Burgemeesters Noord-Holland Noord besluiten over eisen vechtsportevenementen

21-11-2012

HOORN - De 21 burgemeesters in Noord-Holland Noord besluiten vrijdag 23 november over een voorstel van het dagelijks bestuur van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord om gezamenlijk eisen te stellen aan vechtsportgala’s. Die eisen gaan over VIP-tafels, het gebruik van alcohol, leeftijd van bezoekers en screening van de organisatoren. Daarnaast moet een gala plaatsvinden onder toezicht van een erkende sportbond.

Aanleiding voor het voorstel van het bestuur van de veiligheidsregio is een schietincident op 14 mei 2011 in Hoorn, waarbij een zwaargewonde viel. Daarnaast blijkt uit onderzoek van de Dienst Regionale Recherche Amsterdam-Amstelland dat er in de vechtsportwereld sprake is van  ongewenste banden met het criminele circuit.

Op initiatief van de burgemeester van Hoorn hebben de regio Noord-Holland Noord en regio Amsterdam ambtelijk en bestuurlijk de koppen bij elkaar gestoken. Ook vertegenwoordigers van de regio Zaanstreek-Waterland hebben zich aangesloten.

Levensgedragtoets
Het bestuurlijk/ambtelijk overleg van gemeenten samen met vertegenwoordigers van de politie heeft vier vergunningsvoorschriften opgeleverd. Die gaan over VIP-tafels, alcohol, leeftijdsgrenzen en toezicht van een erkende bond. Voor de screening van organisatoren kan in de APV en bij de aanvraag voor een evenementenvergunning een levensgedragtoets worden gevraagd. Ook biedt het verruimde BIBOB-beleid de mogelijkheid om bij vechtsportgala’s te screenen op organisatie, financiering en zakenrelaties.

Transparant en geen alcohol
Voor de VIP-tafels gaat het met name om transparantie. Betaling moet twee weken van tevoren gebeuren en de kopers van VIP-tafels moeten geregistreerd worden. Alcohol is niet toegestaan in de wedstrijdzaal. Sterke drank is nergens in het gebouw toegestaan en vóór 18.00 uur mag er geen alcohol worden geschonken. De organisatoren moeten verder een leeftijdsadvies geven, vergelijkbaar met de kijkwijzer voor films en televisie-uitzendingen. Ten slotte moeten gala’s plaatsvinden onder toezicht van een erkende bond en moeten organisatoren bij hun aanvraag voor een evenementenvergunning een veiligheidsplan overleggen.

Erkende bond
Voor beroepsgala’s is er geen erkende bond, voor amateurgala’s wel. Dat is de Federatie Oosterse Gevechtskunsten. Onno van Veldhuizen, burgemeester van Hoorn en vice-voorzitter van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord noemt het toezicht van een erkende bond een absolute voorwaarde om gevechtsgala’s toe te staan. ‘Sport heeft een grote maatschappelijke waarde. Er is een grote groep Nederlanders die heel veel plezier beleeft aan gevechtsporten. Daar werken we graag aan mee, maar wel in een gezonde en beschermde omgeving. Dus geen erkende bond, dan ook geen vergunning. De beroepssport moet zichzelf echt gaan organiseren.’

Liefst landelijk
Wat de burgemeester van Hoorn betreft, gaan de voorgestelde eisen in ieder geval in heel Noord-Holland, maar liefst landelijk gelden. Op 24 januari organiseren de Noord-Hollandse initiatiefnemers, een landelijk congres in Amsterdam. Daar wordt ook een onderzoek van de Universiteit Utrecht gepresenteerd. Dat onderzoek richt zich op mogelijke oplossingen voor de problemen met vechtsportgala’s en de mogelijkheden voor de oprichting van een gemeenschappelijke bond.

Reacties
Reactie: (Ko Boos)
21-11-2012, 14:00
Begrip voor dit initiatief. Hoewel de voorgestelde indamming wel heel erg boud overkomt. Met name wanneer je dat afzet tegen de vergaande berusting waarmee het veel massalere voetbal-hooliganisme tegemoet wordt getreden. Het adagium ‘tot hier, en niet verder’ is in dat veld steeds verder opgerekt. Over het jongste exces onder rivaliserende voetbal-‘supporters’ - de Chelsey Smile, of Glasgow Grin, waarbij de mondhoeken van een ‘tegenstander’ worden opengesneden - wordt dan nog schande gesproken, maar mindere molestaties en aan diggelen geramd straatmeubilair wordt als circumstantial damage geaccepteerd. De mores binnen de vechtsportwereld dicteert - hoe contradictioneel het ook moge klinken - respect voor regels en tegenstander, en nooit toepassing van de skills buiten de ring of gym. Dat er zich excessen voordoen is evenzeer een gegeven als dat er Lances Armstrong en Badr’s Hari bestaan. Aan de kooigevechten van weleer is een halt toegeroepen. Dat de ring-gala’s kandidaat staan voor strakkere teugels, dat klopt. Maar met het voorgestane pakket aan maatregelen kun je ze net zo goed helemaal verbieden. Hier lijkt sprake van een piepschuimen botsing tussen twee werelden. En een aanzet tot het ontstaan van illegala’s.

Reactie: (Constance Velthuijs)
21-11-2012, 12:57
Deze voorstellen graag doorzetten! Alleen vrees ik, dat door een uitgebreide screening (BIBOB) er geen viptafel gevuld zal worden en de kaartverkoop minstens gehalveerd zal worden! Iedereen dient gescreend te worden, ook de organisatoren, en men zal verbaasd staan, hoeveel mensen er gaan afvallen!