Mijn Hoorn volgens CDA Hoorn
13-3-2014
HOORN - Met de verkiezingen voor de deur wordt het informeren van de kiezer steeds belangrijker. Hoorngids draagt hier graag haar steentje aan bij om de politieke partijen kort en bondig voor te stellen. Wij hebben hiervoor een tiental vragen opgesteld die wij in de twee weken voorafgaand aan de verkiezingen zullen publiceren op Hoorngids.nl.
Vandaag aan het woord is Michiel Pijl, lijsttrekker van CDA Hoorn.
Nul euro belastingverhoging, een zorgzame samenleving en investeren in leefbare wijken en dorpen. Dat zijn belangrijke punten voor het CDA. Bij veel partijen lijkt alles te draaien om de binnenstad en het stationsgebied. Het overgrote deel van de inwoners woont echter niet in de binnenstad, maar in een nieuwbouwwijk, of in Blokker of Zwaag. Het CDA richt zich daarop, uiteraard zonder de binnenstad te vergeten.
Hoorn is in de jaren 70, 80 (en 90) snel gegroeid. Omdat de wijken uit die jaren wat ouder beginnen te worden, moet er de komende jaren veel gebeuren om de leefbaarheid op peil te houden. Denk bijvoorbeeld aan de straatverlichting die op veel plekken onder de maat is. De komende jaren wordt de helft van de lantaarnpalen in Hoorn verbeterd of vervangen.
Op veel plekken worden bomen te groot voor hun omgeving, wat tot klachten van omwonenden leidt. Waar dit het geval is, moet hier in overleg met de omwonenden wat aan gedaan worden. Het CDA heeft hiervoor ook een meldpunt ingesteld op www.cdahoorn.nl. Op een aantal plekken zijn ingrijpender maatregelen nodig. Het CDA wil dat er een agenda komt voor stadsvernieuwing. Dit proces zal decennia gaan duren.
Het CDA is tegen verdere stijging van belastingen zoals OZB en precario voor bewoners en ondernemers. Om de stad bereikbaar te houden moet er veel gebeuren. Zo moet de verdubbeling van de Westfrisiaweg snel worden uitgevoerd. Ook blijven we de NS aanspreken op het functioneren van de treinverbinding met Amsterdam.
Het CDA wil goede en overzichtelijke (jeugd)zorg. Hierbij is meer aandacht en ondersteuning nodig voor mantelzorgers, pleegouders en vrijwilligers. Het CDA legt prioriteit bij gezinnen met kinderen en bij ouderen. Sport- en speelvoorzieningen in de wijken, vooral natuurlijk spelen. Het rijke verenigingsleven en de vele evenementen in de stad koesteren we.
Meer weten? Bel lijsttrekker Michiel Pijl, tel. 0631028845 of bezoek www.cdahoorn.nl Hier vindt u het hele verkiezingsprogramma inclusief financiële onderbouwing. Of kijk in onze verkiezingskrant.
Er doen meer partijen dan ooit mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. Hoe kijkt u daar tegen aan?
Iedereen heeft recht om mee te doen aan de verkiezingen. Uiteindelijk bepaalt de kiezer hoeveel partijen ook echt in de raad komen. We kunnen ons wel voorstellen dat het voor kiezers lastig is om de vele partijen nog uit elkaar te houden. Als er heel veel fracties in de gemeenteraad zitten kan dat de bestuurbaarheid van de stad ook moeilijker maken.
Waarin onderscheidt uw partij zich van alle anderen in Hoorn?
Waar bij veel partijen alles lijkt te draaien om de binnenstad en het stationsgebied, legt het CDA juist de focus op de leefbaarheid in de nieuwbouwwijken en de dorpen Zwaag en Blokker. Uiteraard zonder de binnenstad te vergeten. Hoorn is in de jaren 70 en 80 snel gegroeid. De wijken uit die jaren worden wat ouder en dat betekent dat er de komende jaren veel moet gebeuren om de leefbaarheid op peil te houden. Verder pleit het CDA voor nul euro verhoging van de gemeentelijke belastingen zoals OZB en precario voor bewoners en bedrijven. Het CDA is daarmee de enige partij die geen verhoging van de OZB wil voor huiseigenaren. Wat ook opvalt is dat het CDA relatief veel aandacht heeft voor zaken als vrijwilligerswerk, mantelzorg en speelplekken voor kinderen.
Wat is de grootste uitdaging voor Hoorn de komende vier jaar?
Het invoeren van de grote nieuwe taken op het gebied van jeugdzorg, WMO, AWBZ en passend onderwijs. Dat moet op zo’n manier gebeuren dat er kosten worden bespaard (er wordt immers op deze taken bezuinigd door het rijk), zonder dat er mensen tussen wal en schip vallen. Op de lange termijn zijn de grootste uitdagingen het vermogen van de stad om zichzelf te blijven vernieuwen ondanks dat de grote groei voorbij is, en het vermogen om de leefbaarheid van de wijken op peil te houden als het woningbestand steeds ouder wordt.
Hoe kan het dat we over bepaalde plannen al zo lang praten, maar dat die niet of moeizaam van de grond komen?
Er kunnen vele oorzaken zijn waarom iets niet doorgaat ondanks dat er lang over wordt gepraat. Bijvoorbeeld dat we anders over dingen gaan denken, of dat de financiële wind tegenzit. Of omdat regelgeving in de weg zit.
Is het volgens u een goede zaak dat de rijksoverheid een aantal taken naar gemeentes overhevelt en is Hoorn daar klaar voor?
In de basis is het een goede zaak dat taken worden overgeheveld naar gemeentes. Op lokaal niveau weten we met zijn allen beter wat er nodig is in Hoorn dan dat men dat in Den Haag weet. Ook werkt bijvoorbeeld de jeugdzorg nu heel versnipperd doordat verschillende instellingen allemaal anders gefinancierd worden en volgens andere regels werken, met als gevolg dat er veel indicaties nodig zijn en dat instellingen langs elkaar heen werken. Het is een goede zaak als bevoegdheden en zorggeld vanuit verschillende kanten nu samenkomen bij de gemeente. Dat biedt eindelijk de kans om de zorg meer om kinderen en gezinnen heen te organiseren, met 1 zorgplan per gezin en betaald vanuit 1 budget. Die kansen moeten we pakken. De gemeenten werken keihard om zich voor te bereiden op de nieuwe taken, maar zijn hier nu nog niet volledig klaar voor. Er moet nog veel gebeuren voor 1 januari 2015, als de taken worden overgedragen aan de gemeentes. Wat het wel lastig maakt is dat het rijk de overdracht van deze taken combineert met een flinke bezuiniging. Dat betekent dat we lokaal alles op alles moeten zetten om ervoor te zorgen dat er geen mensen tussen wal en schip terecht komen.
Hoe kunnen we meer werkgelegenheid in onze regio realiseren?
Dat kan door te zorgen voor een stad die in alle opzichten bereikbaar is en over een moderne infrastructuur beschikt. Verder zullen we met de hele regio moeten inzetten op die sectoren waar West-Friesland toch al sterk in is. Denk aan de agri-sector en de gezondheidszorg. Dat zullen we moeten doen met de bedrijven en instellingen die concreet zorgen voor de werkgelegenheid. Hier hebben we al diverse voorbeelden van gezien. Verder moet de gemeente haar opdrachten zo op de markt zetten dat ook bedrijven uit de eigen regio een reële kans maken om als winnaar uit de aanbesteding te komen.
Wat is er de afgelopen jaren nog niet van de grond gekomen en moet nu wel binnen een jaar gerealiseerd worden?
Het is van groot belang dat de verdubbeling van de Westfrisiaweg nu zo snel mogelijk gerealiseerd wordt. Het is een goede zaak dat Hoorn na zoveel tijd dit jaar weer een bioscoop krijgt. Het komende jaar zal Hoorn ook helemaal klaar moeten zijn voor de invoering van de nieuwe zorgtaken. Er moet dit jaar een lange termijnagenda komen voor stadsvernieuwing.
We denken ook aan kleinere projecten zoals uitbreiding van de natuurspeeltuin in Blokker, of het eindelijk gereed komen van een goede sociale kaart van Hoorn.
Met welke partij wilt u na de verkiezingen het liefst samenwerken?
Het CDA wil samenwerken met die partijen waarmee we het meeste van ons verkiezingsprogramma kunnen realiseren.
Op welke wijze denkt u de inwoners van Hoorn de komende jaren gelukkiger te maken?
Mensen maken elkaar gelukkig. Dat kunnen overheid en politiek niet doen. We kunnen wel ons best doen om Hoorn in alle opzichten een fantastische stad te laten blijven om te wonen en te leven.
Waarom moeten inwoners van Hoorn juist nu naar de stembus gaan?
De gemeente heeft meer taken en bevoegdheden dan ooit. Dat betekent dat het er ook meer dan ooit toe doet wie de stad de komende jaren mag besturen.