“Ritme” in de Boterhal (Hoorn)

11-05-2016

Van 28 mei t/m 12 juni 2016 is in de Boterhal in Hoorn de tentoonstelling “Ritme” te zien, met werk van Ea Polman, Marijke Annema en Mila Lanfermeijer. Drie kunstenaars die op eigen wijze invulling geven aan dit thema.

 

Ea Polman studeerde in 2011 af van de Gerrit Rietveld Academie en in 2015 van het Sandberg Instituut als vrij vormgever en onderzoekt structuren, ritmes, vaardigheden en aannames die ze tegenkomt in het dagelijks leven. Terwijl zij haar onderwerpen van verschillende kanten benadert, balanceert ze het werk tussen orde en chaos, veranderlijkheid en continuïteit, intuïtie en regels. Dit komt aan het licht in een serie van drie doeken, alle geprint met hetzelfde stippenpatroon. Middels een handmatig proces ontstaan er drie beelden binnen het tweedimensionale oppervlak van het doek. Een voorkant, achterkant en samengevoegd beeld, wat verandert met de loop van de dag, met de zon die opkomt in de ochtend en ondergaat in de avond. Lijnen en patronen komen tevoorschijn en verdwijnen. Wat we zien is nooit een gefixeerde situatie, maar één die constant nieuwe beelden aandraagt.

 

Marijke Annema is een vormgever, die met haar werk de relatie tussen mensen en hun dagelijkse omgeving onderzoekt. We herkennen functie in de lege ruimte en tussen dingen. Functie bevindt zich tussen de materie. Gebruik hangt dus af van ruimte. Mijn voet gebruikt de holte van een sok. Het is niet de deur waardoor ik naar binnen ga, maar een opening in de muur. Zo nu en dan is er een pauze in de automatische interactie met dingen; verrassing, verwondering, een opening voor poëzie. De betekenis van een gedicht ligt niet in, maar tussen de woorden. Als lezer kun je een gedicht begrijpen door te associëren en te voelen.

Ten dienste van een liefdevolle relatie tussen mensen en hun omgeving, moet vormgeving kriebelen en open zijn voor de eigen invulling van de gebruiker. De uiterlijke verschijning van de dingen wordt bepaald door de wetten van het materiaal. Door de fysieke handeling van het maken, ontstaat er een eigen taal waarin vorm en inhoud, functie en poëzie samensmelten. Zo kan een stapel tekenpapier een tafelblad worden en communiceert een naaipatroon als een vlag.

Marijke werkt samen met Tessel Brühl en Jason Page aan het project Business Models. De begrippen werk en zakelijkheid zijn drastisch aan het veranderen. Zakenkleding, als draagbare communicatie, moet daarom grondig hervormd worden. Op spontane wijze verbinden de drie vormgevers hun persoonlijke manier van onderzoeken en maken. De presentatie in de Boterhal toont schetsmatige studies naar zakelijke patronen. De bevindingen zullen worden uitgewerkt in een collectie Business Suits, die nieuwe vormen van zaken doen aanmoedigt.

 

Mila Lanfermeijer (BA Gerrit Rietveld Academie, Universiteit van Amsterdam Art & Research Honours Programme) voltooide in 2014 haar residency aan de Ateliers in Amsterdam. Zij werkt met verschillende media en technieken, waaronder textiel en film. Recente werken refereren zowel naar de schilderkunst van de abstract expressionisten, een voornamelijk mannelijk territorium, als naar de wereld van ambacht en handwerk, vaak gerelateerd aan het vrouwelijke. Voor Lanfermeijer is het gebruik van toegepaste technieken een manier om de hiërarchie van de autonome kunst over het ambacht te ontmantelen en daarmee vragen te stellen over de openbare ruimte versus de huiselijke omgeving en de beeldende kunst versus het bruikbare/decoratieve object. Zo vervagen de grenzen tussen de autonome kunst en design, high en low, object en idee.

Het in de Boterhal getoonde werk is het resultaat van een zeer langzaam verfproces: een donkere stof is gedurende een lange periode zorgvuldig in verschillende richtingen gevouwen in een chemisch bad. De patronen zijn ontstaan door de aanraking met het wateroppervlak. Het doek is als zodanig een soort negatief, kopie of afdruk. Vergelijkbaar met het ontwikkelen van film, zijn licht en beweging op het doek vastgelegd. Door het gebruik van geometrische vormen en overlappende vlakken, heeft het werk een sterke ruimtelijke kwaliteit. Het schilderij is niet slechts een twee dimensionaal oppervlak, maar suggereert eerder een multidimensionale, oneindige ruimte.

 

De opening van de tentoonstelling “Ritme” vindt plaats op zondag 29 mei a.s. om 16.00 uur.

Ritme_A4 Ritme_A4
De_Boterhal[1] De_Boterhal[1]
de boterhal de boterhal