden ontwikkelen. Ook het management van de gezamenlijke revalidatiezorg is gemeenschappelijk ingericht.
 

Focus op revalideren thuis
Revalidatiezorg thuis (ambulante GRZ) anders organiseren en verder ontwikkelen heeft de focus binnen de samenwerking. Het biedt onder andere een oplossing voor de landelijke beddenproblematiek in zieken- en verpleeghuizen. Door snellere en betere revalidatiemogelijkheden voor ouderen thuis te ontwikkelen hoeven zij niet onnodig lang meer voor hun revalidatie in het zieken- of verpleeghuis te verblijven.
Door gebrek aan schaalgrootte is ambulante  GRZ in Nederland nog nauwelijks ontwikkeld. De samenwerking tussen deze zorgorganisaties biedt die schaalgrootte wel en kan op termijn landelijk als voorbeeld dienen voor het anders en innovatief organiseren van de revalidatiezorg voor ouderen.
 

Sneller, beter en prettiger herstel
Jolanda Buwalda, lid Raad van Bestuur Omring: “We zijn verheugd met deze samenwerking. Samen kunnen we de kwaliteit van de revalidatiezorg voor ouderen een enorme impuls geven en verder ontwikkelen. Met als doel een sneller, beter en prettiger herstel.” Ook bestuursvoorzitter Ronald Buijs van De Zorgcirkel is overtuigd van de meerwaarde van deze samenwerking: “We kunnen meer ouderen behandelen, herstel op maat aanbieden in een prettige en professionele omgeving, en via
ons onderzoek wetenschappelijk bewezen en innovatieve methodieken en behandelingen toepassen. Dat leidt tot betere en betaalbare revalidatiezorg voor ouderen.”

 

Foto-onderschrift bij foto:
Bestuurders Omring en De Zorgcirkel tekenen samenwerkingsovereenkomst. V.l.n.r. Victor van Dijk (bestuursvoorzitter Omring), Jolanda Buwalda (lid Raad van Bestuur Omring), Ronald Buijs (bestuursvoorzitter De Zorgcirkel) en Monique Cremers (lid Raad van Bestuur De Zorgcirkel).

Gefeliciteerd Omring Gefeliciteerd Omring
Omring[1] Omring[1]