Hoornse Kermis en Lappendag immaterieel erfgoed
22-4-2014
De Hoornse kermis en Lappendag zullen geplaatst worden op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland. Dit maakte het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE) vandaag bekend. De Hoornse kermis is een begrip in heel Noord-Holland, niet alleen door zijn omvang maar ook door zijn specifieke uitstraling en geschiedenis, inclusief de Lappendag, waarmee de kermis traditioneel op maandag wordt afgesloten. In augustus, tijdens de Hoornse kermis en Lappendag zal het certificaat van de Nationale Inventaris getekend worden door de burgemeester, waarmee de plaatsing officieel is.
Levend en dynamisch
Kermis is levend en dynamisch erfgoed, dat kan bogen op een rijke geschiedenis. In Hoorn gaat de geschiedenis al terug tot in de Late Middeleeuwen, toen de kermis nog bedoeld was ter opluistering van de jaarlijkse markt, de Laurensjaarmarkt. Iets van die vroege oorsprong van de kermis is nog te vinden in Lappendag, de jaarlijkse textielmarkt waarmee de kermis in Hoorn altijd wordt afgesloten. De term Lappendag is al sinds het begin van de twintigste eeuw een ingeburgerd begrip. Begonnen als een klein en onbeduidend onderdeeltje van de kermis was Lappendag al voor de Tweede Wereldoorlog uitgegroeid tot een onmisbaar onderdeel van de Hoornse kermis. Kermis en Lappendag vormen een sociaal gebeuren dat de banden tussen stedelingen, buurtgenoten en dorpelingen uit de omtrek versterkt en bevestigt.
Erkenning als immaterieel erfgoed betekent dat de dragers van de traditie beloven zich hard te maken voor het levensvatbaar houden van deze traditie. In dit geval is dat de gemeente Hoorn als organisator van de kermis, die zich actief zal inzetten voor het op peil houden van een kwalitatief en hoogwaardige kermis, inclusief de Lappendag. Dat de kermis in Hoorn breed wordt gedragen blijkt uit onderzoek dat de gemeente Hoorn heeft laten uitvoeren onder de Hoornse bevolking.
Nationale Inventaris
De Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed vloeit voort uit de Nederlandse ratificatie van de UNESCO conventie van het Immaterieel Erfgoed, nu twee jaar geleden. Nederland verplichtte zich daarmee het immaterieel erfgoed binnen de eigen landsgrens te inventariseren. Gekozen is voor een voordrachtsysteem, waarvoor de gemeenschappen zelf kunnen voordragen. De praktische uitvoering van de Nationale Inventaris ligt in handen van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed.