Van 29 oktober tot en met 6 november is het de Week van de Pleegzorg. Tijdens deze week is er veel aandacht voor het belang van pleegzorg. De landelijk aftrap van de Week van de Pleegzorg is dit jaar in Hoorn, in zwembad de Waterhoorn. Parlan, een van de pleegzorgorganisaties en Optisport bieden pleeggezinnen in West-Friesland in deze week de mogelijkheid om gratis te zwemmen. De gemeente Hoorn heeft tientallen pleegouders. Om hen te bedanken organiseert de gemeente op 3 november een speciale pleegouderavond. Pleegouders hebben hiervoor een persoonlijke uitnodiging ontvangen.
Wat is pleegzorg?
Pleegzorg betekent dat een kind tijdelijk bij een ander gezin woont. Als het even kan is dat een gezin in de eigen woonplaats. Hoelang, dat hangt af van wat het beste is voor het kind. Pleegzorg is sinds 1 januari 2015 een taak van de gemeente geworden. Volgens de wet moeten kinderen die niet langer thuis kunnen blijven wonen, terecht kunnen in een andere, veilige gezinsomgeving. Gemeenten kunnen pleegzorg inzetten bij een uithuisplaatsing, maar ook preventief. Het uitgangspunt van pleegzorg is dat, een kind weer terugkeert bij zijn ouders als dat kan.
Pleegouders doen zoveel meer dan alleen opvangen
Vanuit de gemeente valt pleegzorg in het takenpakket van wethouder Nel Douw: ‘Voor pleeggezinnen heb ik veel respect. Bij deze gezinnen krijgen kinderen die thuis veel hebben meegemaakt rust (of soms juist gezellige drukte), ruimte en uiteraard de nodige opvoeding. Zo kunnen zij hun dagelijks leven weer oppakken en ontdekken wie zij zijn en waar hun toekomst ligt. Het werk van pleegouders maakt dat mogelijk.’
Pleegouders uit Zwaag vertellen
Lian Beentjes (57 jaar) en haar man Hans (59 jaar) werden negen jaar geleden pleegouders. Hun drie eigen kinderen hebben inmiddels het ouderlijk nest verlaten en daar kwamen drie puberende pleegkinderen voor terug. Zij kozen ervoor om pleeggezin te worden, omdat zij alle kinderen een kans in het leven gunnen. Pleegouder zijn, is voor hen een manier om dat vorm te geven. Lian: ‘Ik vind het geweldig dat ik dit kan doen. Het grote verschil met jonge pleegkinderen is dat pubers al gevormd zijn. Dat is soms lastig, maar ook heel leuk. Je staat elke dag weer voor nieuwe verrassingen, maar gelukkig zie ik overal uitdagingen in.’ ‘Saai is het in ieder geval nooit’, vertelt zij lachend.
Lees het hele interview met de familie Beentjes in het Stadsnieuws van 30 oktober 2016 of op de website www.hoorn.nl (http://www.hoorn.nl).