Netwerk Zuiderzeecollectie van start in Enkhuizen

27-10-2016

Begin 2016 werd een eerste stap gezet naar een Netwerk Zuiderzeecollectie met 21 instellingen die een directe link hebben met het erfgoed van de Zuiderzee. Vandaag vieren deze erfgoedinstellingen in het Zuiderzeemuseum het rondkomen van de financiering en daarmee de start van vijf gezamenlijke projecten. De projecten bestaan o.a. uit het gezamenlijk digitaliseren van de Zuiderzeecollecties, het maken van reizende tentoonstellingen en het verhogen van de kwaliteit van de collectiezorg.

Netwerk Zuiderzeecollectie gaat het publiek een groter verhaal over de Zuiderzee vertellen met meer samenhang, dwarsverbanden en diepgang. Gezamenlijk werken de deelnemende instellingen de komende twee jaar aan vijf projecten: digitalisering collecties, topstukken Zuiderzeecollectie, expertkring Zuiderzee, uitbreiding bruikleenverkeer en ‘best practices’ collectiebeheer. De projecten worden mogelijk gemaakt dankzij het Mondriaan Fonds, VSBfonds, Netwerk Digitaal Erfgoed (OCW), Gemeente Hoorn, Gemeente Edam-Volendam en Gemeente Bunschoten-Spakenburg.

Stephan Warnik, algemeen directeur Zuiderzeemuseum, vult aan: ‘Wat de projecten van Netwerk Zuiderzeecollectie extra bijzonder maakt, is dat de projecten laagdrempelig zijn en daardoor ook kleinschalige musea in staat zijn mee te doen en van de samenwerking profiteren.’

Kees Hendriks, hoofd collecties Zuiderzeemuseum, legt uit: ‘In een tijd van bezuinigingen in de cultuursector helpt samenwerking bij verlaging van de lasten. In het Netwerk Zuiderzeecollectie zullen we bovendien werken aan kwaliteitsverbetering van de museale praktijk, grotere digitale zichtbaarheid en aansprekende reizende presentaties. We gaan werken in kortlopende trajecten met bijdragen naar draagkracht van de verschillende partners. Waar mogelijk sluiten we aan op nationale initiatieven. Eindresultaat is een aansprekende presentatie, zowel fysiek als digitaal, van de gezamenlijke Zuiderzeecollectie.’

Vele Nederlandse erfgoedinstellingen vertellen het verhaal van de voormalige Zuiderzee; musea met sterk uiteenlopende achtergronden bieden een breed publiek de geschiedenis en cultuur van het Zuiderzeegebied. Maar dit erfgoedaanbod is sterk gefragmenteerd en is er online slechts zeer beperkt informatie te vinden. Op initiatief van het Zuiderzeemuseum werd in 2015 onderzocht of een grootschalig samenwerkingsverband van musea rondom het IJsselmeer, met als doel het digitaal verbinden van de verschillende museumcollecties en gezamenlijk tentoonstellen, haalbaar was. De reactie van de erfgoedinstellingen was enthousiast en begin 2016 werd Netwerk Zuiderzeecollectie een feit.

De 21 instellingen in Netwerk Zuiderzeecollectie zijn: Fries Museum, Fries Scheepvaart Museum, Huizer Museum, Museum Kaap Skil, Kasteel Radboud, Kazemattenmuseum, Muiderslot, Museum Warkums Erfskip, Stichting Musea Noardeast Fryslân, Museum Het Hannemahuis, Museum Schokland, Nationaal Museum Saet & Cruyt, Museum Spakenburg, Purmerends Museum, Stadsmuseum Harderwijk, Stichting Bolswards Historie, Volendams Museum, Waterlandsmuseum De Speeltoren, Wieringer Eilandmuseum Jan Lont, Westfries Museum en het Zuiderzeemuseum.

Over Netwerk Zuiderzeecollectie                 
Netwerk Zuiderzeecollectie werd begin 2016 opgericht door 21 instellingen die een directe link hebben met het erfgoed van de Zuiderzee. De activiteiten van het netwerk richten zich op praktische projecten van beperkte omvang. Het doel van Netwerk Zuiderzeecollectie is het realiseren van een aantrekkelijke Zuiderzeecollectie met uitingen in het digitale domein, reizende tentoonstellingen, levendig bruikleen verkeer en een actieve uitwisseling van kennis en ervaring die in het netwerk voorhanden is.

Deelnemers Netwerk Zuiderzeecollectie Deelnemers Netwerk Zuiderzeecollectie