Zuiderzeemuseum en Vereniging Hendrick de Keyser onthullen 17e-eeuwse bedstedewand

26-02-2016

Het Zuiderzeemuseum uit Enkhuizen en Vereniging Hendrick de Keyser uit Amsterdam onthulden op vrijdag 26 februari een 17e-eeuwse bedstedewand in het pand Noard 5 te Workum. Deze is geschonken door het Rijk en het Zuiderzeemuseum en was sinds 1962 onderdeel van het Zuiderzeemuseum. Na contact met ‘Hendrick de Keyser’, die aan de restauratie van het monument in Workum werkt, werd besloten om de bedstedewand weer dichtbij zijn oorspronkelijke locatie, het pand Noard 5, te brengen.

 

Bedstedewand weer te zien voor publiek

Kees Hendriks, Hoofd Collectie en Informatie van het Zuiderzeemuseum, heeft met prof. dr. Johan de Haan, Bestuurslid van Vereniging Hendrick de Keyser, ter plekke de schenkingsovereenkomst getekend. De restauratie en verbouwing zijn bijna klaar en vanaf april krijgt het pand een bestemming als winkel met woning. Tijdens openingsuren, op de Open Monumentendag en ledendagen van Vereniging Hendrick de Keyser is het pand met de bedstedewand te bewonderen. Kees Hendriks, van het Zuiderzeemuseum, is verheugd dat de bedstedewand dichtbij zijn oorspronkelijke locatie is geplaatst, en vooral zichtbaar is voor het publiek; ‘‘Wij prijzen ons rijk dat we deze fraaie wand een tijd in ons museum hebben kunnen presenteren. Het is prachtig dat een breed publiek hem nu weer op zijn ‘thuisbasis’ kan bewonderen.’’

 

Topstuk van een 17e- eeuwse schrijnwerker

Vereniging ‘Hendrick de Keyser’ zet zich in voor het behoud van historisch waardevolle gebouwen en heeft met de schenking van de bedstedewand een mooi onderdeel aan het beschermende monument kunnen toevoegen. Johan de Haan, bestuurslid ‘Hendrick de Keyser’ zegt hierover: “Dit 17e-eeuwse topstuk van een schrijnwerker is té mooi om in een depot te laten staan. ‘Hendrick de Keyser’ is erg blij dat de wand een betekenisvolle eindbestemming kan krijgen in een 17e-eeuws huis aan het Noard in Workum. Het is geweldig dat wij én toekomstige generaties de kamerbetimmering daardoor weer in de oorspronkelijke ‘habitat’ kunnen bewonderen.”

 

De bedstedewand

De bedstedewand, die oorspronkelijk afkomstig is uit Workum, is een rijk versierde 17e-eeuwse eikenhouten betimmering in renaissancestijl. Hij heeft halfzuilen en boogmotieven bij de kastdeuren en is rijkelijk versierd met renaissance motieven. In 1962 werd de zeldzame wand aangekocht door het Zuiderzeemuseum. Tot en met 1981 was de wand te zien in de museale opstelling en van 1993 tot en met 1997 als bruikleen in het Fries Museum in Leeuwarden. Vanaf 1998 was de bedstedewand in het depot van het Zuiderzeemuseum opgeslagen. Hij krijgt met de permanente herplaatsing weer een mooie plek toebedeeld, waar iedereen hem kan bewonderen.

 

Pand Noard 5 te Workum

Het pand Noard 5 te Workum is een woonhuis uit 1663. Van 1795 tot 1933 was het in gebruik als koetshuis bij het pand Noard 3 waar de bedstedewand zich tot in de vroege 20ste eeuw bevond. Beide panden waren toen in het bezit van één eigenaar. Deze eigenaar gebruikte het chique pand Noard 3 als woonhuis. Noard 5 werd gebruikt als koetshuis met knechtswoning. In 1933 vond de overdracht van het pand aan Vereniging Hendrick de Keyser plaats. Bij de restauratie door de Vereniging in 1985 werden de indeling en de voorgevel uit de bewoningstijd, van vóór 1795, teruggebracht. Het kreeg toen een museumfunctie toebedeeld. Na vertrek van het Jopie Huisman-museum werd in 2015 een restauratieplan opgesteld om het pand zijn oorspronkelijke woonfunctie terug te geven. Naast de woonfunctie zal een winkel gevestigd worden in het pand, waardoor het op openingstijden toegankelijk is voor publiek.

 

 

Zuiderzeemuseum Zuiderzeemuseum
2016-7 Zuiderzeemuseum_Bedstedewand_foto Zuiderzeemuseum 2016-7 Zuiderzeemuseum_Bedstedewand_foto Zuiderzeemuseum
2016-7 Zuiderzeemuseum_Pand Noard 5_ foto Vereniging Hendrick de Keyser 2016-7 Zuiderzeemuseum_Pand Noard 5_ foto Vereniging Hendrick de Keyser