Hoornse voetbalclubs ”pikken het niet”
3-12-2012 Staan stil bij dood grensrechter
HOORN - Naar aanleiding van het door geweld langs het veld overlijden van grensrechter Richard Nieuwenhuizen rouwen ook de Hoornse voetbalclubs. De grensrechter overleed maandag aan hersenletsel nadat hij bij een jeugdwedstrijd in Amsterdam was mishandeld door spelers van Nieuw Sloten.
Lees hier een bericht van de Hoornse voetbalclubs:
HOORNSE VOETBALCLUBS ROUWEN OM OVERLEDEN GRENSRECHTER
Soms hebben ze er helemaal geen zin in, vlaggen. Maar omdat niemand echt wil, springen ze toch maar over het hekje om die vlag aan te pakken. Ze ritsen hun jack omhoog, geven hun mobieltje af aan een kennis en bemannen die smalle strook tussen hekwerk en zijlijn. Ze zijn met duizenden, iedere week weer. Anonieme mannen (meestal) die hun best doen het spel te volgen, terwijl ze tegelijkertijd niets willen missen van hun oogappel, die ergens op het veld zijn of haar kunsten vertoont. Als hun partij scoort, doen ze hun best niet te juichen.
Het is een ondankbaar vak, grensrechter. Want je kunt niet alles in de gaten houden. Je bent er niet voor opgeleid en de beloning bestaat doorgaans uit niet veel meer dan een lauwe hoofdknik van de scheidsrechter. Het moeilijkst zijn de momenten wanneer je aan een kant loopt te vlaggen van het publiek dat niet aan jouw kant staat. Het zijn de momenten waarbij je bij voorbaat ongelijk hebt. Uit is altijd in, buitenspel is altijd onterecht. Dat weet je als grensrechter, je accepteert het. Het gaat om de manier waarop het partijdige publiek haar gelijk meent te kunnen opeisen. Met respect een enkele keer, met humor soms, maar veel te vaak op niet mis te verstane wijze. Met krachttermen of scheldpartijen zelfs.
En soms, iedere keer is er één teveel - met geweld. Zoals afgelopen weekend. Een eenvoudige man, 41 jaar oud. Een voetbalvader die ’s ochtends opstond, zijn vrouw een kus gaf en met zoonlief naar de voetbalclub reed. Misschien wist hij vooraf niet eens dat hij zou vlaggen, die dag. Het zou de laatste keer worden dat hij langs de lijn draafde, in de kou en regen van zomaar een zondagmiddag. De laatste keer dat hij zijn zoon zag rennen, de laatste keer dat hij zag hoe groen het gras was.
Nee, wij pikken dit niet. SV Always Forward pikt dit niet. De Blokkers niet, Hollandia, Zwaluwen, Westfriezen, HSV Sport pikken dit niet langer. Het wordt tijd voor een gebaar. Komend weekend, op 8 en 9 december hangen de vlaggen bij alle Hoornse voetbalverenigingen halfstok en zullen zij hun wedstrijden beginnen met één minuut stilte. Eén minuut stilte, om stil te staan bij een grensrechter uit Almere. Een man die symbool staat voor iedere vlaggende vader of doodgewone liefhebber langs de velden. Het zijn vrijwilligers, het zijn mensen. Daar heb je vanaf te blijven.
Reactie: (C.Haster)
9-12-2012, 21:54
Ik hoop echt dat de nabestaanden ook op veel hulp kunnen rekenen. Denk eens na een echtgenote blijft achter, kinderen studeren en het inkomen valt weg. Laten we daar ook bij stilstaan en als de KNVB zich dit lot ook aantrekt en zorgt dat dit gezin niet in armoede verder moet kunnen we trots ziojn op onze maatschappij
Reactie: (Koos Koster)
4-12-2012, 12:33
Eigenlijk zou er in het komend weekend, eens 'NIET' gevoetbald moeten worden!!!
Dit moet iedereen voelen!!!
Alle vrijwilligers (die fluiten en vlaggen) zouden moeten zeggen: "Dat doen wij voor 1 keertje niet willen!!!"
Laat het alle voetballertjes / voetballers en voetbalsters maar eens voelen!!!
Last alles af, ter nagedachtenis van een collega en verre vriend uit Almere (voetbalclub Buitenboys)!!!
Reactie: (Hans)
4-12-2012, 12:15
Een gebaar alleen is niet genoeg. Prima, maar het is klaar. Dit gaat niet zo. Ik denk dat de Hoornse en mogelijk alle clubs meer moeten gaan doen. En ik weet dat er al veel gedaan wordt. Vanuit de Hoornse clubs een duidelijke signaal afgeven. Binnen onze clubs laten we zien en merken dat agressie en geweld NIET wordt geaccepteerd. Niet in het veld. Niet buiten het veld. Niet fysiek. Niet verbaal. Een duidelijk signaal naar spelers, ouders, supporters. Zal iemand zich daar niet aan kunnen houden volgt een duidelijke sanctie. Beleid gericht op verbetering. Het gebaar is geweldig. Deze onderschrijf ik ten zeerste. Maar na dit gebaar moet de werkelijke actie ondernomen worden.
Reactie: (Juliette Schouten)
4-12-2012, 10:00
Wat een mooi bericht geschreven door de voetbalclubs in Hoorn, kippenvel.
Het is werkelijk verschrikkelijk wat er is gebeurd. Voetbalclubs moeten veel strenger gaan worden tegen agressie en onfatsoenlijk gedrag.Veel te vaak gezien en gehoord als ik langs de zijlijn stond wat er allemaal werd geroepen en niets werd er meestal aan gedaan. Dat moet nu maar eens over zijn!
Hopelijk krijgen de daders een straf die ook volwassenen zouden krijgen voor zo een ernstig misdrijf. En wat mij betreft daarna verplicht ons leger in.
Veel sterkte voor de nabestaanden.
Reactie: (C.Molier)
4-12-2012, 08:56
Zojuist in de Telegraaf gelezen, dat het minstens 3 Marokkaanse voetballertjes waren, die de grensrechter met smerige kickbokstrappen vermoord hebben! Dat zo'n clubje zijn spelers laat kickboksen slaat alles! Het begint er aardig op te lijken, dat kickboksen behoorlijk Marokkaans gerelateerd is! Hari en cs.!!! Verbieden dat smerige spelletje! Onbegrijpelijk, dat sommige mensen dat criminele kickboksen ambiëren! Waarschijnlijk een minderwaardigheids complex!
Reactie: (Karianne)
4-12-2012, 08:45
Walgelijk en onbegrijpelijk dat een voetbalwedstrijd kan leiden tot zo’n daad van agressie met dood tot het gevolg van een grensrechter, een man die zich vrijwillig inzet voor de voetbalclub van zijn zoon. Goed dat alle voetbalclubs (de amateurclubs, maar ook het betaald voetbal!) er aandacht geven, er letterlijk 1 minuut bij stil staan, de vlag half stok hangen. In “het vuur van de strijd” wordt verbale agressie al gauw getolereerd, en kan leiden tot erger. Het begint al jong, ouders moeten zich realiseren dat ze hierin een voorbeeldfunctie hebben. Het gaat om sportief samenspelen, winnen is uiteraard leuk, maar als je verloren hebt, kun je ook fijn gespeeld hebben! Er zijn al verschillende spotjes van Sire, die wijzen op de negatieve invloed van schreeuwende ouders langs het veld. Er kan niet genoeg op gewezen worden!
Reactie: (Koos Laan)
4-12-2012, 07:41
Mooi dat de voetbalclubs hier aandacht aan besteden. Vreselijk voor de familie.
Reactie: (Constance Velthuijs)
4-12-2012, 07:05
Ik wens de familie van de grensrechter heel veel sterkte met dit afschuwelijke verlies!Hoe is het mogelijk, dat 15 en 16 jarigen tot zo'n walgelijke daad kunnen komen!Ik heb wel vernomen, dat het bewuste voetbalclubje aan kickboksen deed en weer is hier de agressie van het kickboksen bewezen! Badr Hari en mede criminelen! In een woord walgelijk! Goed idee, het halfstok hangen van de Nederlandse vlaggen door de Hoornse clubs!
Reactie: (john)
4-12-2012, 07:02
dit is niks nieuws de spelers onderling hebben ook altijd woorden onderelkaar en dat begint al bij een jaar of 10. Ze moeten al bij jongs af aan de spelers waarschuwen dat bij agressief gedrag ze verwijderd worden. De clubs hebben dit zelf in de hand.
Heel triest wat er gebeurd is ik hoop dat ze een zware straf krijgen
(maar dat zal wel weer niet)
Reactie: (Edith)
4-12-2012, 00:14
Heel mooi gebaar, daar zouden alle clubs in Nederland aan mee moeten doen!!
helaas komt de goede man er niet mee terug.
Reactie: (hanna)
4-12-2012, 00:06
heel veel sterkte voor zijn gezin...hier zijn geen woorden voor...