Prestigieuze Europese prijs voor Westfries Museum
20-3-2014
HOORN - Het Westfries Museum in Hoorn heeft een Cultural Heritage/Europa Nostra Award 2014 in de wacht gesleept. Het museum krijgt deze prestigieuze Europese prijs voor het project De zaak Coen. Daarmee speelde het museum in 2012 in op de heftige discussie die ontstond rond het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen in Hoorn. De uitreiking van de award vindt plaats op 5 mei in Wenen. Dan hoort het museum of het ook de winnaar is van een Grand Prix, een geldbedrag van € 10.000.
De Cultural Heritage/Europa Nostra Award is een jaarlijkse prijs die door de Europese Unie wordt toegekend aan instellingen of organisaties die zich hebben onderscheiden op het gebied van behoud, onderzoek en bewustwording van cultureel erfgoed. Dit jaar dongen er 160 inzenders uit 30 landen mee naar de prestigieuze prijs. Het Westfries Museum in Hoorn is als enige Nederlandse erfgoedinstelling in de prijzen gevallen. Het museum is in de categorie Onderwijs, Opleiding en Bewustmaking gelauwerd voor het project De zaak Coen.
Excellent voorbeeld
De jury spreekt in het juryrapport haar waardering uit voor de ‘snelle reactie van het museum op het verhitte debat rond het standbeeld van een controversiële historische figuur. De jury is onder de indruk van de bredere Europese betekenis van dit zeer goed uitgevoerde, gelaagde en creatieve project, dat een excellent voorbeeld is voor de wijze waarop Europa’s complexe en ook vaak pijnlijke geschiedenis en erfgoed op een open en eerlijke manier en zonder te grote versimpeling of partijdigheid aan de orde kan worden gesteld.’
Nuance in De zaak Coen
Het prijswinnende project De zaak Coen was de reactie van het Westfries Museum op het stevige publieke debat dat eind 2011 ontstond rond het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen. Dit debat werd door voor- en tegenstanders van het standbeeld met veel passie maar zonder veel nuance gevoerd. Coen was een held of een schurk, meer smaken waren er niet. Met De zaak Coen probeerde het museum het debat te faciliteren en te stimuleren.
Rechtszaak en publieksjury
Het project bestond uit een expositie in de vorm van een rechtszaak met publieksjury. Met getuigen a charge en décharge en Maarten van Rossem als rechter van dienst. Er kwam een heuse glossy, de COEN, een website en een nieuw informatiebord met QR code op de sokkel van het standbeeld. Verder waren er tal van activiteiten, waaronder een Verhalenkamer, waarin 8 prominente inwoners van Hoorn met het publiek deelden welke band zij met Coen hadden. Voor een impressie van het totale project zie ook: vimeo.com/73616662
Samenwerking
Met de toekenning van de Cultural Heritage/Europa Nostra Award 2014 aan het Westfries Museum worden indirect ook alle personen en partijen beloond waarmee het Westfries Museum in De zaak Coen intensief heeft samengewerkt. Dat waren de gemeente Hoorn, uitgeverij Poldervondsten, mediaproductiebedrijf Grapefruit Moon, Stichting Op Roet en tal van historici, waaronder dr Jurriën van Goor van wiens hand eind dit jaar een biografie over JP Coen zal verschijnen.
Volkomen verdiend
Wethouder Peter Westenberg van Kunst en Cultuur noemt de Europa Nostra Award volkomen verdiend. ‘Na de nationale erkenning met twee Artifex Awards in 2010 en 2012 is er nu ook internationale erkenning voor de spraakmakende activiteiten van het museum. Het Westfries Museum laat zien hoe een museum met beperkte middelen dankzij innovatief en cultureel ondernemerschap nu tot de toonaangevende musea van Nederland behoort.’
Meestemmen voor de publieksprijs
Zes winnaars slepen de Grand Prix van 10 000 euro elk, in de wacht, terwijl een van de winnaars de publieksprijs mee naar huis neemt, die wordt toegekend op basis van een online-enquête (http://vote.europanostra.org/) van Europa Nostra.
Voor meer informatie over de winnende projecten en foto’s zie: http://www.europanostra.org/
Reactie: (Frans van Luit)
20-3-2014, 13:34
Gefeliciteerd WFM ..Hoorn mag trots zijn op de museums in de stad!