Mathé van Stralen: er komt steeds meer boven water

13-05-2016

Deze week was Mathé van Stralen te gast in ‘Van Hoorn en zeggen’ het actualiteitenprogramma van Radio Bontekoe www.radiobontekoe.nl (http://www.radiobontekoe.nl). Hij is fractievoorzitter van de Socialistische Partij (SP) in de gemeenteraad van Hoorn. Johan van der Tuin sprak met hem.

Nu op uitzending gemist, klik of tik daarvoor op de link:  Radio Bontekoe Uitzending Gemist (http://www.radiobontekoe.nl/hoorn/uitzendinggemist/uitzendinggemist.php) en kies: ’Weekoverzicht Van Hoorn en zeggen’

 

WMO

Kort voor het interview werd bekend dat bij gemeentes in totaal 310 miljoen euro op de plank is blijven liggen van geld dat bestemd was voor de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Logische vraag “Ligt er in Hoorn ook nog geld op de plank?”

Van Stralen: “Ook in Hoorn is er wat over, hoeveel is mij nog niet bekend. Die cijfers komen nog. Het is goed bestuur om op uitgaven te letten, natuurlijk niet te voorzichtig, maar in Hoorn valt het wel mee. Excessieve dingen hebben wij in Hoorn nooit gehoord. In onze gemeente hebben wij de maatschappelijke hulp goed in stand kunnen houden in tegenstelling tot sommige andere gemeenten”. 
Hij voegt er nog aan toe “Voormalig wethouder Michiel Pijl en onze eigen wethouder Nel Douw hebben heel goed voorwerk geleverd waardoor de implementatie van het nieuwe systeem in Hoorn goed verlopen is”.

 

Halve Maen, witte vloot en toeristenbussen

Hierna kwam de replica van De Halve Maen en de overlast van toeristenbussen ter sprake. Er zou een zwakke plek zitten in de boeg van de Halve Maen. Van der Tuin: ”Dit is een tegenvaller in de begroting”.  Van Stralen: “Ja het is een tegenvaller, dat hoort bij het leven. Het schip is 25 jaar oud, maar de eigenaar blijft verantwoordelijk voor het schip. Dat staat in het contract. Ik twijfel er niet aan dat de kosten voor reparatie door de eigenaar worden betaald”. Op een vraag van Van der Tuin over het feit dat de SP destijds verdeeld gestemd heeft over de huur van het schip door de gemeente Hoorn, zegt Van Stralen “dat je als coalitiepartij niet alleen verantwoordelijk bent voor de typische SP onderwerpen, maar ook voor een onderwerp als de Halve Maen. Er moet geld verdiend worden en je creëert werkgelegenheid, niet alleen voor mensen met een HBO of MBO opleiding, maar ook voor mensen die die scholing niet hebben gehad. Dat vinden wij heel belangrijk. De toeristenbussen moeten niet meer de binnenstad in. Om die reden heeft de SP vorig jaar al bij de begroting een amendement ingediend om het onderzoek met betrekking tot de witte vloot uit te breiden naar de zuidwest punt van het Julianapark, dicht bij de Nieuwe Wal, om dan daar de bussen aan en af te kunnen laten rijden. Maar we hadden geen meerderheid. Er was 1 partij die meeging met ons voorstel, maar nu hebben meerdere partijen het inzicht gekregen dat die bussen een ramp is voor de binnenstad en bewoners”.

 

SP als coalitiepartij

Van der Tuin vraagt aan Van Stralen hoe het bevalt om coalitiepartij te zijn. Antwoord:  “Over het algemeen wel  goed, maar het is af en toe wel slikken. De SP heeft in Hoorn nog maar 12,5 % van de stemmen gehaald. Dat houdt in dat je maar voor 12,5% in de melk te brokkelen hebt. Voor de overige 87,5 % niet. Als je oppositiepartij bent, kun je daar op een andere manier mee omgaan dan wanneer je coalitiepartij bent.  Dat is een goede zaak, want afspraken moet je respecteren, hoe moeilijk dat soms ook is. We zijn wel kritisch, dat is al begonnen met de coalitieonderhandelingen waarbij wij wel het een en ander uit het vuur hebben  gesleept”. Van der Tuin: ”Jullie lijken wat stiller dan in het verleden. Er lijkt wat minder SP te zijn in Hoorn”. Van Stralen: ”Natuurlijk zijn onze acties minder geworden. Je hebt een bepaalde hoeveelheid mensen die actief kunnen zijn en we hebben wat aderlatingen gehad. De meeste energie gaat zitten in het raadswerk. Maar we zijn nog steeds bezig met acties. Bij NS hebben we behoorlijk vooraan gelopen en ook zijn we bezig bij de Sterflats en we staan elke zaterdag met een kraam op de markt”.

 

Salaris HVC directeur

Het blijkt dat de directeur van de Huisvuil Centrale (HVC) een salaris heeft ver boven de Balkenende norm. En ook nog eens een hele dure auto.
Mathé van Stralen noemt het salaris en de dure auto absurd. “Het zal wel contractueel zijn vastgelegd”. Van der Tuin: “De gemeenten zijn aandeelhouders, hebben de wethouders zitten slapen?” Van Stralen noemt dit het neo liberale systeem waarin men een bepaalde marktwaarde heeft. “Het is niet goed te praten en te verkopen. Hij wordt nu aangepakt, maar er zouden nog veel meer mensen moeten worden aangepakt. De mensen deugen misschien wel, maar het systeem niet waarbij het mogelijk is dat mensen verleid worden  om dit soort salarissen te krijgen. De SP heeft vragen gesteld aan het college van B&W in hoeverre men zo’n salaris moreel en maatschappelijk verantwoord vindt. Op 24 mei zullen wij in de raad een motie hierover indienen die in concept al klaar is. We vinden het belangrijk om een signaal af te geven. Ik voorzie een meerderheid in de raad die onze motie zal steunen. Er speelt ook nog dat het personeel van de HVC strijdt voor een betere CAO, maar zij krijgen geen gehoor. Dat maakt het extra wrang, de topman gaat er met ongelofelijk veel poen vandoor, maar op de mensen die achter de vuilniswagen lopen wordt beknibbeld!”

Aan het eind van het gesprek nog een statement van Mathé. Hij constateert dat er wereldwijd steeds meer boven water komt. Te denken valt daarbij bijvoorbeeld aan de Panamapapers. Volgens hem komt er nog veel meer boven water. Steeds meer is openbaar. Hij haalt de voormalige directeur van Philips Cor Boonstra aan, die nu op latere leeftijd tot inkeer is gekomen en pleit voor verkleining van inkomensverschillen. Mathé van Stralen kijkt wat dit betreft hoopvol naar de toekomst en denkt dat grote inkomensverschillen niet meer ongestraft kunnen blijven.

 

Dit en meer in het weekoverzicht van ‘Van Hoorn en zeggen’ op Radio Bontekoe. Zaterdag van 10 tot 12 uur en herhaling van 15 tot 17 uur. Te ontvangen op alle platforms via www.radiobontekoe.nl (http://www.radiobontekoe.nl) en via de app tunein radio, op desktop, laptop, tablet en smartphone. Na de uitzending nog een week op uitzending gemist, klik of tik daarvoor op de link:  Radio Bontekoe Uitzending Gemist (http://www.radiobontekoe.nl/hoorn/uitzendinggemist/uitzendinggemist.php) en kies: ’Weekoverzicht Van Hoorn en zeggen’

SP en Mathe van Straalen SP en Mathe van Straalen