De teloorgang van Fractie Tonnaer, het moddergooien is begonnen

27-2-2012

COLUMN
Heden, 27-2-12, hebben de raadsleden Jacqueline Amesz, Jos Renckens, René Assendelft en Martien Schurink, die op 3-2-12 uit de Fractie Tonnaer stapten en het vertrouwen in hun eigen wethouder Tonnaer opzegden, kenbaar gemaakt hoe zij verder gaan. Drie van hen stappen over naar een andere fractie, één gaat verder als onafhankelijk raadslid. Deze stap zorgt nu al voor de nodige beroering en de eerste reacties en verwijten.

Wie de reactie van D66-fractievoorzitter Arthur Helling leest (http://www.hoorngids.nl/nw-7951-7-3384430/nieuws/voormalig_tonnaer-raadlid_renckens_stapt_over_naar_d66.html), met veel complimenten voor oud-FT-fractievoorzitter Jos Renckens, gelooft zijn ogen niet als hij de kritiek van het bestuur van Fractie Tonnaer leest (http://www.hoorngids.nl/nw-7951-7-3384485/nieuws/fractie_tonnaer_verwijt_d66_groenlinks_en_pvda_opportunisme.html). Een wereld van verschil. Dat is een normaal verschijnsel. Vanuit welk perspectief en welke betrokkenheid kijk je naar een zaak. Dat bepaalt je invalshoek en mening. Toch lijken er enkele onafhankelijke conclusies te trekken na dit politieke Drama. Een bescheiden poging van iemand die niet partijgebonden is…

-Voor de politiek is deze hele Fractie Tonnaer-affaire weer een minpunt. Zoals sommigen in reacties ook al melden (“ik stem niet meer…”): Het vertrouwen in de politiek wordt niet groter door dit soort verwarrende zaken. Dat is jammer.

-Een andere oplossing zat er blijkbaar niet in. Naar nu pas voor de buitenwacht helder wordt, was de sfeer binnen Fractie Tonnaer (bestuur, wethouder, raadsleden) niet goed meer. Te grote tegenstellingen over essentiële Hoornse zaken.

-Als wethouder is Roger Tonnaer niet goed uit de verf gekomen. Terecht sprak Jaap Stiemer in een redactioneel commentaar in het NHD over een gebrek aan zelfkritiek. Een goed raadslid wordt niet altijd een goed bestuurder/wethouder.

-De vier opgestapte raadsleden waren zeker niet de slechtste raadsleden van de Hoornse gemeenteraad. Bij drie kon je zelfs spreken van goede inhoudelijke bijdragen. Daar is het overgebleven raadslid van FT, Levent Helelespe, helaas nooit op betrapt. En zijn opvallende activiteiten van de laatste weken verwijzen wel erg duidelijk naar een ghostwriter en -producer.

-De opgestapte raadsleden hebben het volste recht om zich aan te sluiten bij een andere fractie of zelfstandig door te gaan. Wettelijk en moreel hebben zij dit recht, al is het maar omdat zij zich als redelijke tot zeer goede raadsleden hebben gemanifesteerd. Zij hebben inmiddels meer achterban en steun dan de voorkeursstemmen die zij ooit kregen doen vermoeden.

-Sprekend over voorkeursstemmen. Het is maar zeer de vraag of Roger Tonnaer (“Omdat ik u ken!”) bij nieuwe verkiezingen weer zoveel (voorkeur)stemmen (2.169) zou binnenhalen als in 2010. Enkele thema’s (sluitingstijden horeca en STER-flats) zullen nu als een boemerang werken, zo mag men verwachten.

-Samenvattend, de FT-affaire levert alleen maar verliezers op, ondanks dat enkele fracties er een zeteltje bij hebben gekregen.

Hans Stuijfbergen

Reacties
Reactie: (Frans Douw)
28-2-2012, 15:13
Daar kun je ook anders over denken! Lees: http://hoorn.sp.nl/sprekend/2012/Sprekend_270212_tonnaer.shtml

Reactie: (Sebas)
27-2-2012, 23:53
@Hans Stuifbergen. Enkele aanvullingen op je conclusies. - Met een duidelijk progressief / sociaal verkiezingsprogramma (met veel overeenkomsten met de programma's van GroenLinks en SP) in een zo overduidelijk rechts college (bezuinigingen, asfalt i.p.v. sociaal beleid) stappen t.b.v. een wethouderszetel zorgt voor een labiel draagvlak. - De politieke chaos van dit moment is - politicologisch geanalyseerd - een nasleep van de gepolariseerde en populistische verkiezingsstrijd van december 2009 tot maart 2010. Het ging alleen maar over de sluitingstijden, en daarnaast de populistische belofte van de VVD (zonder gedegen financiële onderbouwing) van een tunnel onder het spoor. - Deze polarisatie kwam echter deels weer voort uit de nacht van december 2008, toen op bijzonder ondemocratische wijze de toen nog machtigste partij van Hoorn coalitiepartijen onder druk zette om een regeling door te voeren waar geen wetenschappelijke bewijsvoering, noch een maatschappelijk draagvlak voor aanwezig was (de toegangstijdenregeling). Diot leidde toen tot de stap van VOC Hoorn uit het college. - Overigens was Roger toen (december 2008) al uit de PvdA gewipt. En juist die procedure leidde tot veel sympathie voor Roger, en dat vertaalde zich weer in de uitgebreide kieslijst met sympathisanten en het grote aantal kiezers.

Reactie: (Leo G.)
27-2-2012, 23:29
Goede weergave oftwel feitenrelaas. Maar om dit nu meteen een column te noemen ?

Reactie: (nomen nescio)
27-2-2012, 23:09
Wethouder @Hans S. is een vak. Dat moet je leren. Zo althans begreep ik de afscheidswoorden van oud-PvdAwethouder Witteveen. En verder: divswerse "fractie-ondersteuners" hebben er ook het bijltje bij neergegooid. Eén zit nu bij HB, de ander is sinds augustus/september 2010 geen lid meer (clash gehad met Jos Renckens!). Toen al zag hij deze breuk aankomen, maar heeft dat tegenover de anderen nimmer duidelijk gemaakt. De "sufferd"! Volgens hem was Jos meer cijfertjesman, zonder zijn sociale hart duidelijk te tonen. Het sociale geweten van FT was volgens hem...Jacqueline Amesz. Jammer, het had zo "mooi" kunnen zijn!