Expositie: "Hosmus en Hosmus polderen". 15 augustus t/m 1 oktober

15-08-2016

In het bezoekerscentrum de Breek te Oosthuizen worden vanaf 15 augustus t/m 1 oktober werken van de neven Jan en Johan Hosmus tentoongesteld.

 

Jan maakt houten beelden en Johan aquarellen. Beiden werken realistisch en hun getoonde onderwerpen zijn verwant aan de eeuwige strijd tegen het water.

De neven Jan en Johan Hosmus zijn geboren en getogen Heilooërs en beiden werkzaam geweest in de zeevaart. Mede door de vaak lange zeereizen en hun gescheiden werelden is het contact tussen de neven tientallen jaren verbroken geweest. Nu met een tweede gezamenlijke expositie is de band uit de jeugdjaren weer aanwezig.

 

Jan werd aanvankelijk metselaar maar maakte na enkele jaren een verdere carrière op zee. Als kapitein voer hij op offshore supply-schepen. Na bewogen Schotse jaren woont Jan in Egmond aan Zee. In zijn pensioentijd is hij uit gevonden stukken hout beelden gaan hakken en snijden. In zijn Egmondse duintuin-atelier heeft hij hiervoor de mooiste plek op aarde.

Zijn monnikfiguren van deze expositie verwijzen hier naar de historische belangen van de Abdij van Egmond. De monniken moesten zich rond het jaar 1000 door dijkenbouw tegen het opstuwingswater vanuit het IJ beschermen en werden hierdoor vermoedelijk de eerste Noord-Hollandse dijkenbouwers.

 

Johan werd scheepswerktuigkundige op de grote vaart. Aquarelleren is zijn hobby en Barsingerhorn al ruim veertig jaar zijn woonplaats. Het eigen dorp -vlakbij Schagen - en de buurdorpen, vormen voor hem een rijke inspiratiebron voor het buiten schilderen in het zomerseizoen. In de wintermaanden wordt portret naar model en stilleven beoefend. Ook worden dan maritieme aquarellen van koopvaardijschepen gemaakt. Dit gebeurt vaak in opdracht van oud-collega’s. In maritieme bladen werd er werk afgedrukt. De Vereniging Nederlandsch Historisch Scheepvaart Museum in Amsterdam heeft drie maritiem-technische aquarellen van zijn hand in bezit.

De geaquarelleerde dijken, dijkdorpen, polders en gemalen van de expositie hebben allen met de Noord-Hollandse waterhuishouding te maken.

 

De expositie is te bekijken van woensdag t/m vrijdag van 10.00 tot 16.00 en op zaterdag en zondag van 10.00 tot 18.00. Gratis toegang!

 

De Breek. Etersheimerbraakweg 5, Oosthuizen. www.debreek.com (http://www.debreek.com)

002 beeld 002 beeld
002 Hosmus beelden 002 Hosmus beelden
002 landschap 002 landschap
004 werk 004 werk
005 beelden 005 beelden
de Breek Oosthuizen de Breek Oosthuizen