Reddingstation Wijdenes helpt zeiljachten in problemen

14-08-2016

De vrijwilligers van Reddingstation Wijdenes waren zaterdag in totaal 5 uur in de weer met zeiljachten die in de problemen kwamen op het Markermeer.

 

Het zeiljacht Rega Dima was net bezig met de laatste reisdag na een reis van 3 weken naar onder andere Engeland, toen de motor storing gaf. Men was onderweg van Durgerdam naar Stavoren toen rond het middaguur problemen ontstonden met de motor. Deze startte niet meer. Met het oog op de passage van de sluis bij Enkhuizen schakelde de bemanning tijdig hulp in via de KNRM Helpt app.

 

De reddingboot heeft vlak voor Enkhuizen een opstapper overgezet op het jacht waarna het zeilend naar Enkhuizen is gevaren. Eenmaal daar aangekomen is er een sleepverbinding gemaakt en is het jacht in overleg afgemeerd bij scheepswerf De Gier Maritiem om de motor te repareren. De bemanning was blij met de geboden hulp. Ze waren erg opgelucht dat de storing zich midden op het Markermeer voordeed en niet op de Noordzee.

 

Kustwachtcentrum

Onderweg terug naar Wijdenes werd De Gooier opnieuw opgeroepen door het Kustwachtcentrum voor een tweede melding. Dit betrof de Eye Catcher, een zeiljacht in aanbouw en onderweg vanuit Warns naar Amsterdam. Midden op het Markermeer kreeg het jacht motorproblemen. De opvarenden probeerden nog de motor te starten, maar tevergeefs. Ze gooiden het anker uit en riepen hulp in bij de Nederlandse Kustwacht.

 

Na tien minuten lag de reddingboot langszij en werd er een sleepverbinding gemaakt met het jacht. Het zeiljacht is naar de Grashaven in Hoorn gesleept. Aldaar zijn de gegevens opgeschreven, heeft de bemanning een donatie gedaan en is de reddingboot weer naar Wijdenes teruggekeerd.

KNRM Wijdenes KNRM Wijdenes
KNRM Wijdenes 2 KNRM Wijdenes 2