Vragen over nalatenschap mevr. H.M. de Vicq-Carbasius

01-03-2016

Betreft: schriftelijke vragen volgens artikel 36 van het R.v.O. over nalatenschap mevr. H.M. de Vicq-Carbasius en gebruik/huur pand Roode Steen no. 15

Door de gemeenteraad werd 16 december 2014 een krediet beschikbaar gesteld voor het herstel van de constructie aan het pand Roode Steen 15. Het werd een omvangrijke restauratie waarbij het dak, buitengevels, fundering en houtconstructie zijn hersteld. Bovendien zijn opnieuw de raamluiken geplaatst en is het schilderwerk in de oorspronkelijke kleuren uitgevoerd. Het restauratieresultaat is een verrijking voor het pand en de Roode Steen.

Dankzij de nalatenschap van mevr. H.M. de Vicq-Carbasius is de gemeente Hoorn in het bezit gekomen van het prachtige pand Roode Steen 15.  Aan de nalatenschap waren voorwaarden verbonden: het pand zou in gebruik gegeven of verhuurd dienen te worden aan de Burgemeester, aan de Commandant van het Garnizoen, aan de rechter of griffier van de Kantonrechtbank, aan de bibliotheek of museum.

Al minstens 20 jaar wordt het pand Roode Steen 15 verhuurd aan/gebruikt door de Stichting Lectorium Rosicrucianum (Rozenkruisers). Dit is in strijd met de voorwaarden uit de nalatenschap. Wij willen dat hieraan uit respect voor de nagedachtenis van mevrouw de Vicq een einde komt. Recent hebben wij gehoord dat de Rozenkruisers de huurovereenkomst voor het pand Roode Steen 15 hebben beëindigd.

Mocht van huur beëindiging sprake zijn dan ontstaat de unieke kans om alsnog volgens de nalatenschap het gebouw samen te voegen en in gebruik te geven aan het Westfries Museum. Dan pas wordt de nalatenschap juist gevolgd. Het Westfries Museum kan het gebouw in gebruik nemen voor de uitbreiding met de huidige collectie, met werken uit het depot, voor meer publieksaantrekkelijke wisseltentoonstellingen of als dependance van het Rijks Museum. De vestiging van een dependance van het Rijks Museum is een idee van Jos Kamminga, fractievoorzitter van Groen Links.

Vanwege bovenstaande stellen wij u in overeenstemming met artikel 36 van het Reglement van Orde de volgende vragen:

 

Is het juist dat de gemeenteraad 19 december 1906 de nalatenschap, inclusief de voorwaarden, van mevrouw de Vicq-Carbasius geaccepteerd heeft;

Bent u het met ons eens dat de verhuur/gebruik door de Rozenkruisers van het pand Roode Steen 15 in strijd is met de nalatenschap van mevr. de Vicq;

Is het juist dat de Rozenkruisers het huurcontract voor het pand Roode Steen 15 hebben opgezegd. Wanneer wordt het pand door de Rozenkruisers leeg opgeleverd ?

Is het college bereidna vertrekt door de Rozenkruisers, het pand Roode Steen 15 te verhuren aan het Westfries Museum door samenvoeging met de andere panden en voor de uitbreiding van museale activiteiten;

Heeft het Westfries Museum überhaupt belangstelling in samenvoeging en gebruik voor museale activiteiten ?

Bent u het met ons eens dat het in gebruik nemen of verhuren aan het Westfries Museum in overeenstemming is met de nalatenschap van mevr. de Vicq-Carbasius ?

Is voor de verhuur en samenvoeging van Roode Steen 15 een raadsbesluit nodig of is dit een bevoegdheid van het college van B&W ?

 

Marjon van der Ven, namens fractie VVD

Simon Broersma, namens fractie PvdA

Nico Oudheusden, namens fractie HSP

Roger Tonnaer,  namens Fractie Tonnaer

FT_HSP_PVDA_VVD FT_HSP_PVDA_VVD