Mijn Hoorn volgens GroenLinks Hoorn

7-3-2014

HOORN - Met de verkiezingen voor de deur wordt het informeren van de kiezer steeds belangrijker. Hoorngids draagt hier graag haar steentje aan bij om de politieke partijen kort en bondig voor te stellen. Wij hebben hiervoor een tiental vragen opgesteld die wij in de twee weken voorafgaand aan de verkiezingen zullen publiceren op Hoorngids.nl.

Vandaag aan het woord is Samir Bashara, lijsttrekker van GroenLinks Hoorn

GroenLinks. Omdat het wél kan.

Een schone, ontspannen en solidaire samenleving. Daar kun je gewoon voor kiezen.

Door ervoor te kiezen schone energie goedkoper te maken dan vervuilende. Door te kiezen voor zorg, welzijn en onderwijs dichtbij mensen. Door te kiezen voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Groene bedrijven scheppen duurzame banen.

De toekomst is de juiste keuzes maken. GroenLinks kiest voor de toekomst. Uw toekomst.

Kies daarom op 19 maart GroenLinks Hoorn.


Er doen meer partijen dan ooit mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. Hoe kijkt u daar tegen aan?

Het mooie van onze democratie is dat iedereen zich politiek kan en mag organiseren. Dat hier zo gretig gebruik van wordt gemaakt zegt ook wat over hoe veel mensen naar de bestaande poltitiek kijken. Er is onvrede en wantrouwen. Wel is het de vraag of deze versnippering daartegen gaat helpen. Ik vrees van niet. Ik zie verschillende nieuwe (lokale) bewegingen die niet altijd even goed van elkaar te onderscheiden zijn. Bovendien nemen ze in de praktijk veelal standpunten in die helemaal niet nieuw zijn. Dit alles komt de slagkracht natuurlijk niet ten goede. Ik had liever mobilisatie binnen bestaande bewegingen gezien. Krachten bundelen in plaats van verdelen. Maar het is zoals het is en ik wens al mijn toekomstige collega’s alle goeds.

Waarin onderscheidt uw partij zich van alle anderen in Hoorn?
Wij zijn de enige partij die écht werk maakt van een duurzame toekomst. Duurzaamheid is voor de meeste partijen nog steeds niet veel meer dan een woord. Een gemiste kans, want het vormt de kern van de oplossingen voor de problemen van vandaag. Investeren in een aantrekkelijk klimaat voor duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) levert werkgelegenheid in de regio op. Werkgelegenheid in een branche die een stabiele toekomst tegemoet gaat. Groene energiewinning in de regio scheelt tijd, geld, vervoer en vervuiling. Isolatietechnologie in bestaande en nieuwe bouw, levert structureel banen op en stimuleert innovaties die ook buiten de regio aan de man gebracht kunnen worden. En zo zijn er nog vele voorbeelden. Investeren in duurzaamheid en MVO is investeren in mensen, in creativiteit en in een gezonde toekomst.

Wat is de grootste uitdaging voor Hoorn de komende vier jaar?
De decentralisaties van taken vanuit het rijk naar de gemeenten. Zeker in het licht van de bezuinigingen, wordt het een kunst om de zorg- en dienstverlening in WMO, Jeugdzorg, enz. te waarborgen, laat staan te verbeteren (wat GroenLinks wél wil). Inhoudelijk een flinke uitdaging. Verder is het ook financieel complexe materie. De gemeentebegroting groeit met 25% en wordt veel ingewikkelder. Daar komt de democratische controle als uitdaging bij, want het zijn veelal processen die we samen met regiogemeenten doormaken. Maar daar zijn dus steeds verschillende gemeenteraden bij betrokken, hetgeen de sturing bemoeilijkt. Kortom, de decentralisaties worden het grote onderwerp van de komende periode.

Hoe kan het dat we over bepaalde plannen al zo lang praten, maar dat die niet of moeizaam van de grond komen?
Ik vind dit een rare stelling. Het hangt er namelijk volledig vanaf welke ’bepaalde zaken’ hier bedoeld worden. Het enige wat ik kan bedenken is dat overleg in de jacht naar overeenstemming nu eenmaal deel is van de democratie. Er zijn verschillende partijen (politiek, maar ook maatschappelijk) betrokken bij besluitvorming. Dat kost tijd, maar dat is niet per se erg. De kunst is de balans te vinden tussen daadkracht en zorgvuldigheid. Ik denk persoonlijk dat er van het laatste eerder een tekort bestaat dan van het eerste.

Is het volgens u een goede zaak dat de rijksoverheid een aantal taken naar gemeentes overhevelt en is Hoorn daar klaar voor?
Wederom de decentralisaties. Ja, in de basis is GroenLinks voorstander van die beweging. Als gemeentebestuur staan we dichter bij de burgers waar het om gaat in deze beleidsvelden. Het is in dat opzicht goed dat wij deze taken krijgen. Wel zijn wij beducht op de bezuinigingen die eraan gekoppeld worden. Zulke transities zijn al een uitdaging zónder een financiële taakstelling. ’Den Haag’ had er beter aan gedaan die twee zaken los van elkaar te houden.

Hoe kunnen we meer werkgelegenheid in onze regio realiseren?
Zoals gezegd. Door te investeren in de juiste bedrijvigheid. Hoorn ligt in een regio met enorme kansen op het gebied van duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Op het gebied van water, op het gebied agri, op het gebied van sport, en op het gebied van duurzaamheid & energiewinning. Wanneer de regio deze specifieke kansgebieden meer en in gezamenlijkheid bij de hoorns vat, zijn er grote ontwikkelingen mogelijk. Een grote stap zou zijn om, in navogling van crème-de-la-crème MBO-onderwijs op deze verschillende terreinen, dit in Hoorn ook te ontwikkelen op HBO-niveau en wellicht WO-niveau. Dat zou een enorme stimulans zijn voor de werkgelegeneheid.

Wat is er de afgelopen jaren nog niet van de grond gekomen en moet nu wel binnen een jaar een gerealiseerd worden?
Ontwikkeling van het stationsgebied, door:
• het bouwen van duurzame, permanente parkeergarage(s) aan de rand van het centrum (m.n. ten noorden van het station),
• het verplaatsen van het busstation naar de noordkant,
• het doortrekken van de Maelsonstraat als weg richting de parkeergarage,
• de ontwikkeling van de zuidzijde (Veemarkt en Noorderveemarkt) tot aantrekkelijke, autovrije stadsentree
• het bouwen van fietsbruggen over de provinciale weg (bij het Keern en bij de Liornestraat)
• het realiseren van de autoluwe binnenstad
Dat zijn namelijk de ingrepen die wél goed zijn voor de stad, in tegenstelling tot de autotunnel. Ze kosten bovendien, opgeteld, nog steeds minder dan de helft van wat die autotunnel zou kosten. Daarom GroenLinks.

Met welke partij wilt u na de verkiezingen het liefst samenwerken?
Allemaal. En niet alleen de politieke, maar ook de maatschappelijke. Een democratie werkt pas echt goed wanneer er wordt samengewerkt. Oók door politieke tegenstanders. Oók tussen coalitie en oppositie. Wat dat betreft was de afgelopen periode er één om snel te vergeten. Wij willen minder polarisatie en meer samenwerkingsbereidheid. Wij willen minder besluitvorming op macht en meer besluitvorming op goed overleg, overeenstemming en onderling respect. We willen meer betrokkenheid van en naar de burger. Wij willen een gemeentebestuur dat gericht is op vertrouwen en harmonie. Daar is de stad namelijk heel erg aan toe.

Op welke wijze denkt u de inwoners van Hoorn de komende jaren gelukkiger te maken?
Beleid maakt mensen niet gelukkig. Het schept daar hooguit de voorwaarden voor. Door kansen en zekerheden te creëren. Door zorg, welzijn en onderwijs op een optimaal niveau te bieden. Door de wereld schoon te maken en te houden. Door morgen werkgelegenheid te scheppen, die niet overmorgen alweer verdwijnt. Door er te zijn. Door te luisteren. Door leiderschap te tonen. Wij willen het vertrouwen in de politiek herstellen, eenvoudigweg door betrouwbaar te zíjn. Gelukkig zijn wij dat ook.

Waarom moeten inwoners van Hoorn juist nu naar de stembus gaan
Democratie en stemrecht zijn dé grote verworvenheden van onze samenleving. Vrijheid van meningsuiting. Vrijheid om te kiezen. Vrijheid van onderdrukking en dictatuur. Dát is democratie. Het is intens verdrietig dat zoveel mensen daar zo cynisch over zijn geworden. Kennelijk beseffen we niet meer hoe zeldzaam en hoe waardevol dat is. Stem dus! Stem, ook al ben je ontevreden. Juist dan. Stem desnoods blanco, maar stem. Want niet stemmen is de democratie als zodanig terzijde schuiven.