Uitbreiding aantal wijksteunpunten

ingevoerd op 16-12-2005

In 2010 zal in vrijwel elke wijk een wijksteunpunt zijn gevestigd. Bij een wijksteunpunt kunnen ouderen en mensen met een zorgvraag terecht voor informatie, advies en diensten op het gebied van wonen, welzijn en zorg.  De gemeente heeft de verschillende plannen voor wijksteunpunten van de initiatiefnemers West-Friese Zorggroep De Omring en de Woonzorggroep Wilgaerden op elkaar afgestemd. In wijken waar nog geen steunpunt zit, heeft de gemeente bekeken welke zorgaanbieder dit het beste kan verzorgen. Verder zal onder regie van de gemeente in elke wijk een gedegen onderzoek naar behoefte aan zorg en welzijn plaatsvinden. Op basis van dit onderzoek wordt bepaald welke diensten de verschillende wijksteunpunten voor hun wijk zullen gaan leveren.

Dit staat beschreven in de onlangs door het college vastgestelde notitie Wijksteunpunten in Hoorn 2005-2010.
Het streven is om mensen met een zorg- of ondersteuningsbehoefte zo lang mogelijk zelfstandig thuis te laten wonen. Het aantal ouderen neemt de komende jaren fors toe. Naar schatting groeit in Hoorn het huidige aantal 65-plussers van 5.300 naar 9.300 in 2020. Daarmee groeit ook de behoefte aan een zorg- en dienstenaanbod in de directe omgeving. Bij een wijksteunpunt kunnen zelfstandige wonende ouderen en mensen met een zorgvraag (bijvoorbeeld mindervaliden) terecht voor informatie, advies en diensten op het gebied van wonen, zorg en welzijn.  Ze kunnen er bijvoorbeeld terecht voor het regelen van een maaltijdvoorziening of huishoudelijke hulp.

Nieuwe wijksteunpunten
Momenteel kent Hoorn drie wijksteunpunten. Deze zijn gevestigd in Westerhaven (Wilgaerden), De Grote Beer (Wilgaerden) en de Wagens (De Omring). (De laatst genoemde biedt momenteel minimale dienstverlening). Hiermee worden (delen) van de binnenstad, Risdam-Zuid en de Grote Waal bediend. Komende jaren zullen De Omring en Wilgaerden wijksteunpunten opzetten op de locaties  Pleiaden, Prisma (Grote Waal), Lindendael, Streektuinen, Hoge Hop, De Perelaar, St. Jozefpark, Betsy Perk en in de wijken  Risdam Noord, Venenlaankwartier en in de Bangert Oosterpolder.

Regierol gemeente
De notitie Wijksteunpunten vloeit voort uit de nota Ouderenbeleid, de Woonvisie, het Ontwikkelingsprogramma Stedelijke Vernieuwing en de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO).  Belangrijk uitgangspunt van de WMO (invoering voorzien op 1 juli 2006) is dat de gemeente de regie moet gaan voeren over een samenhangend stelsel van wonen, welzijn en zorg. Met de notitie Wijksteunpunten neemt de gemeente de regie over de spreiding, verdeling en invulling van de wijksteunpunten. De wijksteunpunten kunnen in de toekomst gaan fungeren als vooruitgeschoven posten van het centrale loket Wonen, Welzijn en Zorg (WWZ) dat de gemeente in mei 2006 zal openen.