Gratis rondleidingen tentoonstelling Cornelis Springer

03-03-2016

Tot en met zondag 10 april is de tentoonstelling Door het oog van Springer te bezoeken in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Elke zaterdag start er om 14.00 uur in het atrium een gratis rondleiding voor bezoekers van het museum. Samen met een gids gaan zij langs de werken van Springer (1817 – 1891), één van de bekendste, negentiende-eeuwse schilders van stadsgezichten. Maak kennis met Springers bijzondere werkwijze en ga mee op reis langs de Zuiderzeesteden!

 

Deze tentoonstelling richt zich op Springers reizen langs de Zuiderzeesteden en geeft inzicht in zijn eigenzinnige werkwijze. Kunstliefhebbers bewonderden indertijd niet alleen zijn verfijnde techniek, maar ook de topografische herkenbaarheid van zijn stadsgezichten; in die tijd werden de meeste  stadsgezichten namelijk gefantaseerd. Voor het maken van vele locatiestudies bezocht Springer talloze malen de steden rond de Zuiderzee. Springers realisme sloeg direct aan en bezorgde hem ongekende successen.

In de tentoonstelling zijn tekeningen, aquarellen en schilderijen te zien van de Zuiderzeesteden Enkhuizen, Hoorn, Medemblik, Edam, Monnickendam, Amsterdam, Naarden, Elburg, Harderwijk, Kampen, Makkum en Hindeloopen.

 

Over het Zuiderzeemuseum
Het Zuiderzeemuseum richt zich op de cultuur van het voormalige Zuiderzeegebied en het huidige en toekomstige IJsselmeergebied. In het buitenmuseum staan authentieke panden uit dorpen rond de voormalige Zuiderzee. Hier komen jong en oud in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers een touw slaan, op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten in een huishouden van 1920. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Ook is er een schepenhal vol historische boten.

Kenmerkend voor het Zuiderzeemuseum is dat het de cultuurhistorische collectie verrassend verbindt met hedendaagse kunst, vormgeving en design. In 2013 en 2014 riepen bezoekers van beoordelingssite Zoover het Zuiderzeemuseum uit tot het beste museum van Nederland. Leden van de ANWB riepen het museum uit tot het Leukste uitje van Noord-Holland. www.zuiderzeemuseum.nl  (http://www.zuiderzeemuseum.nl )

Zuiderzeemuseum Zuiderzeemuseum
Door het oog van Springer - Foto Madelon Dielen Door het oog van Springer - Foto Madelon Dielen