Nieuw inkoop- en aanbestedingsbeleid vastgesteld
18-10-2013
HOORN - Onlangs heeft de gemeenteraad het nieuwe inkoopbeleid van de gemeente Hoorn vastgesteld. Het beleid geeft meer ruimte aan regionale ondernemers, geeft mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans en stimuleert duurzaamheid.
Als uitgangspunt voor het nieuwe beleid is het uniforme Inkoopbeleid van de VNG genomen. Ook andere gemeenten uit de regio (Alkmaar, Medemblik, Heerhugowaard, Den Helder, Bergen en Langedijk) gebruiken dit beleid. Hierdoor wordt het voor bedrijven gemakkelijker om mee te doen aan aanbestedingen van gemeenten.
Regionale economie
Het nieuwe beleid biedt meer kansen voor ondernemers uit de regio. In februari 2013 nam de gemeenteraad daarvoor unaniem een motie aan. De raad verzocht om geen onnodig strenge selectiecriteria te stellen. Daar wordt nu invulling aangegeven. Daarnaast nodigt de gemeente bij meervoudig onderhandse aanbestedingen in ieder geval één ondernemer uit de regio uit. Voorwaarde is wel dat deze aan de objectieve criteria van de aanbesteding voldoet.
Social Return On Investment (SROI)
Hoorn is een voorloper en initiatiefnemer binnen de regio met Social Return on Investment. De gemeente spant zich in om werkgelegenheid te bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De gemeente wil SROI breder toepassen dan tot nu toe het geval was. Naast de sociale opbrengst wordt er ook op gelet of het voor een ondernemer wel haalbaar is om aan de SROI criteria te voldoen.
Het doel van de gemeente is het aantal uitkeringsgerechtigden terug te dringen, jongeren aan het werk te helpen en dit eenduidig regionaal (West-Friesland en Kop van Noord-Holland) op te zetten en uit te voeren.
Duurzaamheid
De gemeente heeft een voorbeeldfunctie op het gebied van duurzaamheid. De gemeente Hoorn streeft er naar om in 2015 100% duurzaam in te kopen. Bij aanbestedingen staan daarom sociale- en milieuvoorwaarden vermeld. Per aanbesteding kunnen deze voorwaarden verschillen. Ondernemers met duurzame en innovatie ambities kunnen ondersteuning krijgen van het Agentschap NL, onderdeel van het Ministerie van Economische Zaken.
TenderNed
Alle nationale- en Europese aanbestedingen worden via TenderNed gepubliceerd. Voor bedrijven is het daarom handig om zich in te schrijven op www.tenderned.nl. Dit kan gratis. Zij krijgen dan automatisch melding van aanbestedingen op hun vakgebied. Daarnaast zoekt de gemeente er geschikte marktpartijen voor meervoudig onderhandse aanbestedingen.
Reactie: (Brigitte van den Broek)
21-10-2013, 11:32
ach ja, en als je dan weet dat de walkanten maaien en het sloten uitdiepen door een bedrijf uit Harmelen gebeurt, denk je bij jezelf...hebben wij in de buurt geen menzen die dat kunnen...???
Reactie: (Ruud Dusseldorp)
19-10-2013, 16:11
Ben benieuwd of hierdoor mensen nu werkzaam zijn bij een inschrijver, omgeruild wordt door een langdurige werkloze...! Denk dat het ook goed is om ondernemers te wijzen op de vele mogelijkheden en niet op onmogelijkheden. Door informatieachterstand en kennisachterstand denken ondernemers dat zij niet op bepaalde aanbestedingen kunnen inschrijven. Hier ontbreekt het aan kennis. De consultants van Tenderguide kan hier de ondernemers meer over vertellen. Op www.tenderguide.nl staan nog veel meer aanbestedingen gratis vermeld, ook voor Belgie. Daarnaast ook investeringen van gemeenten voor de komende jaren die lang niet allemaal aanbesteedt hoeven te worden, maar wel erg interessant is voor de lokale / regionale ondernemers.
Reactie: (Rob Piers)
18-10-2013, 16:07
Het inkoop- en aanbestedingsbeleid is zeker breedte noemen. Zowel de kwaliteit, prijs, milieu, werkgelegenheid en aan de regionale bedrijven worden meegenomen.
Een goede zaak!
Reactie: (Gerry Blokdijk)
18-10-2013, 13:33
Goede zaak dat ondernemers uit de regio weer eens de kans krijgen om opdrachten van de gemeente binnen te halen. Het was toch te gek voor woorden dat regionale ondernemers niet meer mee mochten doen met de aanbestedingen in verband met die idiote regelgeving. Jammer dat men zo laat tot inzicht is gekomen. Een aantal gerenommeerde West-Friese bouwbedrijven zijn inmiddels failliet.
Reactie: (Bert Laan)
18-10-2013, 13:12
Daar is ie weer. En de naamgeving wordt elke keer fraaier. Nu heet het verschijnsel om betaalde arbeid te vervangen door verplichte arbeidsinzet door mensen met een uitkering opeens "Social Return On Investment".
Voor coypwriters en adviesbureaus is blijkbaar nog steeds werk genoeg..