VVD maakt zich sterk voor schoolkeuze kind

20-3-2013

HOORN - De fractie van de VVD heeft in een brief  aan het College aandacht gevraagd voor het feit dat vele kinderen die en middelbare school kiezen niet altijd de voorkeursschool krijgen toegewezen. De fractie maakt zich zorgen hierover en wil hier graag duidelijkheid en uitleg over van het College.

In de brief valt het volgende te lezen;

Aan College van Burgemeester en Wethouders
Postbus 603
1620 AR Hoorn


Betreft: Vragen ex art. 43 “numerus clausus voor het VO”
Hoorn, 20 maart 2013

Geacht College,
De afgelopen maand hebben kinderen met hun ouders de keuze gemaakt naar welke middelbare school zij willen gaan. Afgelopen 15 maart sloot deze termijn. Aangezien dit jaar de scholen voor het eerst een aannamebeleid hanteren in het Voortgezet Onderwijs (VO) constateert de VVD dat veel kinderen, maar ook de ouders zich zorgen maken over het feit of hun kind wel op de school terecht komt die de voorkeur geniet.

De besturen van het Atlas College en het Tabor College vinden het noodzakelijk om gezamenlijk maatregelen te nemen voor de toelating van nieuwe leerlingen op locaties in Hoorn. Voor zowel de VMBO locaties, als voor de locaties Mavo, Havo en VWO zijn daartoe richtlijnen opgesteld. Wettelijk is ook vastgesteld dat schoolbesturen zelf verantwoordelijk zijn voor het aannamebeleid. Dat wil zeggen dat schoolbesturen zelf kunnen bepalen hoeveel leerlingen zij aannemen en voor welk type onderwijs. De VVD begrijpt dat ook de huisvesting rondom de scholen een belangrijke rol speelt om te gaan werken met een aannamebeleid. Desondanks willen wij voorkomen dat “de lokalen discussie” belangrijker wordt dan de vrijheid van schoolkeuze en de kwaliteit van het onderwijs.

De VVD vindt dat alle mensen gelijkwaardige mogelijkheden tot ontplooiing behoren te krijgen. Gelijke rechten op onderwijs van hoge kwaliteit in elke levensfase zijn daartoe onmisbaar.

Wij hebben dan ook de volgende vragen voor het College:

1. In de brief van het College van 18 januari jl. schrijft u dat de schoolbesturen ervan uitgaan dat als leerlingen niet geplaatst kunnen worden op de school van hun eerste keuze, het om een beperkt aantal leerlingen gaat. Kunt u ons een overzicht geven hoeveel kinderen in het VO niet geplaatst konden op de school van hun eerste keuze en moesten uitwijken naar een andere school?

 
2. De VVD is zoals u weet een liberale volkspartij. Dat betekent in de praktijk dat de VVD keuzevrijheid van mensen voorop stelt. Dit betekent dat er voor alle mensen gelijkwaardige mogelijkheden tot ontplooiing moet zijn. Zijn de afwegingskaders w.o. reglementen en uitzonderingsprocedures, die door de scholen worden gehanteerd om een leerling wel of niet toe te laten transparant en welke zijn dit? Wordt er gebruik gemaakt van een lotingsprocedure die voor iedereen gelijk is? Hebben bijvoorbeeld broertjes, zusjes voorrang en waarom is dit een doorslaggevende factor?

3. Wanneer scholen verschillende afwegingskaders hanteren, is het dan mogelijk vanuit gelijkwaardigheidsprincipe te komen tot een uniforme lotingsprocedure?

4. Is er daadwerkelijk voor het komend schooljaar een huisvestingsprobleem, en zo ja bij welke scholen doet zich dit voor, of hebben we te maken met onderlinge afspraken tussen twee schoolbesturen?

5. Ten slotte, bij de doordecentralisatie zijn afspraken gemaakt tussen gemeente en schoolbesturen. Hierin zijn  bepalingen opgenomen m.b.t. de toegankelijkheid van scholen, vrijheid van schoolkeuze etc. Op welke wijze is het aannamebeleid daar onderdeel van geweest.

 
Met vriendelijke groet,
Chris de Meij, Raadslid VVD Hoorn