Bijen, honing en imkeren

14-08-2016

Zondag 28 augustus wordt de jaarlijkse Open Bijenboet gehouden bij imker Henk Stam aan de Molenweg 27 in Andijk. 

 

Van 13.00 - 17.00 uur worden er demonstraties gegeven door een aantal hobbyimkers van de bijenvereniging West-Friesland.  Geïnteresseerden die overwegen om bijen te gaan houden, kunnen zich hier op de hoogte stellen. De Nederlandse bijen kunnen nieuwe imkers best gebruiken.

 

Tijdens deze informatieve doe- en proefmiddag is er mogelijkheid om met een kap op in bijenkasten te kijken en het Buckfast bijenbroedsel van dichtbij te zien in een wolk van zoete honinggeur. Kinderen mogen helpen met honing slingeren en waskaarsen maken. Uiteraard worden er honingproducten te koop aangeboden - gezeefd en rechtstreeks uit de raat is dat veruit de lekkerste honing.

 

Gedurende de zomerperiode moet de ontwikkeling van het bijenvolk goed in de gaten worden gehouden. Een gezond volk vermeerdert zichzelf door nieuw broed dat de koningin aanmaakt. Als alles goed verloopt, zitten de raten in de (na)zomer vol honing, het voedsel voor de bijen. In ruil voor honing geeft de imker vloeibare suiker aan de bijen om de winter door te komen.

 

Foto Henk en zijn bijen: Toos Brink

Zwerm vangen28-8-16 Zwerm vangen28-8-16
Veilig 28-8-16 Veilig 28-8-16
bijenhenk 28-8-16 bijenhenk 28-8-16
IVN logo IVN logo