Beantwoording vragen van de VVD

19-02-2016

Geachte heer De Meij,

Per brief van 19 januari 2016 hebt u vragen gesteld over Onderzoek gevolgen reorganisatie brand­weer.

De beantwoording van uw vragen treft u hieronder.

 

Vraag 1

Bent u op de hoogte van het onderzoek zoals dat gehouden is door EenVandaag en RTV NH?

Antwoord

Ja, wij hebben ook kennisgenomen van het onderzoek.

 

Vraag 2

Herkent u de signalen uit dit onderzoek en speelt dit ook in onze gemeente c.q. Veiligheidsregio?

Antwoord

Waar rook is, is vuur. Maar het brandt lang niet zo heftig als de berichtgeving doet geloven. De Veilig­heidsregio heeft, zoals bekend, een grote reorganisatie achter de rug met daaraan gekoppelde taakstel­lingen. Dit heeft, uiteraard, geleid tot enige ongerustheid onder de medewerkers. De grootste onge­rustheid ten gevolge van de reorganisatie is inmiddels gedaald. Er komt steeds meer duidelijkheid over de nieuwe organisatie en de raderen van de organisatie beginnen steeds beter in elkaar te grijpen.

 

Vraag 3

Hoeveel vrijwilligers zijn er in Hoorn en de Veiligheidsregio bijgekomen c.q. vetrokken in de periode vanaf 2008, toen de eerste organisatieveranderingen plaatsvonden?

Antwoord

De drie brandweerposten zijn sinds 1 januari 2015 overgegaan naar de nieuwe brandweerorganisatie bij de Veiligheidsregio. We hebben de beschikking over deze cijfers vanaf 2010. De cijfers over de periode 2010 - eind 2015:

Noord-Holland Noord: van 1278 naar 1152 vrijwilligers Hoorn-centrum: van 40 naar 30 vrijwilligers Oude Veiling: van 33 naar 31 vrijwilligers Blokker: van 25 naar 26 vrijwilligers

 

In Hoorn-centrum komen we twee vrijwilligers in de formatie tekort. Dit heeft geen gevolgen voor de uitruk. Om de paraatheid op de lange termijn te garanderen zijn er wel extra mensen nodig. De post is daarom nieuwe vrijwilligers aan het werven. De posten Oude Veiling en Blokker zijn op sterkte.

Het is dus niet zo dat vrijwilligers ’massaal weglopen’, zoals EenVandaag en RTV NH meldden. Sommige posten in de regio zijn wel teruggegaan in aantal vrijwilligers, omdat ze meer brandweer­mensen hadden dan nodig. Deze vrijwilligers hebben gebruik gemaakt van de bedankregeling, waar­over afspraken zijn gemaakt met de vakbonden.

 

Vraag 4

Wordt in onze regio ook gewerkt met ’Uitruk op maat’? Hoe wordt deze maatregel om met minder dan zes manschappen uit te rukken ervaren in Hoorn en onze Veiligheidsregio? Heeft dit bij ons tot gevaarlijke situaties geleid?

Antwoord

Uitruk op maat wordt in de regio Alkmaar al jaren gebruikt. Daar blijkt dat de standaard brandweerwa­gen (’tankautospuit’) met vier in plaats van zes brandweermensen, negentig procent van de incidenten zelfstandig kan afhandelen. De beroepsmedewerkers stonden hier aanvankelijk sceptisch tegenover, maar zijn inmiddels positief over deze werkwijze. Uitruk op maat wordt nog niet toegepast in Hoorn. Er zijn wel vergevorderde plannen om uitruk op maat in de hele Veiligheidsregio toe te passen.

Uit de praktijk blijkt dat de brandweer de meeste incidenten met vier mensen kan bestrijden. De veilig­heid van de burger komt hierdoor dus niet in het geding. Uitruk op maat kan een oplossing bieden voor brandweerposten waar overdag weinig vrijwilligers zijn. Als blijkt dat er toch meer mensen nodig zijn, stuurt de meldkamer extra brandweerwagens.

 

Vraag 5

Wil het College met de Veiligheidsregio in overleg treden om de problemen zoals die geconstateerd zijn grondig te onderzoeken? En dan de resultaten terug te koppelen? Bent u ook bereid om met onze loka­le brandweervrijwilligers het onderzoek te bespreken en de uitkomsten hiervan aan ons terug te koppe­len?

Antwoord

In 2016 staan twee onderzoeken gepland onder de medewerkers van de Veiligheidsregio. Het eerste onderzoek vindt plaats onder alle brandweermensen in de regio (vrijwilligers en beroeps). De opzet van dit onderzoek is een beeld te krijgen van de risico’s binnen de organisatie met betrekking tot de veilig­heid, de gezondheid en het welzijn van de brandweermensen. Het tweede onderzoek is het terugke­rende medewerkerstevredenheid onderzoek onder alle collega’s van de Veiligheidsregio. We zullen de uitkomsten van deze onderzoeken met u delen.

De directie van de Veiligheidsregio herkent het geluid dat door de medewerkers een afstand ervaren wordt tussen de werkvloer en de leiding. Dit is binnen de Veiligheidsregio opgepakt als speerpunt om hier verandering in te brengen.

 

Vraag 6

Is de veiligheid voor Hoorn en de regio door de reorganisaties nu toe- of afgenomen en waar blijkt dat uit?

Antwoord

De reorganisaties hebben niet geleid tot afname van de veiligheid voor Hoorn en de regio. De reorgani­saties hebben wel geleid dat we in bepaalde gevallen nu anders (moeten) opereren. Uiteraard is de veiligheid van onze inwoners en brandweermensen daarbij leidend.

Wij zullen in overleg met de griffie een informatieve raadsbijeenkomst plannen waarin wij wat dieper op dit onderwerp met u van gedachten kunnen wisselen.

 

Met vriendelijke groet,

burgemeester en wethouders van Hoorn

 

 

Gemeente Hoorn Gemeente Hoorn