Schrijven aan B&W betreffende busverbod binnenstad

05-01-2017

Geacht College van B&W,

 

Zoals gemeld in onze brief van 22 december 2016 hebben wij heden overleg gehad met de nieuwe eigenaar van Hoorn City Tours. Hoewel we bij hen een positieve houding zien, kunnen zij vooralsnog op geen enkele wijze waarmaken wat door u als alternatief vervoer wordt omschreven in uw brief van 20 december.

 

HCT zal ook met de nieuwe eigenaren niet het gehele jaar rijden. De tarieven liggen voor busgezelschappen zeker te hoog. Hun capaciteit is vooralsnog niet toereikend. In hun planning hebben zij geen halte bij De Nieuwe Wal. Er is dus geen alternatief voor de touringcarbussen!

 

Inmiddels is het ons ook duidelijk dat het College van B&W middels een brief van wethouder Tap van 23 december 2016 alle rederijen en busmaatschappijen in binnen- en buitenland al heeft gemeld dat er een busverbod voor de Hoornse binnenstad geldt vanaf 1 maart 2017. Wij vinden dit een zeer vreemde gang van zaken die ook nog eens slecht is voor het toerisme in Hoorn. Zeker omdat de Hoornse gemeenteraad hier nog niet over heeft geadviseerd en alle betrokkenen nog niet zijn geïnformeerd of gehoord.

 

Op zaterdag (!) 24 december 2016 ontvingen wij per mail een uitnodiging om op 9 januari te overleggen over deze kwestie. Aanvankelijk gingen wij hier mee accoord, maar het is ons steeds duidelijker geworden dat de Gemeente Hoorn geen echt overleg wil… En wij bedanken, voorlopig, voor de eer als zo’n gesprek alleen maar gebruikt kan worden door wethouders om te zeggen tegen de gemeenteraad dat “er overleg heeft plaats gevonden”.

 

Het is nu helder dat B&W over de huidige besluiten NIET heeft overlegd met: de Hoornse musea, overige culturele instellingen, traditionele chartervaart (Bruine Vloot), cruisemaatschappijen (Witte Vloot), Hoorn Events, Hoorn City Tours, OLB, Vereniging Havenkwartier, Comité Behoud Hoornse Hop, etc. Zonder overleg is een besluit bekend gemaakt.

 

Wij hopen van harte dat de Gemeenteraad van Hoorn u voor deze en verdere dwalingen kan en wil behoeden. Pas als het geplande busverbod per 1 maart 2017 van tafel is, en de gemeente bereid is in overleg met betrokkenen alternatief vervoer te organiseren, heeft voor ons overleg zin.

 

Door deze gang van zaken heeft Toeristisch Hoorn (“Hoorn pakt overlast toerisme aan”) een behoorlijke dreun ontvangen en dient er eerst te worden gewerkt aan een goed overleg tussen alle betrokkenen.

 

De overlast die de ‘Witte Vloot-bussen’ op het Visserseiland geven is al jaren gaande. De Gemeente heeft genoeg gelegenheid gehad om, in overleg, met passende oplossingen te komen die niet het gehele toeristisch product Hoorn schaden. Er lijkt de laatste tijd sprake van ‘paniekvoetbal’ waarbij na berichten over overname van HCT daar de bal werd neergelegd om het probleem op te lossen. Zo kon de wethouder vlak voor het nieuwe jaar nog even met een ‘oplossing’ komen. Wij kunnen ons echter niet voorstellen dat dit de oplossing was waar de gemeenteraad om vroeg.

 

Met vriendelijke groet,

Hans Stuijfbergen

Directeur Museum van de 20e Eeuw

Krententuin 24 (Oostereiland), 1621 DG Hoorn

0229-214001

info@museumhoorn.nl (mailto:info@museumhoorn.nl)

www.museumhoorn.nl (http://www.museumhoorn.nl)

Museum 20e eeuw logo Museum 20e eeuw logo
museum 20e eeuw aanzicht museum 20e eeuw aanzicht