Kaap Hoorn, de zuidelijkste punt van Zuid-Amerika. Op het eerste gezicht niet meer dan een rotspunt in een onstuimige zee. Wat valt daar over te vertellen. Heel veel blijkt op de tentoonstelling Kaap Hoorn die vanaf 13 juni in het Westfries Museum in Hoorn te zien is.
In een speciale tentoonstellingseditie van de populaire kennisquiz Twee voor Twaalf laat Astrid Joosten de bezoeker kennis maken met tal van wetenswaardigheden over de Kaap, die sinds de ontdekkingsreis van Jacob Lemaire en Willem Schouten in 1615/1616 voor altijd verbonden is met de stad Hoorn. In de stad wordt dat dit jaar met tal van activiteiten gevierd.
Nieuwe zeeroute
Achter iedere ontdekkingsreis zit een verhaal. Zeker achter de reis die koopman Jacob Lemaire en schipper Willem Schouten in 1615/1616 ondernamen. Op de expositie in het Westfries Museum is deze reis helemaal te volgen. Door middel van een prachtige animatie, die als een zeekaart op een tafel wordt geprojecteerd, kan de route van de schepen de Eendracht en de Hoorn die in juni 1615 vanuit hun thuishaven Hoorn vertrokken worden gevolgd. Aan de hand van fragmenten uit het scheepsjournaal wordt duidelijk wat ze onderweg allemaal meemaken en welke rampspoed ze overkomt. Op 29 januari 1616 rondt de Eendracht de meest zuidelijke punt van Zuid-Amerika, dat sindsdien als eerbetoon aan de thuishaven Kaap Hoorn heet.
Over het waarom van deze ontdekkingsreis, de rol van durfinvesteerder Isaac Lemaire hierin en de betekenis van de nieuwe zeeroute die de expeditie ontdekt naar Indië gaan verschillende vragen in de Kaap Hoorn editie van Twee voor Twaalf, gepresenteerd door Astrid Joosten. Zij is te zien op twaalf televisietoestellen. Op ieder toestel vertelt zij een ander verhaal over Kaap Hoorn. Over de flora, de fauna, de oorspronkelijke bevolking van dit deel van Zuid-Amerika. Telkens afgerond met een vraag, waarop de bezoeker het antwoord moet zien te vinden. Net als in de quiz leveren de twaalf antwoorden letters op waarmee een toepasselijk twaalf-letter-woord kan worden gemaakt.
Op deze speelse en informatieve manier wordt Kaap Hoorn vanuit verschillende invalshoeken belicht.
Levensgrote filmbeelden
De grote blikvanger in de expositie is een enorm uitvergrote kaart van het zuidelijkste deel van het Zuid-Amerikaanse continent, waarin tal van vitrines verwerkt zijn. Hierin zijn voorwerpen te zien die een licht werpen op de geschiedenis van Kaap Hoorn, zoals een prachtig model van de stalen viermast-bark Queen Margaret die begin twintigste eeuw rond Kaap Hoorn voer en voorwerpen van de Yaghan, de oorspronkelijke indiaanse bevolking van Vuurland.
Maar de bezoeker krijgt pas echt een idee van de plek en de extreme weersomstandigheden rond de Kaap bij het zien van de levensgroot geprojecteerde films. Prachtige eigentijdse beelden van filmer Menno van Wees, die nog zeer onlangs bij Kaap Hoorn was, fragmenten uit speelfilms als Master and Commander en Moby Dick en spectaculaire historische films, van grote zeilschepen die strijdend tegen de elementen de kaap proberen te ronden.