Oude ambachten floreren in het Westfries museum

19-2-2014

HOORN - Eén museumkelder was al geopend, met de maquette “Hoorn 1650”, en vanaf zaterdag 22 februari zijn ook de drie overige kelders van het Westfries Museum weer te bewonderen. Met een unieke tincollectie, tegels, drie 16e eeuwse Mariabeelden en een schitterende zilvercollectie, te zien in een nieuwe, sfeervolle inrichting. Natuurlijk wordt de opening van de museumkelder feestelijk ingeluid, dit maal op actieve wijze: 22 -23 februari en 1- 2 maart vinden bijzondere demonstraties en workshops plaats. Van 13.30 tot 16.30 uur bent u van harte welkom in de marmerzaal van het Westfries Museum om tegels te maken, tin te gieten, de totstandkoming van akerties te bekijken of stoelenmatten van dichtbij te beleven. Interessant om te bekijken, voor jong en oud leuk om aan deel te nemen en gratis toegankelijk voor museumbezoekers.

Herinrichting gewelfkelders
In 2012 is het Westfries museum gestart met de grootscheepse verbouwing en herinrichting van haar museumkelders. Dankzij een bijdrage van de Bank Giro Loterij kon het museum haar ambitieuze plannen met succes verwezenlijken. Het resultaat mag er zijn, een interactieve maquette van Hoorn omstreeks 1650 en een spannende archeologische opstelling.

Vanaf 22 februari worden ook de laatste 3 museumkelders weer in gebruik genomen. De gewelfkelder biedt op spectaculaire wijze onderdak aan 17e eeuws zilver en tin. Een besloten nis toont de drie 16e eeuwse Mariabeelden die het museum rijk is en een belangrijk deel van de tegelcollectie is in de heringerichte tegelkelder te bewonderen.

Tingieten en tegels maken –
voorjaarsvakantie in het Westfries museum
De opening van deze drie museumkelders wordt feestelijk ingeluid tijdens de voorjaarsvakantie, die overigens geheel in het teken staat van oude ambachten. In de marmerzaal kunnen museumbezoekers op zaterdag 22 of zondag 23 februari deelnemen aan de workshop “tegelen”, middeleeuwse vloertegels maken met stempelmotief of krasvoorstellingen. Jaap Bergisch, van tegelmakerij “Aan huis gebakken”, begeleidt de workshop en demonstreert dit eeuwenoude ambacht. Kinderen vanaf 6 jaar kunnen hieraan deelnemen en door middel van stempelen een eigen tegel maken.

Volwassenen kunnen hun creativiteit aanboren door 17e eeuwse zogenaamde witjes te beschilderen. Eigen gemaakte tegels kunnen na afloop mee naar huis worden genomen.
Op zaterdag 1 maart en zondag 2 maart wordt een tingiet-demonstratie verzorgd , eveneens in de marmerzaal. Niet alleen geeft Ingrid van Delden, van tinnegieterij “De Tinkoepel”, een demonstratie. Kinderen en volwassenen kunnen zelf ook met tin aan de slag. Een tinpoppetje gieten èn zelf meenemen, speelgoed uit de Gouden Eeuw in een moderne, zelf gemaakte uitvoering! Kom, kijk, beleef, ruik en speel met dit bijzondere ambacht!

Stoelenmatten en akerties
Oude ambachten herleven, niet alleen met de workshops tegels maken en tingieten tijdens de voorjaarsvakantie, maar ook in de expositie “Straatwerken”. In een serie van 66 originele pentekeningen van de hand van Leonard Bramer (1596-1674) krijgen de ambachtslieden en straatverkopers uit de Gouden Eeuw een gezicht. Alledaagse scenes, van de garnalen verkoper, dorpsomroeper, ‘packies kruyer’ en ‘baartscheerder’, Bramer’s werken gunnen de bezoeker een uniek kijkje in het alledaagse leven in de Gouden Eeuw. De stoelenmatter van Bramer krijgt extra aandacht op zaterdag 22 en zondag 23 februari: Vincent Geurtsen laat dan zien hoe dit oude ambacht werd beoefend, toen en nu.

En heeft u wel eens van ‘akerties’ gehoord? Deze eeuwenoude kunstnijverheid, al omstreeks 1650 door Leonard Bramer treffend getekend en te zien op zijn tekening in de marmerzaal, wordt nog maar door een enkeling beoefend. Ida Buisman van Marken is er één van. Met een demonstratie laat zij zien wat akerties zijn en hoe ze worden gemaakt. Zij verzorgt een demonstratie akerties maken in de marmerzaal op zaterdagmiddag 1 maart.

Deze demonstraties en workshops starten om 13.30 uur en eindigen om 16.30 uur, deelname is gratis voor museumbezoekers. Schoolvakantie? Tegels maken!

Kun je geen genoeg krijgen van tegels? Of altijd al eens een Delftsblauwe tegel willen maken? Dat kan nu! Kom dan met opa, oma, vriendjes of vriendinnetjes naar het Westfries Museum. Tijdens de vakantieweek kunnen kinderen tegels maken in het Westfries Museum. Delftsblauwe wel te verstaan. Maak je eigen ontwerp of gebruik een van de vele oude tegels van het museum als voorbeeld. Je krijgt daarbij natuurlijk hulp van de mensen van het museum.
Je mag de tegel mee naar huis nemen en zelf thuis afbakken in de oven, dan heb je een prachtige tegel die niemand anders heeft!

Dagelijks (dinsdag t/m vrijdag) van 12.00 tot 16.00 uur en ook dit is helemaal gratis voor museumbezoekers, voor meer info over openingstijden, toegangsprijzen (kinderen tot 18 jaar gratis!): www.wfm.nl

Reacties
Reactie: (frits bruin)
21-2-2014, 09:17
De maquette “Hoorn 1650” is erg mooi gedaan wat mij betreft, zeer de moeite waard, dus ben benieuwd naar de 3 nieuwe kelders! Gaat allen kijken! (Trouwens ook naar het Affichemuseum vlakbij (Grote oost 2) met momenteel o.a. de tentoonstelling "Reclame in Indië 1890 tot 1942"!)