Mijn Hoorn volgens Hoorn+

18-3-2014

HOORN - Met de verkiezingen voor de deur wordt het informeren van de kiezer steeds belangrijker. Hoorngids draagt hier graag haar steentje aan bij om de politieke partijen kort en bondig voor te stellen. Wij hebben hiervoor een tiental vragen opgesteld die wij in de twee weken voorafgaand aan de verkiezingen zullen publiceren op Hoorngids.nl.

Vandaag aan het woord is Johan van der Tuin, lijsttrekker van Hoorn+.

Er doen meer partijen dan ooit mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. Hoe kijkt u daar tegen aan?
Het is positief dat er mensen zijn die beschikbaar zijn voor de gemeentepolitiek en zich daarvoor ook willen inzetten. Meer partijen is democratie, dan valt er wat te kiezen. Het is natuurlijk opmerkelijk dat er in Hoorn twee socialistische partijen zijn en drie liberale, waarvan twee landelijke. Er zijn nu meer lokale partijen dan voorheen, maar dan vindt Hoorn+ een goede ontwikkeling. Uiteindelijk gaat het erom welke personen in de raad zitting hebben en of zijn hart voor de stad hebben. Bij sommigen leeft de vrees dat de verdeeldheid toeneemt als er meer fracties zijn. De afgelopen periode heeft echter geleerd dat dit niet zo hoeft te zijn. De kwaliteit van het bestuur is niet gewaarborgd door grotere fracties met een kwellende fractiediscipline.

Waarin onderscheidt uw partij zich van alle anderen in Hoorn?
Hoorn+ is opgericht toen bleek dat 50PLUS niet aan de verkiezingen ging meedoen. Zorg, welzijn en veiligheid zijn voor Hoorn+ grote prioriteiten, die niet uitsluitend 50PLUSSERS raakt, hoewel dit wel een categorie is die vaak met een zorgvraag te maken heeft.
Hoorn+ wil zich ook inzetten voor hen die later 50PLUSSERS worden, daarom willen we ons ook inzetten om het schoolzwemmen terig te krijgen en onze twee zwembaden te behouden. Hoorn+ wil voor gepensioneerden in Hoorn gratis openbaar vervoer buiten de spits en vrije toegang tot musea op werkdagen. Het op voorstel van onze lijsttrekker ingevoerde gratis parkeren tijdens de ochtenduren in parkeergarages willen we handhaven.

Wat is de grootste uitdaging voor Hoorn de komende vier jaar?
De grootste uitdaging voor de komende vier jaar is om ervoor te zorgen dat de transities (zorgtaken die overgeheveld worden naar de gemeente) goed geregeld worden, dat we de financiën op orde houden, de verkeersinfrastructuur nu eindelijk goed regelen met veilige fiets- en wandelroutes, de stad goed houden en als we alles hebben geregeld wat moet kijken wat er nog kan. De ambities zijn bij sommigen groot, maar kunnen we het ook betalen? Wij willen bijv. een stadsstrand, maar alleen als het kan, ook in financiële zin. Laten we beginnen met goed houden wat goed is en aandacht hebben voor onze wijken, zoals stadsvernieuwing in de Grote Waal, waar na de sterflats de Siriusstraat aan de beurt zal zijn.

Hoe kan het dat we over bepaalde plannen al zo lang praten, maar dat die niet of moeizaam van de grond komen?
Er liggen plannen op de plank omdat de economie van slag raakte. Het niet invullen van het gat van Hansen (oude schouwburglocatie) komt niet door te lang praten, wel omdat de markt voor nieuwe appartementen instortte. Het stadsstrand kan pas worden gerealiseerd als het Hoogheemraadschap klaar is met het project dijkversterking. De verkeersinfrastructuur is wel een project waarover veel te lang wordt gepraat. Ook nu weer zijn er fracties die geen 2 nieuwe langzaam verkeertunnels willen en geen nieuwe toegangsweg om Keern-zuid te kunnen afsluiten en bestemmen voor het langzaam verkeer. En dat terwijl het realiseren ervan niet ten koste van andere taken gaat. Het wordt echt de hoogste tijd om Hoorn toekomstproof te maken.

Is het volgens u een goede zaak dat de rijksoverheid een aantal taken naar gemeentes overhevelt en is Hoorn daar klaar voor?
Hoorn+ denkt dat het een goede zaak is om de uitvoering van wetten dichtbij mensen te organiseren, maar dan wel met voldoende geld erbij en niet, wat dit kabinet doet, eerst een enorme bezuinigingskorting toepassen.

Hoorn staat er niet alleen voor, er moet regionaal worden samengewerkt. Hoorn is in voorbereiding om de taken per 1 januari 2015 uit te gaan voeren en op de goede weg, ook al moet er nog veel gebeuren. Het is overigens nog niet duidelijk of alle decentralisaties ook daadwerkelijk doorgaan per 2015.

Hoe kunnen we meer werkgelegenheid in onze regio realiseren?
We kunnen de werkgelegenheid bevorderen door allereerst te zorgen voor goede infrastructuur. De bereikbaarheid van de stad wordt om te beginnen bevorderd door niet meer stil te hoeven staan op de Provinciale weg. Dat is ook goed voor de bedrijven die dit werk uitvoeren. Ook het bevorderen van toerisme en bij de schaal van Hoorn passende evenementen is een belangrijke pijler. Hoorn moet, ook qua regelgeving, de voorwaarden scheppen om bedrijven zich snel te kunnen laten vestigen.

Wat is er de afgelopen jaren nog niet van de grond gekomen en moet nu wel binnen een jaar een gerealiseerd worden?
De N302 (Westfrisiaweg) wordt eindelijk verbreed, Hoorn krijgt weer bioscoopzalen. Het traject van naar de gemeente overgehevelde taken moet ook zijn beslag krijgen.

Met welke partij wilt u na de verkiezingen het liefst samenwerken?
Het belang van de stad staat voorop. Hoorn heeft een stabiel college nodig dat wordt gedragen door een stabiele coalitie van partijen. Daarbij geldt dat eenieder zoveel mogelijk punten uit het eigen programma wil realiseren.

Waarom moeten inwoners van Hoorn juist nu naar de stembus gaan?
De gemeente gaat in de nieuwe raadsperiode over meer taken dan ooit. Als dat geen reden is om te kiezen...!