Vragen door VOCHoorn aan het College

12-10-2016

Aan het College van Burgemeester en Wethouders

van de gemeente Hoorn

Nieuwe Steen 1

Hoorn.

 

Betreft vragen ex artikel 36 RvO

Onderwerp: Vandalisme

 

Geacht College,

 

Met genoegen heeft onze fractie kennisgenomen van het feit dat de burgemeester helemaal klaar is met de reeks vernielingen van onder meer een voetgangersbrug, fietsenrekken en  prullenbakken in de wijk Risdam, dat hij  maatregelen heeft aangekondigd en bewoners oproept melding te doen als zij getuige zijn van vandalisme, vernieling of anderszins.

Ook de pogingen om de schade te verhalen bij de daders, spreekt ons aan.

 

Een andere opmerking die wij in het persbericht lazen baart ons evenwel zorgen, namelijk dat de gemeente en de politie weinig meldingen gekregen hadden. 

Maar tijdens de bijeenkomst van het wijkoverleg Risdam-zuid en Nieuwe Steen,

(29 september 2016) waar de burgemeester bij aanwezig was, deelden bewoners mede dat zij juist WEL melding hadden gedaan van allerlei vormen van vandalisme, overlast en van misdragende hanggroepen, maar dat de politie niet kwam of pas na lange tijd of niet adequaat optrad. 

 

Dit leidt tot de volgende vragen:

-        Hoe kan het dat bewoners wel meldingen gedaan hebben, maar deze niet bekend zijn bij politie en gemeente,

-        Is hier sprake van een incident of zijn er meer klachten van bewoners in onze gemeente over de opvolging van een melding,

-        Het niet of laat reageren op klachten van bewoners  is slecht voor het vertrouwen in de overheid, zeker als het gaat om veiligheid en leefbaarheid. Indien  vaker geklaagd wordt: welke maatregelen gaat u nemen die leiden tot een correct ingrijpen en afhandeling

-        Welke andere maatregelen heeft u inmiddels genomen om het vandalisme in de wijk terug te dringen, zoals bijvoorbeeld extra surveillance door politie en stadstoezichthouders? Dit bevordert ook het veiligheidsgevoel.

-         Kan de burgemeester bij de politie nog prioriteiten stellen, zoals extra toezicht door politie, mobiel cameratoezicht enz.

 

Een ander punt van zorg:

In het krantenartikel noemt de burgemeester represailles als mogelijke reden dat getuigen daders niet aanspreken of melding doen. Ook bewoners tijdens eerder genoemde bijeenkomst gaven aan bedreigd en geïntimideerd te zijn door jongeren en niet onder de indruk van het ingrijpen door politie en gemeente.

-        Is de portefeuillehouder, ter bescherming van aangevers, bereid een maatregel als een gebiedsverbod uit te vaardigen?

-        Gaat de burgemeester zelf met slachtoffers, getuigen en eventueel veroorzakers in gesprek?

-        Gaat de burgemeester in een geval van recidive hem of haar aanmelden bij het Veiligheidshuis voor een aanpak op maat?

-        Welke andere mogelijkheden ziet de portefeuillehouder nog  die kunnen leiden tot meer meldingen door onze bewoners.

 

Wij zien uw antwoorden met belangstelling tegemoet.

Namens de fractie van VOCHoorn,

Hans Weeda, raadslid

VOCHoorn[1] VOCHoorn[1]
Gemeente_Hoorn[1] Gemeente_Hoorn[1]