Hoorns Belang: ”Zorg moet belangrijker verkiezingsthema worden”

6-3-2014

HOORN - Hoorns Belang vindt dat de gezondheidszorg ten onrechte vrijwel geen aandacht krijgt in de Hoornse verkiezingscampagne. Uit een onderzoek van TNS Nipo blijkt dat de gezondheidszorg voor de kiezers met afstand het belangrijkste thema is. Maar het lijkt bij de meeste partijen in Hoorn amper een onderwerp te zijn.

Hier wordt eigenlijk alleen gediscussieerd over het wel of niet aanleggen van een tientallen miljoenen kostende nieuwe ontsluitingsweg en tunnel richting binnenstad. Maar voor Hoorns Belang zijn kwetsbare mensen, mensen die afhankelijk zijn van zorg belangrijker van nieuwe tunnels en wegen.

De landelijke politiek heeft besloten vanaf 2015 een groot aantal taken, met bijbehorende enorme bezuinigingen aan de gemeenten over te dragen. De gevolgen voor de burgers zijn immens, maar in de Hoornse campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen hoor je daar vrijwel niemand over. Het gaat om taken op het gebied van gezondheidszorg, de volledige jeugdzorg en participatie. Voor gemeenteraden zijn dit nieuwe onderwerpen waar ze verantwoordelijk voor worden.

Denk bijvoorbeeld aan begeleiding van mensen met een handicap, de hulp aan jongeren met psychische problemen, of het aan werk helpen van iemand met een Wajong-uitkering. Steeds meer mensen maken zich hier terecht zorgen over: Heeft de gemeente het voor die tijd goed georganiseerd, is er genoeg geld om de noodzakelijke zorg te bieden. Deze nieuwe verantwoordelijkheid hoeft geen probleem te zijn, ware het niet dat het Rijk tegelijk besloten heeft op deze zorgtaken enorm te bezuinigen, gemiddeld zo’n 25%!

Het is aan de gemeenten om die bezuinigingsopdracht vanaf 2015 uit te voeren. Gemeenten krijgen dus wel de hele verantwoordelijkheid, maar ze krijgen maar een deel van het bijbehorende budget. Opmerkingen in de media van landelijke politici dat vanaf volgend jaar niet nog meer bezuinigd hoeft te worden zijn dan ook misleidend. Deze mega-bezuiniging is immers al ingeboekt en ‘Den Haag’ is niet van plan die terug te draaien. Op die manier schuift de

Landelijke politiek de bezuinigingen af op de gemeenten. Maar uiteindelijk betalen de mensen die zorg nodig hebben de rekening.

Met deze onzekerheid over de zorg, gaat de gemeente enorme financiële verplichtingen aan voor nieuwe infrastructuur, met steun van Fractie Tonnaer, D66, de VOCH, Hoorn+, de VVD en het CDA. Hoorns Belang vindt dit onverantwoord.

Geld reserveren voor zorg, niet voor tunnels
Hoorns Belang vind het nu niet verantwoord investeringen van tientallen miljoenen te doen in een nieuwe ontsluitingsweg en tunnel. Eerst moet er meer duidelijkheid komen over de betaalbaarheid van de nieuwe zorgtaken van de gemeente. Zolang die duidelijkheid er niet is, wil Hoorns Belang geen grote langlopende financiële verplichtingen en risico’s aangaan.

Er staat de gemeenten en de mensen die zorg nodig hebben nog heel wat te wachten. Het is van het grootste belang dat gemeenten zich hier ook financieel op voorbereiden. Nu bestaat er nog geen enkele duidelijkheid over, niemand is op dit moment in staat te overzien of we met deze opgelegde bezuiniging nog verantwoorde zorg kunnen bieden. Voor Hoorns Belang zijn kwetsbare mensen, mensen die afhankelijk zijn van zorg belangrijker dan nieuwe tunnels en wegen.

Reacties
Reactie: (Renata Gravendijk Hoorn Belang)
7-3-2014, 08:08
Beste Weeda. Inderdaad beweert het huidige college dat de nieuwe tunnel plannen uit parkeergelegenheid gefinancierd worden. Maar ook hier is er een keuze in besteding: tunnel of zorg? Hoorn staat nu ook al in de rode cijfers. Landelijk gezien hoor je dat alle gemeenten moeten bezuinigen. Is het nu de juiste tijd voor grote uitgaven en/of grote financiële verplichtingen aan te gaan? Of is het beter eerst te kijken wat er al op ons afkomt zoals de zorg?

Reactie: (h.weeda)
6-3-2014, 13:52
Helemaal eens met de kop van het artikel. Helaas, bij de 2e alinea gaat het alweer over de Carbatiusweg. De koppeling is niet terecht, daar de toegangsweg uit een heel ander potje betaald wordt, namelijk door de automobilist, via de parkeergelden. Zou uit de parkeergelden ook de zorg betaald worden, wordt de automobilist de melkkoe, zoals wij al zien bij het Rijk.

Reactie: (Sebastiaan Hol)
6-3-2014, 09:32
helemaal mee eens, ik heb dit in een discussiegroep op FACEbook al betoogt. Opvallend dat de personen die zich het vaakst uitspreken voor een bepaald infrastructureel werk, en elders de actievoerders (inclusief de kinderen) tegen de bomenkap bespot hebben over onderwerpen als gezondheidszorg, WMO, jeugdzorg, participatiewet en duurzame economie nooit iets zeggen. Dan blijft het stil. terwijl Loesje ooit zo'n mooie poster had met de leuze: Een Wijde Blik verruimt het Denken. Wellicht zijn dat toch mensen die te egoïstisch georiënteerd zijn? "Het kapitalisme, betogen Robert Skidelsky (emeritus hoogleraar economie) en zijn zoon Edward (filosoof), is gegrondvest op een faustiaans pact. Twee duivels, HEBZUCHT en VREKKIGHEID, kregen ruim baan." "(...) 'Hebzucht is uit, empathie is in,' zo opent Frans de waal zijn boek EEN TIJD VOOR EMPATHIE (2009). De Waal wil empathie op de kaart zetten als 'het hoofdthema van onze tijd'. De mondiale financiële crisis moet ons eindelijk eens doen inzien dat onze economische ideologie failliet is. Het neoliberale denken loopt ten einde nu de markt met al zijn hebzucht en concurrentie, zichzelf NIET blijkt te kunnen reguleren. De vrije markt leidt niet tot de duurzame samenleving waarin ieders belang optimaal wordt gediend, maar tot een ellendige situatie van ongelijkheid en wantrouwen." Met deze twee quotes hoop ik dat ik de blik van genoemde demagogische debatdeelnemers eens kan verruimen...